Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Ο ΝΟΡΜΑΝ ΦΙΝΚΕΛΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ»!


Ο ΝΟΡΜΑΝ ΦΙΝΚΕΛΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ»!Ο ΝΟΡΜΑΝ ΦΙΝΚΕΛΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ»!

Ο ΝΟΡΜΑΝ ΦΙΝΚΕΛΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ»!

Ἡ παρακάτω δημοσίευσις προέκυψε ἀπὸ τὶς ἀναζητήσεις γιὰ τὴν «βιομηχανία τοῦ ὁλοκαυτώματος».
Ἡ ἀπόφασις ἀναδημοσιεύσεως ἐβασίσθη σὲ δύο σημεῖα:
α. σημαντικότατες πληροφορίες, γιὰ τὸν Φίλκενστάιν, ποὺ ἀμφισβητεῖ τὴν «βιομηχανία τοῦ ὁλοκαυτώματος» καὶ
β. ἡ δημοσίευσις τοῦ κειμένου ἀπὸ μία σελίδα ποὺ μᾶλλον …δὲν συμφωνεῖ μὲ τοὺς …ἀμφισβητίες.

Τὸ σημαντικὸ τῆς παρακάτω δημοσιεύσεως ὅμως εἶναι ἀλλοῦ. Ἀφορᾶ στὶς πληροφορίες ποὺ μποροῦμε νὰ ἀποκομίσουμε γύρω ἀπὸ τὸ πόσο πλέον μποροῦν, ἤ ὄχι, νὰ ἐπιδράσουν ἀπολύτως τὰ μέσα μαζικῆς ἀποχαυνώσεως τοὺς πολῖτες παγκοσμίως.
Αὐτὴ ἡ σοβαρὴ ἀλλαγή, ποὺ σαφῶς περιλαμβάνει καὶ ἑβραίους, καὶ ἡ ὁποία ἀνησυχεῖ τοὺς πράκτορες τοῦ σιωνισμοῦ, εἶναι ἕνα σημεῖον ποὺ δὲν θέλουν κάποιοι νὰ μάθουμε.

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Κατὰ τὰ ἄλλα τὸ κείμενον εἶναι σαφῶς φιλοεβραϊκό.
Ἐν τούτοις τὸ κρατᾶμε, γιὰ πληροφορίες καὶ μόνον.

Φιλονόη

«Έντιμος διανοούμενος» κατά ανεντίμου Ισραήλ

ΝΟΡΜΑΝ ΦΙΛΚΕΝΣΤΑΪΝ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 62 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Ο Νόρμαν Φίνκελσταϊν είναι από τους ανθρώπους που στην κυριολεξία έβαλαν το κεφάλι τους στην λαιμητόμο.

Στην λαιμητόμο των πανίσχυρων ομάδων του εβραϊκού λόμπι στην Αμερική και της δολοφονικής στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής, τον σώζει η καταγωγή του. Αν δεν ήταν απόγονος Εβραίων που επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να έχει επιβιώσει κοινωνικά και επαγγελματικά, γιατί η αντίθεσή του στις πολιτικές του Ισραήλ είναι τόσο δυνατή, βαθειά, ειλικρινής και εμπεριστατωμένη που προκαλεί σοβαρή αναστάτωση και τριγμούς στο οικοδόμημα της προπαγάνδας της φιλοπόλεμης παρατάξεως.

Ανυποχώρητος εχθρός του ψεύδους και της βαρβαρότητας, ανυποχώρητος υπερασπιστής του δικαίου και της ανθρωπιάς, δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί σε νεοφασίστες, ρατσιστές και δολοφόνους που κυριάρχησαν μετατρέποντας το σιωνιστικό όνειρο σε εφιάλτη.

