Αποκλεισμός για την Ρωσία; Η ΕΕ επιδιώκει να ενσωματώσει τα Βαλκάνια, ξεκινώντας από την Σερβία και το Μαυροβούνιο!


Αποκλεισμός για την Ρωσία; Η ΕΕ επιδιώκει να ενσωματώσει τα Βαλκάνια, ξεκινώντας από την Σερβία και το Μαυροβούνιο!
ΠΗΓΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι επιθυμεί να επισπεύσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης των έξι Βαλκανικών χωρών, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επικριτές αναφέρουν ότι η κίνηση αποσκοπεί επίσης στο να αποδυναμώσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή

“Αξιοκρατικές οι προοπτικές για ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωση δική του πολιτική, ασφάλειας και οικονομικό ενδιαφέρον, είναι μια γεωστρατηγική επενδύσεων σε μια σταθερή και ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, που βασίζεται σε κοινές αξίες”, Ευρωπαϊκή Επιτροπή “Δελτίου” σκιαγραφεί τη νέα ναυαρχίδα της πρωτοβουλίες .

“Η προοπτική της προσχώρησης στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων με βάση την αξία τους είναι στο πολιτικό, στο θέμα ασφάλειας και οικονομικό συμφέρον της Ένωσης, είναι μια γεωστρατηγική επένδυση για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη που βασίζεται σε κοινές αξίες”, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νέα εμβληματική πρωτοβουλία [1].

Η στρατηγΑποκλεισμός για την Ρωσία; Η ΕΕ επιδιώκει να ενσωματώσει τα Βαλκάνια, ξεκινώντας από την Σερβία και το Μαυροβούνιο!ική, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, έχει σχεδιαστεί για να καθοδηγήσει την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία προς την ένταξη στην ΕΕ. “Είναι σαφές σήμερα και αυτό είναι το μήνυμα – θα μοιραστούμε ένα κοινό μέλλον μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας”, δήλωσε στο Στρασβούργο η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini. «Ας φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι σε ένα μακρινό μέλλον αλλά στη γενιά μας».

Σύμφωνα με τη στρατηγική που αναπτύχθηκε από τις Βρυξέλλες, η υπόσχεση της αύξησης της ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη δυναμική μεταρρύθμιση στην περιοχή για την αντιμετώπιση των «συγκεκριμένων βασικών προκλήσεων» στο πρόσωπο των Δυτικών Βαλκανίων. . Συγκεκριμένα, η ΕΕ παροτρύνει τα βαλκανικά κράτη να μεταρρυθμίσουν την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Οι Βρυξέλλες ζητούν επίσης νέες προοπτικές «για να ολοκληρώσουν τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τους μετασχηματισμό».

Τα επόμενα δύο χρόνια, το μπλοκ των 28 χωρών θέλει τους μικρότερους εταίρους του να ακολουθήσουν το σχέδιο δράσης της ΕΕ που βασίζεται σε έξι συγκεκριμένες εμβληματικές πρωτοβουλίες εστιάζοντας στο “κράτος δικαίου, ασφάλεια και μετανάστευση, κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, την ψηφιακή ατζέντα, τη συμφιλίωση και τις σχέσεις καλής γειτονίας. ”

Η Επιτροπή ζήτησε ειδικά την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, αφού το Βελιγράδι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας του 2008 από τον θύλακα. “Χωρίς αποτελεσματική και περιεκτική εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας μέσω του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής σταθερότητα στην περιοχή”, δήλωσε η Επιτροπή, ζητώντας μια ολοκληρωμένη, νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράναβιτς δήλωσε ότι ήταν μια έκκληση να “εργάζεται κάθε μέρα από τώρα … για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών”, ανέφερε το Reuters.

Σήμερα, η ΕΕ έθεσε το 2025 ως στόχο για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο να ενταχθούν στο μπλοκ. Άλλοι υποψήφιοι, όπως ελπίζει η ΕΕ, θα ακολουθήσουν αργότερα. Οι Ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να παρουσιάσουν το χρονοδιάγραμμα του 2025 σε ειδική σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Μάιο στη Σόφια, δήλωσε η Επιτροπή.

Κάποιοι βλέπουν την κίνηση που προτείνεται από το μπλοκ ως μια προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. “Πρόκειται για τον αποκλεισμό της Ρωσίας, και μάλιστα σε κάποιο βαθμό και για την Κίνα, από αυτήν την περιοχή προκειμένου να καταστεί το μονολιθικό μπλοκ της ΕΕ / Δύσης”, δήλωσε ο κ. Marco Gasic, σχολιαστής διεθνών υποθέσεων στο RT.

“Η Σερβία είναι το κλειδί για αυτό, επειδή η Σερβία είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται στον κατάλογο και πρέπει πραγματικά να πειστεί. Και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται να πεισθεί είναι ότι η τιμή της προσχώρησης στην ΕΕ για τη Σερβία, σε αντίθεση με τις άλλες, είναι εξαιρετικά υψηλή. Η Σερβία θα πρέπει να πειστεί ότι θα επιτρέψει στην επαρχία της το Κοσσυφοπέδιο να μετατραπεί σε δεύτερη Αλβανία και κανένας Σέρβος πολιτικός δεν θα θέλει να είναι υπεύθυνος γι ‘αυτό », εξηγεί ο Γκασίς, σημειώνοντας ότι πολλοί Σέρβοι συνειδητοποιούν πολύ καθαρά ότι η ΕΕ είναι βασικά «Προσφέροντας στη Σερβία την ευκαιρία να χάσει τις καλές σχέσεις, τις μεγάλες εμπορικές σχέσεις με πολλά οικονομικά μπλοκ σε αντάλλαγμα για την ύπαρξη καλών σχέσεων μόλις με μια».