Θα μας τρελάνουν: Κλιματική αλλαγή και υπερπληθυσμός θα προκαλέσουν την επόμενη παγκόσμια σύγκρουση!


Θα μας τρελάνουν: Κλιματική αλλαγή και υπερπληθυσμός θα προκαλέσουν την επόμενη παγκόσμια σύγκρουση!Θα μας τρελάνουν: Κλιματική αλλαγή και υπερπληθυσμός θα προκαλέσουν την επόμενη παγκόσμια σύγκρουση!
ΠΗΓΗ
Του Άρη Δημόπουλου
Νέες θεωρίες επί…θεωριών ανακαλύπτουν οι «έγκριτοι επιστήμονες» ανά τον κόσμο, προειδοποιώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αναπόφευκτο πόλεμο που έρχεται. Ωστόσο σημειώνουν πως αυτή τη φορά δεν θα έχει να κάνει με τα πετρέλαια, τις ιδεολογίες ή τη θρησκεία.

Αυτή τη φορά κύρια αιτία (ή αφορμή) φαίνεται να είναι η….κλιματική αλλαγή!
Εξετάζοντας περισσότερα από 1.400 σχέδια σχεδιασμού υποδομών ύδρευσης ανά τον κόσμο, όπως φράγματα ή έργα εκτροπής του νερού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι συγκρούσεις για βασικά αγαθά όπως το νερό, πρόκειται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον σε τέτοιο βαθμό που ο πλανήτης να απειλείται με έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Πολλά από τα έργα σχεδιάζονται για ποτάμια που διασχίζουν πολλές χώρες και η παρέμβαση στην παροχή νερού μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των «γειτονικών χωρών».

Κατά τους ίδιους η θεωρία αυτή ευσταθεί απόλυτα, από τη στιγμή ειδικά που η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται απρόβλεπτα τόσο στις λεγόμενες χώρες του «τρίτου κόσμου», όσο και στις αναπτυσσόμενες.

Η μελέτη, με τίτλο «Αξιολόγηση των διασυνοριακών λεκανών απορροής ποταμών για ενδεχόμενες υδρο-πολιτικές εντάσεις», ανατέθηκε από το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Διασυνοριακών Υδάτων του ΟΗΕ. Οι συντάκτες της ελπίζουν ότι οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί ηγέτες θα λάβουν υπόψη τα ευρήματά τους και θα εργαστούν για την επίτευξη διεθνών συμφωνιών σχετικά με την υποδομή ύδατος που θα μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης.

«Αν δύο χώρες έχουν συμφωνήσει για τη ροή και τη διανομή νερού από πριν, τότε τα δυνητικά προβλήματα μεταξύ τους θα περιοριστούν», εξήγησε ο Eric Sproles, ένας υδρολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση και η ολοένα αυξημένη ζήτηση σε αγαθά όπως το νερό (υπερπληθυσμός), θα επιδεινώσουν τις σχέσεις χωρών που σήμερα δεν αντιμετωπίζουν καμία απολύτως διαμάχη.

Οι πιο επίφοβες περιοχές, κατά τους ίδιους, είναι η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική.

Άραγε ποια θα είναι η «λύση» που θα προταθεί για αυτό το….παγκόσμιο πρόβλημα;