Το Αμερικανικό Κογκρέσο προτείνει να συνεχιστεί η διχοτόμηση της Κύπρου


Το Αμερικανικό Κογκρέσο προτείνει να συνεχιστεί η διχοτόμηση της ΚύπρουΤο Αμερικανικό Κογκρέσο προτείνει να συνεχιστεί η διχοτόμηση της Κύπρου
ΠΗΓΗ Γ. Λιναρδής

Στις 25 Ιουνίου η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου (The Senate Foreign Relations Committee) πρότεινε «να παραμείνει η Τουρκία κατοχική δύναμη στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, έτσι ώστε οι Ελληνοκύπριοι να υποχρεωθούν να επιλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον του νότιου τμήματος του νησιού».

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων συμφώνησε με μεγάλη πλειοψηφία να θέσει σε ισχύ μια νέα στρατηγική αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Εφόσον το νομοσχέδιο που προπαρασκευάστηκε από την Επιτροπή γίνει δεκτό από το Κογκρέσο (την Γερουσία), τότε η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τις όποιες στρατιωτικές (ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων) και οικονομικές σχέσεις της με την Ρωσία με αντάλλαγμα την αμερικανική προστασία από απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στην Κρήτη στον κόλπο της Σούδας και σε άλλες ελληνικές τοποθεσίες όπου τους έχουν παραχωρηθεί βάσεις (Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκοιο, Κάρπαθος). Ο προτεινόμενος νόμος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων καθιερώνει επίσης ιδιότυπη λογοκρισία στα ελληνικά και κυπριακά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα και Κύπρο, ενώ προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας από τους συμβαλλόμενους.

Ο γερουσιαστής Bob Menendez του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο ιθύνων νους της προπαρασκευής του νέου νομοσχεδίου, θυμίζουμε ότι ο Menendez μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, έως ότου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κέρδισε τον έλεγχο του Κογκρέσου μετά τις επαναληπτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ο Bob Menendez έχει ένα μακρύ ιστορικό νομοθετικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αξιοσημείωτο είναι ότι στο προοίμιο του κειμένου S-1102 που πηγαίνει στην ολομέλεια της Γερουσίας για ψήφιση, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «κακοήθης επιρροή» στην Μεσόγειο. Στο νομοσχέδιο υποστηρίζεται ότι «η αμερικανική πολιτική στην περιοχή θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, καθώς και στους μελλοντικούς περιφερειακούς αγωγούς και μονάδες υγροποίησης αερίου, προκειμένου να ανταγωνιστεί τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την νότια Ευρώπη».

Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά η Τουρκία ως απειλούσα δύναμη των υποθαλάσσιων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά υποστηρίζεται ότι οι εξερευνήσεις «πρέπει να προστατευθούν από απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων και άλλων παραγόντων της περιοχής».

Το ελληνικό και κυπριακό λόμπι των ΗΠΑ με δηλώσεις του Endy Zemenides (Executive Director of the Hellenic American Leadership Council) και του Tasos Zambas (Federation of Cypriot-American Association) υποστηρίζει το νομοσχέδιο Menendez καθώς όπως τονίζεται «η περιοχή γίνεται πιο σταθερή και ευημερούσα και προωθούνται τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και οι αξίες των ΗΠΑ». Η Ομοσπονδία μάλιστα των Κύπρο-Αμερικανών  προσθέτει ότι το νομοσχέδιο «είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και Κύπρο, θέτει δεν την Ελλάδα στο κέντρο μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής  για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σταματά την μεταχείριση της Κύπρου ως πρόβλημα, αλλά την θέτει ως λύση».

Ελλάδα και Κύπρος μετατρέπονται με ταχείς ρυθμούς και υπό την καθοδήγηση του αμερικανού πρέσβη Pyatt,  σε προτεκτοράτα τύπου Αϊτής και Δομινικανής Δημοκρατίας. Η ελληνική επικράτεια γίνεται προκεχωρημένο αμερικανο-νατοϊκό φυλάκιο, εξυπηρετώντας τα σχέδια των σιωνιστών ιμπεριαλιστών και καπιταλιστών. Τα σχέδια αυτά έχουν ως απώτερο σκοπό την διχοτόμηση του Αιγαίου, μετά από την de facto διχοτόμηση της Κύπρου. Θυμίζουμε ότι ο Pyatt είναι «ειδικός» στις διχοτομήσεις, όντας πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο διχοτομήθηκε η Ουκρανία.

Τα αμερικανοσιωνιστικά σχέδια υλοποιούνται  με την συναυτουργία των κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου», ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε» ή «δεν άκουσε». Εξ άλλου με την ψήφο του θα αποφασίσει σε λίγες ημέρες για το μέλλον του.