Όχι χωρίς τραύματα και απώλειες. Η αποτελεσματικότητα τού κόστισε την θέση του στο πανεπιστήμιο όπου δίδασκε επί σειρά ετών με λαμπρές επιδόσεις, εξ αιτίας της ανελέητης πιέσεως που ασκήθηκε από το λόμπυ με επικεφαλής τον ακραίο σιωνιστή καθηγητή Alan Dershowitz. Επίσης, με εκβιασμούς και απειλές εμποδίζεται να πραγματοποιήσει κάποιες ομιλίες, όπως συνέβη στο πανεπιστήμιο Clark, αλλά και στην Γερμανία όταν πέρυσι Πράσινοι και Die Linke ανεκάλεσαν τις προσκλήσεις τους! Μάλιστα, στο Τελ Αβίβ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο, ανακρίθηκε και απελάθηκε με απαγόρευση εισόδου στο «δημοκρατικό» Ισραήλ για δέκα χρόνια!
Στα βιβλία, τα άρθρα και τους λόγους του ξεσκεπάζει την αληθινή φύση του Ισραήλ, που εξελίσσεται στα πρότυπα του καθεστώτος απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Επίσης, αντικρούει την κατηγορία του αντι-σημιτισμού που προσάπτουν στους επικριτές του Ισραήλ και αποκαλύπτει τα πραγματικά κίνητρα του «πατριωτισμού» του εβραϊκού λόμπυ.
Το βιβλίο του «Η βιομηχανία του ολοκαυτώματος» (εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) δημιούργησε σάλο. Με απόλυτη τεκμηρίωση απέδειξε πώς στήθηκε ένας τεράστιος μηχανισμός επάνω στο δράμα των Εβραίων, αναγορεύοντας το ολοκαύτωμα (και αποκλείοντας μεθοδικά όλα τα άλλα εκατομμύρια παθόντων, Σλαύων, τσιγγάνων, κομμουνιστών κ.λπ.) σε μία παγκόσμια επιχείρηση που αποφέρει στους επιτήδειους μεγάλη εξουσία και -με εκβιασμούς, πλαστογραφίες, διαστρεβλώσεις και ψεύδη- πολλά χρήματα (τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για τους επιζήσαντες των στρατοπέδων, οι οποίοι πήραν κάτι ψίχουλα) και στηρίζει τις εγκληματικές πολιτικές του Ισραήλ.
Καταστροφές των υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, ελιές, πηγάδια κ.λπ.), στην Γάζα, την Δυτική όχθη και τον Νότιο Λίβανο, αλλεπάλληλες επιδρομές των Ισραηλινών, μαζικές σφαγές αμάχων, βόμβες φωσφόρου και διασποράς, εξοντωτικός αποκλεισμός ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων στην Γάζα, παράνομοι εποικισμοί στα κατεχόμενα, τείχος μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, παρατεταμένος εγκλωβισμός δέκα χιλιάδων Παλαιστινίων σε φυλακές και στρατόπεδα συγκεντρώσεως, κατατρεγμός των Βεδουίνων, συστηματικά βασανιστήρια, κατεδαφίσεις χιλιάδων σπιτιών, υποβάθμιση των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, διώξεις σε βάρος αντιπολεμικών εβραϊκών οργανώσεων, τραυματισμοί και δολοφονίες στελεχών της Παλαιστίνης στο εσωτερικό και το εξωτερικό (π.χ. στο Ντουμπάι), αλλά και Εβραίων ακτιβιστών από την Αμερική (π.χ. Ρέιτσελ Κόρι)…
Όλα αυτά συνθέτουν μία κατάσταση πρωτοφανούς φρίκης που ξεπερνά σε διάρκεια και στόχευση ακόμα και την ναζιστική θηριωδία. Αυτή ακριβώς την κατάσταση αντιμάχεται ο Φίνκελσταϊν, έχοντας στο πλευρό του τον Τσόμσκι και πολλούς άλλους υπέρμαχους της ειρήνης και της δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι, όπως επισημαίνει παρακάτω, δεν αφήνουν πλέον ανεπηρέαστη την κοινή γνώμη.Στέλιος ΕλληνιάδηςΕίπε ο Νόρμαν Φιλκενστάιν για την Γαζα: «Πόλεμος δεν έγινε».

Παρουσιάζοντας εκτενή στοιχεία και συνεντεύξεις Ισραηλινών στρατιωτών, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ούτε μια μάχη δεν δόθηκε». Χίλιοι τετρακόσιοι Παλεστίνιοι σκοτώθηκαν.

