Οι ΗΠΑ δηλώσαν οτι έχουν σκοτώσει 70.000 μαχητές του ISIS – δύο φορές περισσότερους από αυτούς που λέγανε πως υπάρχουν στο Ιράκ


Οι ΗΠΑ δηλώσαν οτι έχουν σκοτώσει 70.000 μαχητές του ISIS - δύο φορές περισσότερους από αυτούς που λέγανε πως υπάρχουν στο ΙράκΟι ΗΠΑ δηλώσαν οτι έχουν σκοτώσει 70.000 μαχητές του ISIS – δύο φορές περισσότερους από αυτούς που λέγανε πως υπάρχουν στο Ιράκ

Τον Ιούνιο του 2014, την εποχή που το ISIS έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε 4.000 μαχητές στο Ιράκ. Το Σεπτέμβριο του 2014, η CIA δημοσίευσε μια εκτίμηση ότι το ISIS είχε μεταξύ 20.000 και 31.500 μαχητών σε συνδυασμό τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των 15.000 που ήταν ξένοι μαχητές.
Σχεδόν οι μισοί ήταν ξένοι μαχητές.

Ένα μήνα πριν από την εκτίμηση της CIA, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) δημοσίευσε μια δική τους εκτίμηση που έθεσε το δυναμικό του ISIS σε περισσότερους από 50.000 μαχητές στη Συρία, μόνο (συμπεριλαμβανομένων 20.000 μη Συριανών).
Είναι κατανοητό ότι ο συνολικός αριθμός μαχητών ISIS στο Ιράκ και στη Συρία έχει κάπως μεταβληθεί

Ο αριθμός των μαχητών του ISIS που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει επίσης αμφισβητηθεί κάπως. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Michael Fallon εκτιμά ότι ο συνασπισμός είχε σκοτώσει έναν επιβλητικό 25.000 αγωνιστές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Ωστόσο, ένας ανώτερος στρατιωτικός υπάλληλος δήλωσε στο CNN περίπου την ίδια στιγμή ότι η συντηρητική εκτίμηση του Πενταγώνου ήταν ότι η αεροπορική εκστρατεία των Η.Π.Α. είχε σκοτώσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 50.000 μαχητών ISIS.
Στους πιο πρόσφατους δημοσιευμένους αριθμούς, το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 70.000 μαχητές από τον Ιούνιο του 2014, ενώ σκοτώσε μόνο 229 πολίτες.

Φυσικά, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια ψευδής εκτίμηση. Δεν αναφέρομαι απλώς στον γελοία χαμηλό αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν. Η ιδέα ότι οι Αμερικανοί σκότωσαν 70.000 μαχητές του ISIS είναι εξωφρενική, αλλά τίθεται το ερώτημα: Ποιός θα ήταν ο πραγματικότητος αιθμός μαχητών μιας τρομοκρατικής ομάδας που αρχικά είχε 30.000 μαχητές, και έχουν σκοτωθεί απο τις ΗΠΑ 70.000 μαχητές?

“Αλλά η Airwars, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με προσωπικό δημοσιογράφων και ερευνητών που τηρούν λεπτομερή αρχεία και διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα, δήλωσε ότι τα αριθμητικά στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον 3.111 πολίτες σκοτώθηκαν σε 552 βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ένας εναέριος βομβαρδισμός σκότωσε πάνω από 200 πολίτες στην Μοσούλη. Ο Ιρακινός Αντιπρόεδρος Osama Nujaifi χαρακτήρισε την επίθεση ως “ανθρωπιστική καταστροφή”.
Αλλά δεν πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή – είναι ένα κραυγαλέο έγκλημα πολέμου.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μόνο τον Μάρτιο, η αμερικανική αεροπορική εκστρατεία σκότωσε 1.782 πολίτες στο Ιράκ και τη Συρία.

ΝΩστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους, τα ΜΜΕ ήταν βέβαια ότι η Ρωσία διαπράττει μια απόλυτη σφαγή στον άμαχο πληθυσμό του Χαλεπίου σε περιοχές που διατηρούσαν θυγατρικές ομάδες της Αλ Κάιντα – περιοχές που ακόμη και οι New York Times παραδέχθηκαν ότι μπορεί να είχαν φιλοξενήσει μόνο μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες αμάχους. Ποιος διερεύνησε αυτά τα θύματα στο Χαλέπι;
Η Μοσούλη είναι μια τεράστια πόλη στο Ιράκ. Καθώς και 650.000 πολίτες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι μάχες διεξάγονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και οι άμαχοι είναι πάρα πολλοί.