Το Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου {Μέρος ‘Γ}


Το Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου {Μέρος ‘Γ}

Το Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου {Μέρος ‘Γ}

 Το Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου {Μέρος ‘Γ}
Στο Γ’ Μέρος της έρευνας που σας παρουσιάζουμε στο pentapostagma.gr συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την στενή διασύνδεση μεταξύ του πρωτεργάτη της διαχείρισης των μαζών Hadley Cantril και του Ιδρύματος Rockefeller με το τελευταίο να χρηματοδοτεί με αρκετές χιλιάδες δολάρια τις έρευνες ψυχολογικής προπαγάνδας του Cantril.

Η ηγεσία του Ιδρύματος Rockefeller αναθέτοντας στον Cantril το καθήκον της ανασκόπησης δεδομένων από συνεντεύξεις και δημοσκοπήσεις πολλών ετών, συμπέρανε ότι το πρόγραμμα θα παρείχε θεμελιώδη στοιχεία και γεγονότα σχετικά με την χάλκευση και την γενική τάση της κοινής γνώμης κατά την μετάβαση από την περίοδο ειρήνης στην περίοδο πολέμου – και από το ένα στάδιο στο επόμενο υπό την ψυχολογική πίεση των απανωτών πολέμων. Aναμενόταν ότι η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων θα καταδείξει την επιρροή παραγόντων όπως η οικογενειακή κατάσταση, το εκπαιδευτικό επίπεδο, η επαγγελματική εμπειρία, η συνεχιζόμενη «ισχυρή γνώμη» επί σχετικών ζητημάτων ή η έλλειψη αυτής.

Έτσι, καθώς η εισχώρηση των Η.Π.Α στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πλησίαζε, o Rockefeller χρηματοδότησε με 15.000 δολάρια το Πανεπιστήμιο Princeton για την ίδρυση του Γραφείου Ερευνών Κοινής Γνώμης (Office of Public Opinion Research). Ένας εκ των πρωταρχικών στόχων του Γραφείου ήταν η συστηματική εξέταση του τρόπου «χάλκευσης» της κοινής γνώμης, τους κινητήριους παράγοντες που κρύβονταν πίσω από το κοινό αίσθημα για την επίτευξη συγκεκριμένων σκοπών, και με τα λόγια του ίδιου του Cantril: «την παρακολούθηση της Αμερικανικής κοινής γνώμης κατά την διάρκεια του πολέμου που είχε ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη και στον οποίο ένιωθα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλέκονταν σύντομα»

Το 1940, το Ίδρυμα Rockefeller αύξησε το ποσό χρηματοδότησης που κατευθύνθηκε στην έρευνα της κοινής γνώμης και της μαζικής επικοινωνίας στα 65.000 δολάρια, με τα 20.000 δολάρια να στηρίζουν τη λειτουργία του Γραφείου Ερευνών Κοινής Γνώμης του Cantril (Πανεπιστήμιο Princeton). Eπιπρόσθετα, κονδύλι ύψους 25.000 δολαρίων δόθηκε στην Σχολή Δημόσιων και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Princeton (Princeton’s School of Public and International Affairs) για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών σύντομων ραδιοφωνικών μηνυμάτων καθώς και 20.000 δολάρια προς τον πολιτικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Σικάγου Harold Lasswell ώστε να ιδρύσει ινστιτούτο για «γενικές σπουδές στο πεδίο των ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών, των έντυπων μέσων, και άλλων μέσων ενημέρωσης».

Ο Cantril κατάφερε να προβλέψει με επιτυχία την συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε σημαντικά δημοψηφίσματα, μέσω κρυφών διαδικασιών δειγματοληψίας τόσο στις Η.Π.Α όσο και στον Καναδά. Aυτό το επίτευγμα του νεαρού ψυχολόγου έστρεψε ξανά σε αυτόν την προσοχή του Nelson Rockefeller. Ο Nelson Rockefeller, εκείνη την περίοδο ήταν στενός σύμβουλος του Franklin Roosevelt. Εκείνητην περίοδο, ο Rockefeller είχε υπό την ευθύνη του την λειτουργία του Τμήματος Συντονισμού Διαμερικανικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελούσε ουσιαστικά παρακλάδι των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α που εστίαζε κυρίως στην πραγματοποίηση ψυχολογικών επιχειρήσεων στην Λατινική Αμερική.