Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής μόλις αναβλήθηκε για άλλη μια γενιά!


Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής μόλις αναβλήθηκε για άλλη μια γενιά!Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής μόλις αναβλήθηκε για άλλη μια γενιά!

ΠΗΓΗ

Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο καιρό ίσως θα θυμάστε τη διπλανή εικόνα με το άρθρο του BBC, όπου κάποιοι Αμερικανοί επιστήμονες το 2007 προέβλεπαν πως το 2013 ο πάγος της Αρκτικής θα μας είχε αποχαιρετήσει, ελευθερώνοντας στη ναυσιπλοΐα το πολυπόθητο «Βόρειο Πέρασμα», τη σύντομη διαδρομή απ’ τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική. Ένα «Πέρασμα» που ήταν ελεύθερο από πάγο το μακρινό 1903, τότε που κανείς δεν ασχολούνταν με το πόσο CO2 ελευθερώνουν οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι και οι Γερμανοί στην ατμόσφαιρα.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής μόλις αναβλήθηκε για άλλη μια γενιά!2Φυσικά το 2013 πέρασε προ πολλού και ο πάγος όχι μόνο δεν έλιωσε, αλλά αυξήθηκε κιόλας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, τον Αύγουστο 2013 αυξήθηκε 29% σε σχέση με τον Αύγουστο 2012 και τον Οκτώβριο 2016 η Γροιλανδία είχε ένα τρομερό ρεκόρ αύξησης της παγοκάλυψης.

Αυτή η κλιματική τρομοκρατία και καταστροφολογία δεν είναι κάτι νεόφερτο, υπάρχει εδώ και δεκαετίες, απλά τώρα έχουμε περισσότερα μίντια απ’ όσα μας χρειάζονται («οικονομία υπηρεσιών» το λένε τώρα) και, προκειμένου να πουλήσουν, …
δημοσιεύουν ό,τι να ‘ναι, εκμεταλλευόμενα τον αρχέγονο φόβο του ανθρώπου για τα άγνωστα μελλούμενα.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής μόλις αναβλήθηκε για άλλη μια γενιά!3Αν πχ ανατρέξουμε στις 29 Δεκεμβρίου του …1923, για να δούμε τι έγραφε η εφημερίδα Medford Mail Tribune σε ανταπόκριση απ’ το Σινσινάτι, (την εικόνα είδα στο πολύ καλό ιστολόγιο Real Science), το 1923 ένας καθηγητής Πανεπιστημίου ανακοίνωνε σε Γεωλογικό Συνέδριο πως «τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια των λίγων τελευταίων ετών προκάλεσαν ταχεία αποσύνθεση των παγετώνων στο Εθνικό Πάρκο της Μοντάνα. Ο παγετώνας Σπέρι έχει χάσει το 1/4 έως 1/3 του πάγου του τα τελευταία 15 χρόνια κι αν αυτή η ταχεία υποχώρηση συνεχιστεί, ο παγετώνας θα μπορούσε σχεδόν να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.» Όπως βέβαια μας αποκαλύπτει πλέον το Google Earth, ο παγετώνας Σπέρι δεν εξαφανίστηκε το 1948 και χαίρει άκρας υγείας, αδιαφορώντας παγερά για τις αρλούμπες των καταστροφολόγων. Όπως το ίδιο παγερά αδιαφορούν και οι παγετώνες των Ιμαλαΐων.

Την ίδια στιγμή που οι πάγοι στο Βόρειο ημισφαίριο αρνούνται να λιώσουν, στο Νότιο ημισφαίριο οι πάγοι της Ανταρκτικής όχι μόνο δεν λιώνουν, αλλά συνεχώς αυξάνονται. Αφού λοιπόν οι πάγοι επιμένουν να μη λιώνουν, μια νέα εργασία, που εμφανίστηκε στο Science και στην Ελλάδα την είδαμε απ’ το ΔΟΛ, προβλέπει πως οι πάγοι θα λιώσουν κάποιο Σεπτέμβρη, όταν θα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ακόμα 1000Gt CO2. Με τον τωρινό ρυθμό αύξησης των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 αυτό αναμένεται να συμβεί περί το 2045, οπότε η καταστροφολογία μόλις έδωσε παράταση στη διάρκεια ζωής των πάγων κατά ακόμα μια γενιά.
Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής μόλις αναβλήθηκε για άλλη μια γενιά!2

Φυσικά όσοι τα γράφουν τώρα δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα βρίσκονται εν ζωή το 2045, για να διαπιστώσουν την ακρίβεια των προβλέψεών τους. Κι επειδή μετά την εκλογή του Τραμπ αναμένεται μια αποκλιμάκωση στην αδρή χρηματοδότηση της κλιματολαγνικής έρευνας, ίσως αρχίσουν επιτέλους τα διαπλεκόμενα μίντια ν’ ανακαλύπτουν πως υπάρχουν κι άλλες επιστημονικές έρευνες, που λένε εντελώς άλλα πράγματα για την εξέλιξη του κλίματος του πλανήτη σε σχέση με τις εκπομπέςCO2. Ίσως λοιπόν επιστρέψουμε σύντομα σε άλλου τύπου εξώφυλλα και δημοσιεύματα, σαν το διάσημο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ τον Απρίλιο 1977, τότε που όλοι προέβλεπαν μια επερχόμενη εποχή παγετώνων.