Τα 4/5 ήταν πολίτες. Μέσα σε αυτούς, 350 παιδιά. Από την άλλη, σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί (10 στρατιώτες, οι τέσσερις από δικά τους πυρά, καθώς και τρεις πολίτες). «Η αναλογία στους μαχίμους ήταν 100 προς 1. Στους πολίτες 400 προς 1. Είναι αυτό πόλεμος ή είναι μακελειό;»

Το Ισραήλ, για να δικαιολογήσει τους εκατοντάδες αμάχους νεκρούς, υποστηρίζει πως η Χαμάς χρησιμοποιούσε τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδες. «Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 300 διαφορετικές αναφορές από ανθρωπιστικές οργανώσεις -μεταξύ αυτών και της Διεθνούς Αμνηστίας. Όλες οι αναφορές ερευνούν το ίδιο θέμα καθώς ήταν το βασικό άλλοθι του Ισραήλ. Όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν συνέβη. Δεν υπήρξε».
Συνεχώς λιγότερα ωσαννά

Στατιστικά στοιχεία Αμερικανών και Ευρωπαίων, Εβραίων και μη Εβραίων, δείχνουν ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικριτικός για την πολιτική του Ισραήλ στην τελευταία δεκαετία. «Η αυξημένη και βάναυση συχνότητα του πολέμου σ’ αυτή την άστατη περιοχή έχει μεταστρέψει την παγκόσμια γνώμη», έγραφαν στην στήλη του εκδότη οι Financial Times ένα χρόνο μετά την «Επιχείρηση Χυτό Μολύβι», «υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι υπεράνω του νόμου. Το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να υπαγορεύει τους όρους του διαλόγου.» Μία μέτρηση που κατέγραφε τις επιπτώσεις στις ΗΠΑ της επιθέσεως στην Γάζα το 2008-9, διεπίστωνε ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι που αποκαλούν τους εαυτούς τους υποστηρικτές του Ισραήλ έπεσαν κατακόρυφα από το 69% πριν την επίθεση στο 49% τον Ιούνιο του 2009, ενώ οι ψηφοφόροι που πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστηρίζουν το Ισραήλ έπεσαν από το 69% στο 44%.
Πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να ελέγξει ή να εκφοβίσει την κοινή γνώμη, το Ισραήλ ενήργησε στην Γάζα σαν να μπορούσε να την βγάλει καθαρή διαπράττοντας μαζικές δολοφονίες στο φως της ημέρας. Αλλά, ενώ η επίσημη δυτική υποστήριξη στο Ισραήλ παρέμεινε σταθερή, το μακελειό πυροδότησε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα δημόσιας οργής σε όλο τον κόσμο. Είτε έγινε αυτό επειδή η βίαιη επίθεση έγινε λίγο μετά την καταστροφή που προξένησε το Ισραήλ στον Λίβανο, είτε εξαιτίας του αδιάκοπου κατατρεγμού του λαού της Γάζας, είτε λόγω της απόλυτης ανανδρίας της βίαιης επιθέσεως, η εισβολή στην Γάζα φάνηκε ότι σηματοδοτεί μία κρίσιμη καμπή στην κοινή γνώμη που θυμίζει την διεθνή αντίδραση στην σφαγή του Sharpeville στην Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, το 1960.
Οι επίσημες κοινοτικές οργανώσεις της εβραϊκής διασποράς με μακροχρόνιους δεσμούς με το Ισραήλ ήταν αναμενόμενο ότι θα προσφέρουν τυφλή υποστήριξη. Αλλά, ταυτοχρόνως, νεότευκτες προοδευτικές εβραϊκές οργανώσεις αποστασιοποιήθηκαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Εκεί που στο παρελθόν το κύριο ρεύμα των Εβραίων υπεστήριζε ενεργητικά τους ισραηλινούς πολέμους, οι περισσότεροι εκδήλωσαν αμφιθυμία κατά την διάρκεια της εισβολής…
Μέσα στην αυξανόμενη αποξένωση των νεωτέρων Εβραίων από την ισραηλινή φιλοπόλεμη θέση και τους δισταγμούς των Εβραίων γενικότερα για την υποστήριξή της, η σφαγή του 2009 στην Γάζα σηματοδότησε την διάρρηξη της έως τώρα καθολικής εβραϊκής υποστηρίξεως των ισραηλινών πολέμων.
Επιπροσθέτως, ενώ οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις περισσότερες δυτικές χώρες ήταν εθνικά ετερόκλητες (συμπεριλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό Εβραίων), οι υπέρ του Ισραήλ διαδηλώσεις αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Εβραίους. Το γεγονός ότι η ενεργητική αντίθεση στην ισραηλινή πολιτική, ας πούμε στα πανεπιστήμια, εξαπλώθηκε πέρα από τον αραβο-μουσουλμανικό πυρήνα στο κύριο κοινωνικό ρεύμα, ενώ η ενεργητική υποστήριξη του Ισραήλ συρρικνώθηκε σε ένα τμήμα του εθνικού εβραϊκού πυρήνα, αποτελεί σαφή ένδειξη προς τα που οδηγούνται τα πράγματα.

