Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για τις «προσπάθειες» της Ρωσίας να επηρεάσει την κατάσταση στο Μαυροβούνιο


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για τις «προσπάθειες» της Ρωσίας να επηρεάσει την κατάσταση στο ΜαυροβούνιοΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για τις «προσπάθειες» της Ρωσίας να επηρεάσει την κατάσταση στο Μαυροβούνιο
ΠΗΓΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ανησυχεί για τις «υποτιθέμενη προσπάθεια” της Ρωσίας να επηρεάσει την πολιτική κατάσταση στη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου και την διαδικασία της ενσωμάτωσης του στις ευρωατλαντικές δομές. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση, που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Συνέλευσης στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικότερα, εξέφρασε την ανησυχία του για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βαλκανική χώρα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Οι Βουλευτές προέτρεψαν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την έρευνα για τα γεγονότα.

Την Δέκατη έκτη Οκτωβρίου του 2016 στο Μαυροβούνιο ανέφεραν την σύλληψη 20 πολιτών της Σερβίας. Είναι ύποπτοι για την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής επίθεσης και το πραξικόπημα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η ομάδα σχεδίαζε να καταλάβει την τοπική Βουλή, «να κηρύξει τη νίκη ενός από τα πολιτικά κόμματα» και «να εξουδετερώσει τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου.”

Τον Δεκέμβριο, οι αρχές του Μαυροβουνίου εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για δυο Ρώσους οι οποίοι καταζητούνται από την Ιντερπόλ με την υποψία ότι σχεδίαζαν ένα πραξικόπημα.

Η Μόσχα, ανέφερε ότι η ρωσική εμπλοκή στα γεγονότα στο Μαυροβούνιο είναι πραγματικά αβάσιμη.