To Μαυροβούνιο καταφεύγει στην «ρωσική απειλή» για να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ είναι Παράδεισος » για τον λαό του


To Μαυροβούνιο καταφεύγει στην «ρωσική απειλή» για να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ είναι Παράδεισος » για τον λαό τουTo Μαυροβούνιο καταφεύγει στην «ρωσική απειλή» για να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ είναι Παράδεισος » για τον λαό του
ΠΗΓΗ
Στις 5 Ιουνίου, το Μαυροβούνιο έγινε επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τελετής στην Ουάσινγκτον. Η τελετή ένταξης σημαδεύτηκε από την παράδοση του εγγράφου προσχώρησης από τον υπουργό Εξωτερικών Σρντιάν Darmanovic του Μαυροβουνίου προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Τόμας Σάνον.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στην Ουάσινγκτον, ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα «ιστορικό γεγονός» για την Ποντγκόριτσα. «Σήμερα, είμαστε επίσης και επίσημα ένα μέρος από την πιο ισχυρή και την πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, η οποία αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα του σημερινού κόσμου», δήλωσε ο Μάρκοβιτς.

Το Μαυροβούνιο κλήθηκε να συμμετάσχει ως το 28-έθνος στην στρατιωτική συμμαχία τον Δεκέμβριο του 2015. Οι αρχές του Μαυροβουνίου αποδέχθηκαν την πρόσκληση που προκάλεσε διαμαρτυρίες στο Βαλκανικό έθνος.

Στις 19 Μαΐου, το 2016, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, η ενταξιακή διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο το 2017.

Στις 25 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, το οποίο ήταν το τελικό βήμα για την επικύρωση του εγγράφου. Στις 19 Μαΐου, το 2016, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Σε μια συνέντευξη [1] με το Radio Sputnik, ο Ντμίτρι Solonnikov, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Συγχρόνου Κράτους, σημείωσε ότι η στρατιωτική συνεισφορά του Μαυροβουνίου για το ΝΑΤΟ θα είναι ασήμαντη.

«Για το ΝΑΤΟ, η ένταξη είναι μάλλον μια επιδεικτική κίνηση. Αυτό είναι για Δημόσιες σχέσεις και για ψυχολογικούς λόγους . Ο στρατός του Μαυροβουνίου είναι απίθανο να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Από την άλλη πλευρά, αποσκοπεί στον επηρεασμό των μετα-γιουγκοσλαβικών χωρών, πρώτα απ ‘όλα τη Σερβία,» τόνισε ο Solonnikov.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο κύριος στόχος της ένταξης του Μαυροβουνίου είναι να επεκτείνει τη συμμαχία στα Βαλκάνια και να επιβεβαιώσει προς ανατολάς την πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ. «Είναι μάλλον μια πολιτική παρά μια στρατιωτική απειλή. Η πίεση αναμένεται να τοποθετηθεί περαιτέρω προς την Σερβία. Η ΠΓΔΜ είναι πιθανό να κληθεί στο πλευρό του ΝΑΤΟ. Είμαστε μάρτυρες μιας σταδιακής επέκτασης του ΝΑΤΟ σε χώρες που δεν ήταν ποτέ στη σφαίρα των συμφερόντων του . Αυτό είναι ένα σκαλοπάτι για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «, δήλωσε ο Solonnikov.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την πολιτική πορεία του Μαυροβουνίου που βλέπει την ένταξη του στη συμμαχία, χωρίς να διενεργήσει ένα πανεθνικό δημοψήφισμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ δεν ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας και χρησιμεύει ως ένα γεωπολιτικό έργο. «Αυτό είναι ένα γεωπολιτικό έργο σε όλο του το μεγαλείο, αυτό δεν ενισχύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, είναι προφανές.

Αυτό πιθανώς οδηγεί σε πρόσθετες δαπάνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ επειδή Μαυροβούνιο θα πρέπει να αναπτυχθεί από στρατιωτική και τεχνική άποψη, >> ο Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Heffern κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχείρησε να παρέμβει στις εκλογές του Μαυροβουνίου για να εκτροχιάσει την ένταξη της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Επίσης, για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι η Μόσχα συμμετείχε στην υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο.

Οι Δυτικοί πολιτικοί και οι υπηρεσίες ασφαλείας, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Ρωσία ότι ετοιμάζεται να προβεί σε πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο, χωρίς να παρέχουν ενδείξεις. Η Μόσχα αντέκρουσε τις κατηγορίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που τις κάλεσε αβάσιμες και ανεύθυνες .
Ο Δημοσιογράφος του Μαυροβουνίου και πολιτικός συγγραφέας Matija Νίκολιτς δήλωσε στο Sputnik ότι σήμερα υπάρχει μια αντι-ρωσική και φιλο-ΝΑΤΟική ενημερωτική εκστρατεία στο Μαυροβούνιο.

«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη χώρα μας είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης που απεικονίζει τη Ρωσία ως το κακό . Θέλουν να πείσουν τους ανθρώπους ότι το ΝΑΤΟ θα φέρει ευημερία στη χώρα, ενώ η Ρωσία φέρεται να εμπλέκεται σε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτή η εκστρατεία έχει ως στόχο την επιβολή αντι-ρωσικών συναισθημάτων . Χρησιμοποιούν εικασίες ως μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ο παράδεισος «, δήλωσε ο Νίκολιτς.