Ο Σόιμπλε κατηγόρησε το RT για διάδοση ‘ψευδών ειδήσεων»


Ο Σόιμπλε κατηγόρησε το RT για διάδοση 'ψευδών ειδήσεων»Ο Σόιμπλε κατηγόρησε το RT για διάδοση ‘ψευδών ειδήσεων»
Ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διεξαγωγή ενός «πολέμου προπαγάνδας», αναφέρει το Associated Press.

Ο υπουργός είπε ότι η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει το κύρος της στον κόσμο με τη βοήθεια της «προπαγάνδας» – σχετικά με ειδήσεις που «από το πρωί μέχρι το βράδυ» φέρεται να μεταδίδει το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RT. ‘ Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον τομέα των πληροφοριών υπάρχει μια ‘μόνιμη και απίστευτα ψεύτικη’ ροή ‘Ρωσικής προπαγάνδας». Ο υπουργός δεν επεκτάθηκε περισσότερο σε ποια συγκεκριμένα μηνύματα αναφέρεται.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει σχετικά με μια ‘ρωσική εκστρατεία» παραπληροφόρησης. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η Ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο αυτού του ισχυρισμού.

Η ΕΕ δηλώνει τακτικά την ανάγκη για πληροφόρηση ενάντια στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τον Νοέμβριο του 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την καταπολέμηση των ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τις κύριες απειλές που ανακοινώνει το κανάλι RT και το πρακτορείο Σπούτνικ. Ορισμένες από τις διατάξεις του παρόντος εγγράφου είναι όμορες με την πρόταση για την καθιέρωση της λογοκρισίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν καταγράψει μια αναφορά της «ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης’ στα Βαλκάνια η οποία θα εξεταστεί στην επέτειο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια της RT και του Σπούτνικ Μαργαρίτα Simonyan, το κανάλι υπόκειται σε καθημερινή πίεση από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους φορείς χάραξης της πολιτικής. Το RT συνεχώς κατηγορείται για ψέματα, αλλά δεν παρέχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως σημειώνεται από την Simonyan, είναι αδύνατο να κάνουν αυτό , επειδή δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’αυτό.