Πρόγραμμα MKULTRA: Μυστικές επιχειρήσεις της CIA για έλεγχο του νου


Πρόγραμμα MKULTRA: Μυστικές επιχειρήσεις της CIA για έλεγχο του νου

Πρόγραμμα MKULTRA: Μυστικές επιχειρήσεις της CIA για έλεγχο του νου
Πρόγραμμα MKULTRA: Μυστικές επιχειρήσεις της CIA για έλεγχο του νου
Μετά τη νίκη των Συμμάχων στην Ευρώπη και τη λήξη του Β “Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου του 1945, το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), η υπηρεσία πληροφοριών που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, διεξήγαγε ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου περισσότεροι από 1.500 Ναζί επιστήμονες, τεχνικοί και μηχανικοί εισήλθαν λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και υπήρξε εντολή του Προέδρου Τρούμαν, η οποία απέκλειε ρητά οποιονδήποτε είχε σχέση με το ναζιστικό καθεστώς, μια υποεπιτροπή του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατασκεύασε ψεύτικα επαγγελματικά αλλά και πολιτικά βιογραφικά για τους επιστήμονες.

Μάλιστα τότε διέγραψαν από τα δημόσια αρχεία οποιοδήποτε έγγραφο αποδείκνυε τη σχέση των επιστημόνων με το γερμανικό ναζιστικό κόμμα.

Εκείνη την περίοδο λοιπόν ξεκίνησαν διάφορες επιχειρήσεις για τον έλεγχο του ανθρώπινου νου.

Το καλοκαίρι του 1975 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Κογκρέσου και την προεδρική Επιτροπή Ροκφέλερ ότι η CIA και το Υπουργείο Άμυνας διεξήγαγαν πειράματα σε ανυποψίαστους πολίτες, στα πλαίσια ενός εκτεταμένου προγράμματος (MKULTRA), το οποίο είχε ως στόχο να επηρεάσει και να ελέγξει την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσω της χρήσης ψυχοδραστικών ναρκωτικών όπως το LSD και η μεσκαλίνη.

Το 1973, λόγω του πανικού που προκλήθηκε από το σκάνδαλο Watergate, ο διευθυντής της CIA Richard Helms είχε διατάξει την καταστροφή όλων των αρχείων που αναφέρονταν στο πρόγραμμα MKULTRA. Ωστόσο, περισσότερα από 20.000 έγγραφα «διασώθηκαν», καθώς είχαν εσφαλμένα αποθηκευθεί μαζί με άλλα οικονομικά αρχεία.

Το 1976 ο πρόεδρος Gerald Ford, ακολουθώντας τις συστάσεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, εξέδωσε το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο, μεταξύ άλλων, επέτρεπε τη διεξαγωγή πειραμάτων με ναρκωτικά σε ανθρώπους μόνο με τη γραπτή συναίνεσή τους και μόνο εφόσον διεξάγονταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονταν από την Εθνική Επιτροπή.

Μεταγενέστερα, οι Πρόεδροι Κάρτερ και Ρήγκαν επέκτειναν την εφαρμογή του διατάγματος σε όλα τα πειράματα με ανθρώπους.

Ωστόσο, η CIA συνέχισε ακάθεκτη τις επιχειρήσεις για τον έλεγχο του νου.

Πρόγραμμα MKULTRA: Οι μυστικές επιχειρήσεις της CIA για τον έλεγχο του ανθρώπινου νου (βίντεο)