‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»


‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»

‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»
Το 1967 η φανατική φεμινίστρια Valerie Solanas δημοσίευσε το λεγόμενο “SCUM Manifesto” (Scum στα αγγλικά σημαίνει απόβρασμα, κατακάθι), όπου χαρακτηρίζει κάθε αρσενικό ως «βιολογικό ατύχημα» και ζητεί την εξολόθρευση των ανδρών.
Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι αυτό Μανιφέστο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παρωδία της «πατριαρχίας» ή μια απλή σάτιρα. Ωστόσο, αν κα υπάρχουν στο Μανιφέστο στοιχεία παρωδίας και σάτιρας, αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για να τονίσουν το μήνυμα, και όχι για να δείξουν ότι η συγγραφέας δεν είναι σοβαρή.
Η ίδια η ιστορία της Solanas θα το αποδείξει αυτό καθώς στις 3 Ιουνίου 1968 πυροβόλησε τον Andy Warhol, τον κριτικό τέχνης Mario Amaya και αποπειράθηκε να πυροβολήσει τον διευθυντή του Γουόρχολ Fred Hughes, προσπαθώντας να τους σκοτώσει. Το 1977, υποστήριξε ότι οι απόψεις της δεν είχαν αλλάξει από την εποχή του Μανιφέστο, τονίζοντας ότι πίστευε όλα όσα είχε γράψει.
‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»
Στο “Μανιφέστο” της η Solanas (1936 – 1988) υποστηρίζει ότι οι άνδρες έχουν καταστρέψει τον κόσμο, και ότι εναπόκειται στις γυναίκες να τον φτιάξουν. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτείνει τον σχηματισμό του SCUM, μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην ανατροπή της κοινωνίας και την εξάλειψη του ανδρικού φύλου. Το “Μανιφέστο” έχει ανατυπωθεί τουλάχιστον 10 φορές, και έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες, ανάμεσά στουςκαι στην ελληνική.
Ο όρος SCUM εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης από την Olympia Press, (του εβραϊκής καταγωγής Γάλλου εκδότηMaurice Girodias) ως SCUM που σημαίνει “Society for CuttingUp Men” (Κοινωνία για τον τεμαχισμό των ανδρών». Η Solanas αν και έκανε μια σειρά συναντήσεων στρατολόγησης φεμινιστριών στο SCUM στο Chelsea Hotel, όπου ζούσε, επέμεινε αργότερα ότι η οργάνωση ήταν «απλώς μια λογοτεχνική συσκευή» και στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Το Μανιφέστο ήταν ελάχιστα γνωστό μέχρι που η Solanasπροσπάθησε να σκοτώσει τον Andy Warhol το 1968. Αυτό το γεγονός έστρεψε την προσοχή του κοινού στην Solanas και στο Μανιφέστο της. Κάποιες φεμινίστριες υπερασπίστηκαν τηνSolanas και θεωρούσαν το Μανιφέστο μια έγκυρη κριτική της«πατριαρχικής τάξης», άλλες θεωρούσαν τις απόψεις της Solanas«υπερβολικά ριζοσπαστικές» και «πολωτικές». Αν και τα κίνητρα της Solanas για την απόπειρα δολοφονίας του Warhol παραμένουν ασαφή, το Μανιφέστο σχετίζεται συχνά με το γεγονός αυτό.
‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»Η Solanas άρχισε να διατυπώνει το SCUM Μανιφέστο ήδη από το 1959 ή το 1960. Το 1967, αυτο-δημοσίευσε την πρώτη έκδοση κάνοντας δύο χιλιάδες αντίγραφα και πουλώντας τα στους δρόμους του Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Η τιμή που η Solanasχρέωνε για το καθένα τις γυναίκες ήταν ένα δολάριο, ενώ οι άνδρες έπρεπε να πληρώσουν δύο δολάρια. Μέχρι την άνοιξη,περίπου 400 αντίτυπα είχαν πουληθεί.

Παρακάτω μερικά μόνο αποσπάσματα από το Μανιφέστο:
– Η ζωή σ’ αυτή την “κοινωνία” είναι, στα καλύτερά της, απόλυτα βαρετή και όσο οι διάφορες εκφάνσεις της δεν αφορούν καθόλου τις γυναίκες, δεν μένει στα πολιτικοποιημένα, υπεύθυνα και περιπετειώδη θηλυκά των πόλεων τίποτε άλλο παρά να ρίξουν την κυβέρνηση, να εξαλείψουν το χρηματικό σύστημα, να εγκαθιδρύσουν την απόλυτη αυτοματοποίηση και να καταστρέψουν το αρσενικό φύλο.
