Financial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για επιστροφή λαθρομεταναστών


Financial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για επιστροφή λαθρομεταναστώνFinancial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για επιστροφή λαθρομεταναστών
ΠΗΓΗ

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη (28/06/2018) στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα αφορά στην επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, σε άλλες χώρες – μέλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times (FT), «ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό».

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., «το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και γείτονές τους προκειμένου να πετύχει την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά».

Επί της ουσίας, η δρομολογούμενη νέα συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας στο προσφυγικό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Και τούτο, γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται, μοιάζει πλέον να κρέμεται από μία κλωστή, εξαιτίας της άρνησης των εταίρων της, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να συναινέσουν σε νέες εισδοχές προσφύγων επί του γερμανικού εδάφους.

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές)», είπε ο κ. Τσίπρας στους FT.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε, εξάλλου, πως είναι «ανοιχτός να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, «δεδομένου ότι μόνο 50 – 100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας».

«Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι περισσότερο σοβαρό από… συμφωνίες για τις “δευτερογενείς μετακινήσεις”», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τι Ευρώπη θέλουμε;».

«Πρέπει να βρούμε λύση, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου, να μοιράσουμε το φορτίο και να μην έχουμε αυτή την άδικη κατάσταση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά επίσης και για τη Γερμανία. Είναι άδικο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί τάπητος η εισήγηση Τουσκ για προσφυγικό – μεταναστευτικό

Κατά τα λοιπά, η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με την εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το προσφυγικό  – μεταναστευτικό, η οποία εστιάζει σε τρία καίρια σημεία:

  • Πρώτον, «στη δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης, ει δυνατόν μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να αλλάξει η λειτουργία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης». Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία ανθρώπων, καθώς η εμπειρία της συμφωνίας με την Τουρκία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές και να τερματιστεί η τραγική απώλεια ζωών στη θάλασσα.
  • Δεύτερον, στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, με αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στον νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ .
  • Τρίτον, στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, και ιδίως υποστήριξη προς την λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για τον πλήρη έλεγχο των τοπικών υδάτων της Λιβύης. Τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία και την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες εκεί.