Πανεπιστήμιο στην Αγγλία μπλόκαρε έρευνα για τους τρανσέξουαλ επειδή δεν ήταν ”πολιτικά ορθή”


Πανεπιστήμιο στην Αγγλία μπλόκαρε έρευνα για τους τρανσέξουαλ επειδή δεν ήταν ”πολιτικά ορθή”Πανεπιστήμιο στην Αγγλία μπλόκαρε έρευνα για τους τρανσέξουαλ επειδή δεν ήταν ”πολιτικά ορθή”
ΠΗΓΗ
Ένας θεραπευτής στη Βρετανία λέει ότι είναι «έκπληκτος» από την απόφαση ενός πανεπιστημίου να σταματήσει την μελέτη του σε ανθρώπους που αποφασίζουν να αναστρέψουν εγχειρήσεις αλλαγής φύλου, μεταδίδει το BBC.

Ο James Caspian ήθελε να γράψει μια διατριβή σχετικά με την «απο-μετάβαση» (detransition) ως μέρος του μεταπτυχιακού του προγράμματος στην παροχή συμβουλών και ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο Bath Spa.

Είπε ότι απορρίφθηκε από την επιτροπή δεοντολογίας του πανεπιστημίου επειδή θα μπορούσε να είναι “πολιτικά μη ορθό”.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει παρά μετά από εσωτερική έρευνα.

Ο κ. Caspian, σύμβουλος που ειδικεύεται στη θεραπεία για ανθρώπους τρανσέξουαλ, δήλωσε στο Radio 4: ”Έμεινα έκπληκτος από την απόφαση αυτή.

“Νομίζω ότι ένα πανεπιστήμιο υπάρχει για να ενθαρρύνει τη συζήτηση, την έρευνα – διαφωνία ακόμη, προκαλώντας ίσως ιδέες που είναι ξεπερασμένες ή δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες”.

Λέει ότι ήθελε να μελετήσει ανθρώπους που είχαν αλλάξει το φύλο τους και στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη αφού είδαν στοιχεία για έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εξέφραζαν τη λύπη τους για τη χειρουργική επέμβαση και ότι δεν είχε γίνει έρευνα στο θέμα.

Ο κ. James Caspian.

Το πανεπιστήμιο, παλαιότερα γνωστό ως Bath College of Higher Education πριν αποκτήσει πλήρες πανεπιστημιακό καθεστώς το 2005, αποδέχτηκε αρχικά την πρότασή του, αλλά ο θεραπευτής αγωνίστηκε να βρει άτομα πρόθυμα να συμμετάσχουν.

Πανεπιστήμιο στην Αγγλία μπλόκαρε έρευνα για τους τρανσέξουαλ επειδή δεν ήταν ”πολιτικά ορθή”2Είπε: “Βρήκα πολύ δύσκολο να φέρω ανθρώπους πρόθυμους να μιλήσουν ανοιχτά για την εμπειρία της χειρουργικής επέμβασης αντιστροφής.

“Είπαν ότι αισθάνθηκαν πάρα πολύ τραυματισμένοι για να μιλήσουν γι ‘αυτό, πράγμα που με έκανε να σκεφτώ ακόμη περισσότερο ότι πραγματικά πρέπει να κάνουμε την έρευνα”.

Τροποποίησε την πρότασή του – να συμπεριλάβει άτομα που είχαν κάνει μετάβαση σε άνδρες και επανήλθαν στη ζωή τους ως γυναίκες, αλλά χωρίς να αντιστρέψουν τη χειρουργική επέμβαση – και την υπέβαλε εκ νέου, αλλά απορρίφθηκε από την επιτροπή δεοντολογίας.

“Ο βασικός λόγος που δόθηκε ήταν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κριτική της έρευνας στα social media και η κριτική της έρευνας θα ήταν κριτική στο πανεπιστήμιο και πρόσθεσαν επίσης ότι ήταν καλύτερο να μην προσβάλλουν ανθρώπους”, δήλωσε.

Σύμφωνα και με τους Times, απορρίφθηκε επειδή “η συμμετοχή σε ένα δυνητικά πολιτικά μη ορθό κομμάτι έρευνας διακινδυνεύει το πανεπιστήμιο”.