– Το αρσενικό είναι ένα βιολογικό ατύχημα: το γονίδιο Υ είναι ένα ατελές x γονίδιο, που σημαίνει, έχει μια πλήρη σειρά χρωμοσωμάτων. Με άλλα λόγια, το αρσενικό είναι ένα ημιτελές θηλυκό, μια περιπατούσα έκτρωση…. Το να είσαι αρσενικό σημαίνει να είσαι ανεπαρκής, συναισθηματικά περιορισμένος. Η αρρενωπότητα είναι μια ασθένεια ανεπάρκειας και τα αρσενικά είναι συναισθηματικά ανάπηρα.
– Αυτός [«το αρσενικό”] είναι παγιδευμένος σε μια μέση ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων.
– Με το να πείτε έναν άντρα ζώο, τον κολακεύετε. Είναι μια μηχανή, ένας δονητής με πόδια. Λέγεται συχνά ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν τις γυναίκες. Τις χρησιμοποιούν γιατί; Σίγουρα όχι για ευχαρίστηση.
– Κάθε άντρας, βαθιά μέσα του, ξέρει ότι είναι ένα άχρηστο κομμάτι από σκ….
‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»– Το αρσενικό έχει ένα αρνητικό άγγιγμα του Μίδα – οτιδήποτε αγγίζει μετατρέπεται σε σκ….. Η αδυναμία του αρσενικού να σχετίζεται με οποιονδήποτε ή οτιδήποτε κάνει τη ζωή του χωρίς νόημα και περιεχόμενο.
– Το υγιές, ματαιόδοξο θηλυκό θέλει την παρέα των ίσων του, τα οποία μπορεί να σεβαστεί. Το αρσενικό και το άρρωστο, ανασφαλές θηλυκό ποθεί την παρέα των σκουληκιών …

– Του αρσενικού του αρέσει ο θάνατος – τον διεγείρει σεξουαλικά και, καθώς είναι ήδη νεκρός μέσα, θέλει να πεθάνει.
– Το αρσενικό είναι, από τη φύση του, μια βδέλλα, ένα συναισθηματικό παράσιτο και, ως εκ τούτου, δεν είναι ηθικά δίκαιο να ζει, καθώς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζει εις βάρος κάποιου άλλου …. Η εξάλειψη κάθε αρσενικού είναι, ως εκ τούτου, μια δίκαιη και καλή πράξη, μια πράξη ιδιαίτερα ευεργετική για τις γυναίκες, καθώς και μια πράξη ελέους ….
– Το SCUM μπορεί να κατακτήσει όλη τη χώρα μέσα σε ένα χρόνο, συστηματικά γ…. το σύστημα και επιλεκτικά καταστρέφοντας περιουσίες και δολοφονώντας.
– Το SCUM θα σκοτώσει όλους τους άνδρες που δεν θα είναι το βοηθητικό προσωπικό του SCUM … για να βοηθήσει τους άνδρες σε αυτή την προσπάθεια το SCUM θα διεξάγει Συνεδρίες, στις οποίες κάθε αρσενικό θα δίνει μια ομιλία που θα αρχίζει με τη φράση: «Είμαι ένας κοπρίτης, ένας ταπεινός, άθλιος κοπρίτης»… Η ελίτ του σώματος του SCUM – ο σκληρός πυρήνας των ακτιβιστών και η ελίτ της ελίτ – οι δολοφόνοι …. θα καταστρέψουν το σύστημα, όχι μόνο θα επιτύχουν ορισμένα δικαιώματα μέσα σε αυτό …. το SCUM ψύχραιμα, κρυφά, παραφυλάει το θήραμά του και ήσυχα κινείται να το θανατώσει.
Το Μανιφέστο από πολλούς όπως είπαμε, θεωρείται απλά «σατιρικό». Το θέμα είναι ότι υπάρχουν θετικά σχόλια για αυτό το πράγμα ακόμα και σήμερα.
‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»
Η Ti-Grace Atkinson, (φώτο) η ριζοσπαστική φεμινίστρια και πρόεδρος του παραρτήματος του NOW (National Organization for Women) της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίζει την Solanas ως «την πρώτη εξαιρετική υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών» και την ανακήρυξε «μια ηρωίδα» του κινήματος των γυναικών. Ηεβραϊκής καταγωγής Robin Morgan, πρώην αρχισυντάκτης τουMs Magazine, περιλαμβάνει αποσπάσματα στο βιβλίο της ‘Sisterhood is Powerful’. Άλλες φεμινίστριες συγγραφείς όπως ηAmanda Third και η Catherine Lord της πιστώνουν τη δημιουργία του ριζοσπαστικού φεμινισμού και δήλωσαν ότι το φεμινιστικό κίνημα δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε υπήρχε η Valerie Solanas. Υπήρξαν επίσης αρκετά βιβλία, θεατρικά έργα, ταινίες που εξυμνούν την Solanas και την δράση της.
Η κληρονομιά της Solanas βρίσκεται στα γραπτά της Morgan, τηςDworkin, της Firestone, της Hanish, της Brownmiller, της Daly, τηςGearhart, της MacKinnon, της Steinem κ.ά.. Αλλά δεν σταματά εκεί.
‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»
Η επόμενη γενιά των μίσανδρων είναι ήδη εδώ. Τέτοιες γυναίκες είναι όπως η Sharon Osborne και άλλες γυναίκες του “The Talk” που αστειεύτηκαν στην κρατική τηλεόραση, όταν η CatherineBecker ακρωτηρίασε σεξουαλικά τον σύζυγό της αφότου τον νάρκωσε. Είναι οι φεμινίστριες της “θεωρίας του φύλου” της Σουηδίας που ανοίγουν σχολεία με κρατικές χορηγίες που διδάσκουν την «ισότητα», με έμφαση τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και σχεδόν αποκλείοντας τις ετεροφυλόφιλες σχέσεις από το πρόγραμμα σπουδών. Είναι οι Σουηδέζες μέλη του SCUM που παράγουν βίντεο που απεικονίζει την ωμή και παράλογηδολοφονία ανδρών, και που καλούν τις γυναίκες να «κάνουν το καθήκον τους». Είναι Σουηδέζες φεμινίστριες όπως η Ireen vonWachenfeldt, που ζητούν φανερά την τήρηση του SCUM όπως και άλλες επιφανείς Σουηδέζες κυβερνητικές αξιωματούχοι όπως η πρώην υπουργός Ισότητας των Φύλων Margareta Winberg, και η καθηγήτρια Eva Lungren. Η Wachenfeldt (φωτο) δημοσίως δήλωσε: «Όλοι οι άνδρες είναι ζώα … Όλοι οι άνδρες είναι συναισθηματικά παράσιτα … Το αρσενικό είναι μια βιολογική καταστροφή …». Είναι οι γυναίκες του RadFemHub, του ριζοσπαστικού φεμινιστικού blog, γυναίκες όπως η DaniellePynnonen, η Kat Pinder, η Isabelle Moreira, η Μαίρη Syrett, ηJulie Lecomte, η Lorraine Allen, η Laila Namdarkhan, που είναι συγγραφείς, καθηγήτριες, εργαζόμενοι φροντίδας παιδιών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο που συνωμοτούν και σχεδιάζουν την καταστροφή του ανδρικού φύλου μέσω της ευγονικής, της δολοφονίας, της επιλεκτικής άμβλωσης κ.λπ. Είναι μια κληρονομιά μισανδρισμού και βίας που κατά δική τους ομολογία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής, ανδρών όσο και γυναικών.
‘SCUM Manifesto’. Το παραλήρημα μίσους «μιας ηρωίδας του φεμινισμού»
“Γιατί να παραχθούν ακόμα και γυναίκες; Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν μελλοντικές γενιές; Ποιος είναι ο σκοπός τους; Όταν η γήρανση και ο θάνατος έχουν εξαλειφθεί, γιατί να συνεχίζουν να αναπαράγονται; Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει τι θα συμβαίνει όταν θα είμαστε νεκροί; Γιατί πρέπει να μας νοιάζει να υπάρχει νεότερη γενιά να μας διαδεχθεί;”-. Valerie Solanas, SCUMΜανιφέστο.
Για την ιστορία η Solanas, η οποία φυσικά ήταν ομοφυλόφιλη, το 1969, μετά την απόπειρα δολοφονίας, υποβλήθηκε σε ψυχιατρική αξιολόγηση και διαγνώσθηκε ότι πάσχει από χρόνια σχιζοφρένειαπαρανοϊκού τύπου. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή, συνυπολογιζόμενου του χρόνου εγκλεισμού της σε ψυχιατρική κλινική. Πέθανε από πνευμονία στις 25 Απριλίου του 1988, σε ηλικία 52 ετών στο Bristol Hotel του Σαν Φρανσίσκο.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ κι εδώ