Πρίγκιπας Σ. Αραβίας : Προπαγανδίσαμε την ουαχαμπική ιδεολογία γιατί μας το ζήτησαν οι δυτικοί μας σύμμαχοι!


Πρίγκιπας Σ. Αραβίας : Προπαγανδίσαμε την ουαχαμπική ιδεολογία γιατί μας το ζήτησαν οι δυτικοί μας σύμμαχοι!Πρίγκιπας Σ. Αραβίας : Προπαγανδίσαμε την ουαχαμπική ιδεολογία γιατί μας το ζήτησαν οι δυτικοί μας σύμμαχοι, ιδίως οι ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ

Σε συνέντευξή του στην  Washington Post 22.3.18 , ο πρίγκιπας κληρονόμος του σαουδαραβικού θρόνου ο Mohamed ben Salmane δήλωσε ότι η χώρα του άρχισε να προπαγανδίζει την ουαχαμπίτικη ιδεολογία ύστερα από αίτημα των δυτικών συμμάχων της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου   για να κοντράρουν την URSS. Ομολόγησε ότι η ιδεολογία ουαχαμπίτικη προπαγανδίστηκε στο β΄μισό  του  XXου αι. από το Riyad μετά από αίτημα των δυτικών συμμάχων της πετρομοναρχίας με σκοπό να κοντράρει την επιλογή της Σ Ένωσης  στις μουσουλμανικές χώρες.

Δήλωσε ότι οι οι σαουδαραβικές επενδύσεις στα τζαμιά στις ισλαμικές σχολές στο εξωτερικό βρίσκονταν στη ρίζα τους στο πλαίσιο του Ψυχρού πολέμου..Εξήγησε ότι εκείνη την εποχή  οι δυτικοί σύμμαχοι του Riyad ζήτησαν από Σ Αραβία να χρησιμοποιήσει τους πόρους της για να εμποδίσει την Σ Ένωση να «κατακτήσει τον μουσουλμανικό κόσμο ή να του ασκήσει επιρροή».

Ερωτώμενος από το RT ο Pierre Conesa,γάλλος ιστορικός συγγραφέας του βιβλίου Dr. Saoud et Mr. Djihad, χαρακτηρίζει αυτή την ομολογία  «καθυστερημένη». Γι αυτόν τον ειδήμονα των διεθνών στρατηγικών πολιτικών αυτή η αποκάλυψη επιτρέπει στον κληρονόμο του θρόνου πρίγκιπα  «να αποποιηθεί ένα μέρος της υπευθυνότητάς του  για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Σε άρθρο του δημοσιευμένο στην Monde Diplomatique τον Ιούνη-Ιούλη 2016,με τίτλο «Un demi-siècle de diplomatie wahhabite», ο Pierre Conesa εξηγούσε ήδη ότι η εξωτερική πολιτική του σαουδαραβικού βασιλείου ήταν αντικομμουνιστική κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και είχε αντιπαρατάξει τον πανισλαμισμό στον σοσιαλίζοντα παναραβισμό του του  Gamal Abdel Nasser, αιγύπτιου ηγέτη 1954 – 1970. Αυτή η πολιτική ήταν ευρέως υποστηριζόμενη από τους δυτικούς και κυρίως από τους αμερικανούς.

Πάνω από 2 δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τα WikiLeaks δημοσιοποιούν περισσότερα από 60 000 σαουδαραβικά διπλωματικά έγγραφα. Αυτά φωτίζουν το σύστημα προσηλυτισμού και προώθησης  μιας ανάγνωσης αυστηρής του islam εφαρμοσμένης από το ουαχαμπίτικο βασίλειο σε διεθνές επίπεδο. «Εδώ και δεκάδες χρόνια η Σ Αραβία διοχετεύει δις πετροδολάρια σε ισλαμικούς ορεγανισμούς στον κόσμο ασκώντας μια διπλωματία του τσεκ», αποκαλύπτουν οι New York Times, τον Ιούλη του 2015, με αφορμή τα  WikiLeaks.

«Όταν μετά τις επιθέσεις της 11. 09. 2001, καθώς οι  15 τρομοκράτες ήταν σαουδάραβες ο George W.Bush ορίζει το Afghanistan και το Irak ως εχθρούς των ΗΠΑ με τη λογική ότι η Σ Αραβία είναι ένας καλός πελάτης που δεν θα πρέπει να τ΄αντιταχθούμε », αναλύει ο  Pierre Conesa. Για τον ιστορικό η κατάσταση είναι ανάλογη σήμερα  όταν ο «Donald Trump ανακοινώνει από το Riyad ότι είναι το Iran η αιτία της τρομοκρατίας». rt 28.3.18 dimpenews.com