Το Ισραήλ χάνει «έδαφος»
Η εποχή του «όμορφου» Ισραήλ έχει περάσει, απ’ ό,τι φαίνεται ανεπιστρεπτί, και το παραμορφωμένο Ισραήλ που το αντικατέστησε τα τελευταία χρόνια στην δημόσια συνείδηση προκαλεί μια δυσφορία που μεγαλώνει. Δεν είναι τόσο ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν, αλλά μάλλον ότι το ιστορικό αυτής της συμπεριφοράς έχει, τελικά, επιπτώσεις. Η αλήθεια δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί ή να αποδιωχθεί.
Η τεκμηρίωση της αραβο-ισραηλινής συγκρούσεως από αξιοσέβαστους ιστορικούς συγκρούεται εκ θεμελίων με την εκλαϊκευτική εκδοχή τύπου «Έξοδος» του Leon Uris. Το αποδεικτικό υλικό για τις ισραηλινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει συγκεντρωθεί από αναγνωρισμένες οργανώσεις δεν συμβιβάζεται με την καυχησιάρικη εμμονή στην «αγνότητα των όπλων». Οι διαβουλεύσεις σεβαστών δικαστικών και πολιτικών σωμάτων ρίχνουν σοβαρές αμφιβολίες στην διακηρυγμένη δέσμευση του Ισραήλ για μια ειρηνική διευθέτηση της διενέξεως.
Για ένα μεγάλο διάστημα οι «υποστηρικτές» του Ισραήλ εξέτρεπαν την επίπτωση αυτού του συσσωρευομένου τεκμηριωμένου ιστορικού, επισείοντας τα δίδυμα ξίφη του Ολοκαυτώματος και του «νέου αντι-σημιτισμού». Αξίωναν οι Εβραίοι να μην υπάγονται σε συμβατικούς ηθικούς/νομικούς κανόνες μετά από την μοναδική συμφορά που υπέστησαν κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και ότι η κριτική της ισραηλινής πολιτικής είχε ως κίνητρο ένα παλινορθούμενο μίσος για τους Εβραίους. Ωστόσο, πέρα από την αναπόφευκτη εξασθένιση που προκύπτει από την υπερβολική χρήση, αυτά τα όπλα αποδείχτηκαν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από την στιγμή που η κριτική για το Ισραήλ διείσδυσε στο κύριο σώμα της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη το 2007 για λογαριασμό της ADL (Αντι-Δυσφημιστική Ένωση), η θετική άποψη των Αμερικανών για το Ισραήλ είναι αισθητά μικρότερη από την θετική άποψη για την Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία, περίπου ίδια με την θετική γνώμη για την Ινδία και το Μεξικό. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργασθούν με τα «μετριοπαθή» αραβικά κράτη «ακόμα και σε βάρος του Ισραήλ». Οι μισοί ή και περισσότεροι Αμερικανοί που ρωτήθηκαν θεωρούσαν εξίσου υπευθύνους το Ισραήλ και την Χεζμπολά για τον πόλεμο στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 και υποστήριζαν μία (πιο) ουδέτερη στάση των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, τα τελευταία χρόνια, θρησκευτικές οντότητες με επιρροή, όπως η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, η Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού και η Ενωμένη Εκκλησία των Μεθοδιστών, έχουν υποστηρίξει πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής αποεπενδύσεως, που προωθούν το τέλος της ισραηλινής κατοχής.
Μία έρευνα, το 2005, από τον καταξιωμένο Εβραίο στατιστικολόγο Steven M. Cohen έδειξε ότι «η προσήλωση των Αμερικανοεβραίων στο Ισραήλ έχει αδυνατίσει αισθητά τα τελευταία δύο χρόνια…, συνεχίζοντας μια μακροπρόθεσμη τάση».
Οι ερωτηθέντες ήταν λιγότερο πιθανό απ’ όσο σε προηγούμενες έρευνες να δηλώσουν ότι νοιάζονται για το Ισραήλ, να μιλούν για το Ισραήλ με άλλους ή να εμπλακούν σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων υπέρ του Ισραήλ… Επίσης, το Ισραήλ υπεχώρησε σαν συστατικό στοιχείο της προσωπικής εβραϊκής ταυτότητας των ερωτηθέντων. Από μία λίστα παραγόντων, που περιλαμβάνει την θρησκεία, την κοινότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και την «έγνοια» για το Ισραήλ… μόλις ένα 57% βεβαίωσε ότι «το ενδιαφέρον για το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εβραϊκής μου ταυτότητας» σε σύγκριση με το 73% σε μία παρόμοια έρευνα το 1989.
«Μακροπρόθεσμα», ο Cohen προβλέπει «πόλωση του Αμερικανικού Εβραϊσμού: μια μικρή ομάδα θα γίνεται πιο ευσεβής και πιο προσκολλημένη στο Ισραήλ, ενώ μια μεγαλύτερη ομάδα θα απομακρύνεται απ’ αυτό.»

