ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους το 2010


ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους το 2010ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους το 2010

Η Εισαγγελία της Πολωνίας επέρριψε στους ρώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας την βασική ευθύνη για την συντριβή του πολωνικού προεδρικού αεροσκάφους το 2010 στο Σμολένσκ κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και η σύζυγός του όπως και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμύνης και ο πρόεδρος της Κεντρική Τράπεζας της Πολωνίας. Ωστόσο το Κρεμλίνο, με δηλώσεις του εκπροσώπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίζεται να απορρίπτει την εκδοχή αυτή.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Πολωνίας Μάρεκ Πάσονεκ, ο οποίος αναφερόμενος στο κατηγορητήριο είπε ότι «πρόκειται για κατηγορία περί σκόπιμης πρόκλησης καταστροφής». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κατηγορητήριο κατά των ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας διατυπώθηκε ύστερα από διενέργεια επαναληπτικής έρευνας, που πραγματοποίησε ομάδα εισαγγελέων της Πολωνικής Εισαγγελίας, η οποία διερεύνησε περισσότερους από 2000 τόμους της δικογραφίας που είχε ως θέμα την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους.

Ρωσική εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθες: Δεν μας εκπλήσει το γεγονός ότι μας κατηγορούνται για τα πάντα.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Είναι απλά μια σκλήρυνση της θέσης της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία αρχικά προσπάθησε να θέσει τουλάχιστον εν μέρει την ευθύνη για την τραγωδία στην ρωσία.

Έχουμε ήδη εκφράσει την άποψή μας για το θέμα αυτό – τόσο μέσα από τα ρωσικά πρακτορεία επιβολής του νόμου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουμε λάβει υπόψη το γεγονός ότι οι πραγματικές αιτίες του αεροπορικού δυστυχήματος κοντά στο Σμολένσκ προσδιορίστηκαν και καταγράφονται στην έκθεση της Επιτροπής Interstate στις 12 Ιανουαρίου 2011 μετά από ενδελεχή έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ρωσοι δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, και η Βαρσοβία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Παρά τη διαφάνεια της κατάστασης, οι πολωνικές αρχές να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τραγωδία να χειραγωγήσουν πολιτικά χώρα. Την ίδια στιγμή, τα χρήματα των φορολογουμένων πηγαίνουν να υποστηρίξουν την ανούσια δραστηριότητα των νέων ψευδο-ερευνητικών μηχανισμών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι ορατά ή πάνε ενάντια στην κοινή λογική. Δεν νομίζω ότι με αυτή η τακτική θα πετύχουν τίποτα άλλο από ό, τι βλάψουν ανεπανόρθωτα τις ρωσο-πολωνικές σχέσεις, οι οποίες δεν είναι ήδη στο καλύτερο επίπεδο.