Δημιουργός ταινίας που προσβάλλει τον Χριστό και την Μακεδονία: «Θα προβληθεί και στην Ελλάδα»


Δημιουργός ταινίας που προσβάλλει τον Χριστό και την Μακεδονία: «Θα προβληθεί και στην Ελλάδα»Δημιουργός ταινίας που προσβάλλει τον Χριστό και την Μακεδονία: «Θα προβληθεί και στην Ελλάδα»
ΠΗΓΗ

για την οποία έχετε ενημερωθεί εκτενώς από το el.gr, με ήρωα έναν Έλληνα που ανακαλύπτει πως είναι… Σκοπιανός και τελικά “σταυρώνεται” επάνω σ’ έναν χάρτη της Ελλάδας, προπαγανδίζοντας πως η Μακεδονία δεν ανήκει στους Έλληνες.

Πλέον, είχαμε τοποθέτηση από τον 48χρονο δημιουργό.
Υπερτονίζει με κάθε ευκαιρία πως κατάγεται από «οικογένεια προσφύγων από τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα», κάτι που αναφέρει εξάλλου και στο βιογραφικό του, στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Οι γονείς του εγκατέλειψαν ως “Μακεντόνετς” το Κιλκίς το 1948, κατά τον εμφύλιο πόλεμο οπού κομμουνιστές παρέδιδαν παιδιά Ελλήνων στους Σλάβους, και της προσπάθειας μερίδας των λεγόμενων “Σλαβομακεδόνων” για αυτονόμηση και απόσχιση της ελληνικής Μακεδονίας από τον εθνικό κορμό.

Μέχρι να κατοχυρωθεί η Συμφωνία, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρωτοστάτησε στην απαγόρευση προβολής της ταινίας στους κινηματογράφους της χώρας. Η απαγόρευση όμως τελικά κατέπεσε στις αίθουσες των δικαστηρίων που κατέφυγε ο δημιουργός.

«Η κυβέρνηση Ζάεφ ήθελε να απαγορεύσει την ταινία χωρίς να την δει ποτέ. Τελικά δικαιωθήκαμε στα δικαστήρια και η κυβέρνηση έκανε πίσω.. Ο κόσμος μας υποστηρίζει γιατί είναι αηδιασμένοι από την ιδέα πως κάποιος προσπαθεί να απαγορεύσει μια ταινία το 2018», λέει ο δημιουργός για το θόρυβο που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα και στα Σκόπια.

Να σημειωθεί πως η παραγωγή της συγκεκριμένης ταινίας είχε υποστηριχθεί οικονομικά από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι στα Σκόπια, μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην ταινία του Μποζάτσι συμμετέχει και καστ Ελλήνων ηθοποιών, ενώ συμπρωταγωνίστρια είναι η Ιωάννα Πηλιχού.

Όπως παραδέχεται ο δημιουργός, οι Έλληνες συνεργάτες του δεν είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα με το προκλητικό σενάριο και την υπόθεση της ταινίας, ακόμη και για την επίμαχη σκηνή με τον “σταυρωμένο” στον χάρτη της Ελλάδας.

«Είναι μια ταινία. Μια ιστορία. Σε μια ταινία, κάνεις δεν γεννήθηκε ή πέθανε. Στην τελική όλοι τους είναι ηθοποιοί. Παίζουν τους ρόλους που τους δόθηκαν όχι τους εαυτούς τους! Αν κάποιος παίξει τον Βασιλιά σε μια ταινία, δεν τον κάνει βασιλιά στην πραγματικότητα», λέει.

Όπως λέει ο δημιουργός, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η προκλητική ταινία θα προβληθεί σύντομα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες. «Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, δημοκρατική. Σαφώς και θα προβληθεί. Απλά συζητάμε τις λεπτομέρειες», λέει ο Μποζάτζι.