Ισραήλ εναντίον Εβραίων
Η αμφιθυμία προς το Ισραήλ που ρέπει προς αποδέσμευση μπορεί επίσης να εντοπισθεί μεταξύ των τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας που ασκούν επιρροή, των επικεφαλής της αμερικανικής πνευματικής ζωής και του αναγνωστικού κοινού. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των διαμορφωτών της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ θεωρούν την υποστήριξη στο Ισραήλ ως μία «βασική αιτία για την δυσαρέσκεια έναντι των ΗΠΑ» σε όλο τον κόσμο. Σε ένα δοκίμιο στο New York Review of Books, το 2003, ο διακεκριμένος Εβραίος ιστορικός Tony Judt βεβαίωνε ότι «το Ισραήλ σήμερα είναι κακό για τους Εβραίους» και αμφισβητούσε τόσο την βιωσιμότητα όσο και την σκοπιμότητα ενός εβραϊκού κράτους. Ο John J. Mearsheimer του Πανεπιστημίου του Σικάγου και ο Stephen M. Walt της Σχολής Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνέγραψαν μία σημαίνουσα εργασία το 2006 αποδομώντας την εξιδανικευμένη εικόνα της ιστορίας του Ισραήλ και επιβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ έχει γίνει ένα «στρατηγικό παθητικό» για τις ΗΠΑ. Ένα βιβλίο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, με τον προκλητικό τίτλο «Ειρήνη στην Παλαιστίνη και όχι Απαρτχάιντ», απαξιώνει την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και αποδίδει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία αποκλειστικά στο Ισραήλ.
Αν και το ισραηλινό λόμπυ εξαπέλυσε δηλητηριώδεις αντεπιθέσεις σ’ αυτές τις παρεμβάσεις, οι συνηθισμένοι του λεκέδες για αντι-σημιτισμό και άρνηση του Ολοκαυτώματος δεν κολλούσαν. Όταν το 2006, οι πιέσεις του λόμπυ επέφεραν ακύρωση μιας από τις ομιλίες του Tony Judt, τον ανέδειξαν αμέσως σε περιώνυμη φυσιογνωμία στους κύκλους της αμερικανικής διανοήσεως. Οι επικριτές του, όπως ο Αβραάμ Φόξμαν του ADL, χλευάστηκαν για το «εκσφενδόνισμα της φοβιστικής κατηγορίας του αντι-σημιτισμού» σαν «αναχρονισμό». Για τον Κάρτερ, εντωμεταξύ, είπαν ότι είναι λογοκλόπος, στο μισθολόγιο των Αράβων σεΐχηδων, αντι-σημίτης, απολογητής της τρομοκρατίας, φιλοναζιστής και στο όριο της αρνήσεως του Ολοκαυτώματος. Παρ’ όλ’ αυτά, το βιβλίο του μπήκε στα μπεστ σέλερ των New York Times, και παρέμεινε εκεί για μήνες, πουλώντας 300 χιλιάδες αντίτυπα της εκδόσεως με σκληρό εξώφυλλο. Αν και δέχτηκε επίπληξη από τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Brandeis, ο Κάρτερ εντούτοις αποθεώθηκε από τους φοιτητές όταν μίλησε σ’ αυτό το ιστορικό εβραϊκό ίδρυμα. (Το μισό ακροατήριο απεχώρησε από την αίθουσα όταν ο καθηγητής του Χάρβαρντ Alan M. Dershowitz σηκώθηκε να απαντήσει στον Κάρτερ.) Οι Mearsheimer και Walt έκλεισαν συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο κύρους Farrar, Straus and Giroux και το βιβλίο τους «Το ισραηλινό λόμπυ και η αμερικανική εξωτερική πολιτική» έγινε επίσης μπεστ σέλερ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη για την τύχη του Ισραήλ που εξασθενεί…

