Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Φεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορεία


Φεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορείαΦεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορεία
Πηγές:
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/07/madrid-bans-manspreading-buses/
https://www.rt.com/news/391442-madrid-manspreading-public-transport/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ : http://www.offtherecord.net.gr/2017/06/09/παράνοια-η-μαδρίτη-απαγόρευσε-στους-ά/

Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να ανοίγουν πολύ τα πόδια τους όταν κάθονται στο σύστημα δημόσιων μεταφορών της αφότου φεμινίστριες έπεισαν το αριστερό συμβούλιο της πόλης ότι οι άνδρες που εισβάλλουν στο χώρο των άλλων με τα απλωμένα πόδια τους ήταν ένα πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Στην φεμινιστική ορολογία ονομάζεται ”manspreading”.

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Η εταιρία μεταφορών EMT της Μαδρίτης παρουσίασε ένα νέο σύνολο αυτοκόλλητων ετικεττών που θα τοποθετηθούν σε όλα τα λεωφορεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένης μιας ανδρικής φιγούρας με τα γόνατα να απλώνονται ευρύτατα, συνοδευόμενο από το σύνθημα «Σεβάσου το χώρο των άλλων».

“Η αποστολή αυτής της νέας εικόνας είναι να θυμόμαστε την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής συμπεριφοράς και το σεβασμό του χώρου του καθενός στο λεωφορείο”, δήλωσε η εταιρεία, η οποία λειτουργεί πάνω από 200 γραμμές λεωφορείων, μεταφέροντας περισσότερους από 400 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

“Αυτό το νέο πληροφοριακό σήμα είναι παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει ήδη σε άλλα συστήματα μεταφορών σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει ο κόσμος να υιοθετεί μια στάση που κάνει τους άλλους να αισθάνονται άβολα”.

Φεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορεία2Η αλλαγή έρχεται αφότου μια φεμινιστική ομάδα που ονομάζεται Mujeres en Lucha (Γυναίκες σε πόλεμο) ξεκίνησε μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα ενάντια στο «manspreading» και υπέβαλε μια αίτηση που υπογράφηκε από 10.000 ανθρώπους στο δημαρχείο της Μαδρίτης.

“Όπως ακριβώς οι γυναίκες διδασκόμαστε να καθόμαστε με τα πόδια μας κλειστά (σαν να κρατάμε κάτι ανάμεσα στα γόνατά μας), οι ”manspreaders” μεταδίδουν μια ιδέα εξουσίας και εδαφικότητας, σαν να τους ανήκει ο χώρος”, λέει η αίτηση.

Το συμβούλιο της Μαδρίτης, υπό την ηγεσία ενός συνασπισμού που υποστηρίχθηκε από το αριστερό κόμμα Podemos, δήλωσε ότι ο νέος κανόνας είχε συγκεκριμένα ως στόχο “τους άνδρες χρήστες των μεταφορών [που ανοίγουν τα πόδια τους και καταλαμβάνουν δύο θέσεις”.

Φεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορεία4Μπορεί να φαίνεται απίστευτο έως και παρανοϊκό, όμως το παρακάτω Tweet είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από μια γυναίκα που ”ενοχλείται” από τον άνδρα που κάθεται απέναντί της.

Φεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορεία5Η επικεφαλής των περιφερειακών μεταφορών της Μαδρίτης Ángel Garrido του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορευθεί κάτι τέτοιο καθώς «οι ισχύοντες κανόνες δηλώνουν ότι είναι ένα κάθισμα ανά επιβάτη».

Η Μαδρίτη δεν είναι η πρώτη πόλη που παρεμβαίνει στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη εξέχουσα πόλη στην εκστρατεία εναντίον του ”manspreading” στις δημόσιες συγκοινωνίες το 2014, αν και το θέμα αναζωπυρώθηκε στην Ισπανία φέτος όταν το αριστερό κόμμα CUP ζήτησε να τερματιστεί αυτό που αποκαλούσε «επίδειξη machismo (αρρενωπότητας) και μικρο-επιθετικότητας.”

Φεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορεία6Παρά την ασημαντόντητά του – ή ίσως ακριβώς εξαιτίας της – το ”manspreading” έχει γίνει ένα συμβολικό πολιτιστικό ντιμπέιτ, ενδεικτικό πολύ ευρύτερων θεμάτων.

Ο όρος “manspreading” εμφανίστηκε σε ένα εικονογραφημένο blog του Tumblr το 2013 και εκείνοι που αγωνίζονται εναντίον του λένε ότι η εκστρατεία ενάντια σε αυτό επιδιώκει να αντιμετωπίσει παλαιά ζητήματα στερεοτύπων φύλου, δομών εξουσίας και του ρόλου των γυναικών σε δημόσιους χώρους.

Οι αντίπαλοί του έχουν επισημάνει τον ίδιο τον όρο ως μίσανδρο και την καμπάνια ασήμαντη, και έχουν δώσει βιολογικές εξηγήσεις για το γιατί οι άνδρες προτιμούν να κάθονται σε συγκεκριμένες στάσεις.

Έχουν επίσης προωθήσει την εξάπλωση του όρου ”bag spreading” που στοχεύει τις γυναίκες και σχετίζεται με μια κοινή συμπεριφορά όταν οι επιβάτες βάζουν την τσάντα τους ή τα ψώνια τους στο παρακείμενο κάθισμα πιάνοντας επιπλέον χώρο.


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face