Η καραμέλα του αντι-σημιτισμού
Δεν προξενεί έκπληξη ότι οι απολογητές του Ισραήλ απέδωσαν την ευρύτατη οργή για την εισβολή στην Γάζα το 2008-2009 στον αντι-σημιτισμό. Μπορεί να τεθεί σαν γενικός κανόνας ότι όσο πιο χαμηλά βυθίζεται η εγκληματική συμπεριφορά του Ισραήλ τόσο θα ανεβαίνουν τα ντεσιμπέλ των υστερικών κραυγών περί αντι-σημιτισμού. Οι Εβραίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «μία επιδημία, μία πανδημία αντι-σημιτισμού» διεκήρυξε ο Αβραάμ Χ. Φόξμαν. «Αυτή είναι η χειρότερη, η πιο έντονη, η πιο παγκόσμια που έχει υπάρξει στην πρόσφατη μνήμη μας.» Ένας τέτοιος εκφοβισμός δεν ήταν κάτι καινούριο για τον Φόξμαν, που είχε προμηνύσει το 2003 ότι ο αντι-σημιτισμός αποτελούσε «μεγάλη απειλή στην προστασία και την ασφάλεια του εβραϊκού λαού όμοια με εκείνη που αντιμετώπισε στην δεκαετία του 1930…
Σύμφωνα με τον Παρισινό φιλόσοφο των ΜΜΕ Bernard-Henri Levy, οποιοσδήποτε αμφιβάλλει ότι το ναζιστικό ολοκαύτωμα ήταν μία «ηθική λεκάνη απορροής στην ανθρώπινη ιστορία» πρέπει να λογαριάζεται ως αντι-σημίτης.
Μερικά μόνο από τα θεωρούμενα αντι-σημιτικά περιστατικά στην Ευρώπη πήγαν πέρα από απλά δυσάρεστες εκδηλώσεις, όπως e-mail και γκράφιτι, ενώ ο ευρωπαϊκός αντι-σημιτισμός, παρά την προβολή του, ωχριούσε μπροστά στην αντι-μουσουλμανική προκατάληψη. (Μία άνοδος της εχθρότητας προς τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους -στα τελευταία χρόνια οι δύο καμπύλες τείνουν να συσχετισθούν- εμφανίζεται εν μέρει λόγω μιας ανορθώσεως του εθνοκεντρισμού μεταξύ των πιο ηλικιωμένων, λιγότερο μορφωμένων και πολιτικά συντηρητικών Ευρωπαίων.)
Μολοντούτο είναι πολύ πιθανόν αλήθεια ότι η εκτέλεση από ένα αυτοανακηρυγμένο εβραϊκό κράτος διαδοχικών δολοφονικών επιδρομών στον Λίβανο και την Γάζα, και η ανοικτά εκφρασμένη υποστήριξη αυτών των επιδρομών από επίσημες εβραϊκές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, να έχει προξενήσει μια λυπηρή -αν και εντελώς προβλέψιμη- «διάχυση», βάσει της οποίας οι Εβραίοι γενικώς θεωρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές ένοχοι. Εάν, όπως διαβεβαίωνε το Ισραηλινό Συντονιστικό Φόρουμ για την Αντιμετώπιση του Αντι-Σημιτισμού, υπήρχε «μία οξεία άνοδος στον αριθμό και την ένταση των αντι-σημιτικών περιστατικών» κατά την διάρκεια της σφαγής στην Γάζα· και εάν «με την κατάπαυση του πυρός υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση στον αριθμό και την ένταση των αντι-σημιτικών περιστατικών»· και εάν «άλλη μία ανάφλεξη στην περιοχή, παρόμοια με την επιχείρηση στην Γάζα, πιθανά θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο σοβαρό ξέσπασμα αντι-σημιτικών ενεργειών εναντίον κοινοτήτων παγκοσμίως», τότε μια αποτελεσματική μέθοδος για να καταπολεμηθεί ο αντι-σημιτισμός φαίνεται ότι είναι να σταματήσει το Ισραήλ να διαπράττει σφαγές.

Αιωνόβιοι απολογητές
Στους φιλελεύθερους εβραϊκούς κύκλους των διανοουμένων μόνο κάτι αιωνόβιοι απολογητές του Ισραήλ, οι περισσότεροι των οποίων εμφανίστηκαν στο προσκήνιο μετά τον πόλεμο του Ιουνίου 1967 και τώρα είναι στα εβδομήντα τους, τόλμησαν μία απροκάλυπτη υπεράσπιση της εισβολής. Ήταν προφανές στον ηθικό φιλόσοφο Michael Walzer ότι το Ισραήλ είχε εξαντλήσει τις μη βίαιες επιλογές πριν επιτεθεί και ότι η Χαμάς έφερε την ευθύνη για τους επακόλουθους θανάτους πολιτών. Κατά τον Walzer η μόνη «σκληρή ερώτηση» ήταν εάν το Ισραήλ έκανε ό,τι θα μπορούσε να κάνει για να μειώσει αυτές τις απώλειες. Ήταν προφανές στον Alan Μ. Dershowitz ότι το Ισραήλ έκανε «τις καλύτερες προσπάθειες για να αποφύγει να σκοτώνει πολίτες» και ότι απέτυχε γιατί η Χαμάς ακολούθησε την στρατηγική του «νεκρού μωρού» για να εξαναγκάσει το Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστίνια μωρά προκειμένου να συγκεντρώσει την διεθνή συμπάθεια. Ήταν προφανές στον εκδότη του New Republic Martin Peretz από την προσεκτική εξέταση των παπουτσιών των Παλαιστινίων ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας ήταν ήπιος: «πρέπει να κοιτάξετε από κοντά τα παπούτσια τους, που φαίνονται καινούρια και, ασφαλώς, ακριβά». Ήταν προφανές στον συγγραφέα Paul Berman ότι εάν υπάρχει μία «πιθανότητα» ότι κάποια ημέρα στο μέλλον η Χαμάς θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ με γενοκτονία «εάν επιτρεπόταν στην Χαμάς να ακμάζει ανενόχλητα, και εάν οι σύμμαχοί της και ομοϊδεάτες στην Χεζμπολά και την ιρανική κυβέρνηση και το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρομοίως ήκμαζαν», τότε το Ισραήλ θα είχε το δικαίωμα να εξαπολύσει μία επίθεση τώρα. Με μία τέτοια συσσώρευση υποθέσεων, είναι δύσκολο να φανταστείς ποια χώρα στον κόσμο θα ήταν ασφαλής από αυθαίρετη επίθεση, και ποια χώρα δεν θα νομιμοποιείτο στο να εξαπολύσει αυθαιρέτως μια επίθεση.

Φοιτητές για την ειρήνη
Η μεταμόρφωση σε επίπεδο γενεών αναφορικά με το Ισραήλ ήταν πιο έκδηλη στα πανεπιστήμια. «Η στροφή σε ένα πιο ορατό αίσθημα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ είναι βαθειά σε μερικά πανεπιστήμια», αναφέρθηκε στο Inside Higher Ed, «προκληθείσα, εν μέρει, από τον χειμωνιάτικο πόλεμο στην Γάζα». Μεγάλες αίθουσες γέμιζαν ασφυκτικά για ομιλίες που αποδοκίμαζαν έντονα την σφαγή στην Γάζα. Ενώ ομάδες «υπέρ» του Ισραήλ που συνήθιζαν να διαμαρτύρονται μέσα ή έξω από τέτοιες ομιλίες, τώρα όλο και πιο σπάνια εμφανίζονται. Φοιτητές στο πανεπιστήμιο Cornell τοποθέτησαν 1300 μαύρες σημαίες τιμώντας την μνήμη των νεκρών στην Γάζα. (Αργότερα η απεικόνιση βανδαλίστηκε.) Φοιτητές στα πανεπιστήμια του Ρότσεστερ, της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, στα Columbia, Haverford, Bryn Mawr και Hampshire, έκαναν παραστάσεις, διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες ζητώντας οικονομική στήριξη για Παλαιστινίους φοιτητές και αποεπενδύσεις από εταιρείες όπλων και εταιρείες που συνεργάζονται με παρανόμους εβραϊκούς εποικισμούς. Οι φοιτητές του Hampshire College πίεσαν με επιτυχία τους διαχειριστές του κολεγίου να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από αμερικανικές εταιρείες που άμεσα αποκομίζουν κέρδη από την κατοχή.

Ὁ Νόρμαν Φίνκελσταϊν καὶ ἡ «βιομηχανία τοῦ ὁλοκαυτώματος»!2

Παρ’ όλο που οι «υπέρ» του Ισραήλ οργανώσεις ισχυρίστηκαν ότι «κολέγια και πανεπιστήμια… έχουν γίνει εστίες μιας νέας τοξικής αλυσίδας αντι-σημιτισμού», σε πολλά πανεπιστήμια Εβραίοι σπουδαστές έχουν παίξει ηγετικό ρόλο στις τοπικές επιτροπές «Σπουδαστές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη», και δημιουργικοί και αφοσιωμένοι Εβραίοι ακτιβιστές του Birthright Unplugged και των Αναρχικών ενάντια στο Τείχος, μαζί με άτομα όπως η Anna Balzer, συγγραφέας των απομνημονευμάτων «Μάρτυρας στην Παλαιστίνη», πηγαίνουν από σχολή σε σχολή εκθέτοντας προσωπικές εμπειρίες από την καθημερινή φρίκη που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη. Οι δεσμοί αλληλεγγύης που σφυρηλατούνται ανάμεσα σε νεαρούς Εβραίους και Μουσουλμάνους που αντιτίθενται στην κατοχή -ο πυρήνας σε πολλά πανεπιστήμια αποτελείται από κοσμικούς Εβραίους ριζοσπάστες και παρατηρήτριες γυναίκες Μουσουλμάνες- δίνουν βάση στην ελπίδα ότι μία δίκαιη και διαρκής ειρήνη μπορεί ακόμα να επιτευχθεί.

(Αναδημοσιεύεται μεταφρασμένο ειδικά για το Περίπτερο Ιδεών από την αγγλική έκδοση του βιβλίου Midnight on the Mavi Marmara, που επιμελήθηκε ο Moustafa Bayoumi, με κείμενα που γράφτηκαν μετά την επίθεση των Ισραηλινών στον Στολίσκο της Ελευθερίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί και το βιβλίο του «Εικόνα και πραγματικότητα της ισραηλο-παλαιστινιακής διαμάχης», εκδ. 21ου.)

κυριακάτικο σχολεῖο μεταναστῶν


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face