Νεοταξική προπαγάνδα μέσω του Call of Duty – Modern Warfare…


Call of Duty – Modern Warfare…2Του Joseph Antizog
ΠΗΓΗ

Σκοπός του παρακάτω άρθρου δεν είναι να επιβεβαιώσει την ύπαρξη μιας εκστρατείας προπαγάνδας ενάντια στα λευκά ευρωπαϊκά έθνη, τον μέγιστο Μπασάρ Αλ Άσσαντ και τον ηρωικό (εν μέρει) Συριακό λαό, αλλά να δείξει τη γελοιότητα και την κατάπτωση του επιπέδου της προπαγάνδας αυτής.

Πριν από κάποιες εβδομάδες η Activision, εταιρία που ασχολείται με τα βιντεοπαιχνίδια και μέρος της λεγόμενης «big tech», κυκλοφόρησε το βιντεοπαιχνίδι «Call of Duty – Modern Warfare». Πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι που η θεματολογία του περιλαμβάνει σύγχρονες επιχειρήσεις των πιο επίλεκτων μονάδων ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα βιντεοπαιχνίδια της σειράς είναι εξαιρετικά δημοφιλή, έχουν budget ανάλογο χολυγουντιανών κινηματογραφικών παραγωγών και αποτελούν τα πλέον προσοδοφόρα της βιομηχανίας. Ο γράφων έχει σταματήσει να ασχολείται με το χόμπι των βιντεοπαιχνιδιών από την εφηβική του ηλικία, αλλά μέσω των διάφορών newsfeed έχει μείνει ενήμερος σε ότι αφορά τις εξελίξεις σε μια τόσο δημοφιλή σειρά βιντεοπαιχνιδιών όπως το «Call of Duty».

Στην τελευταία εκδοχή του βιντεοπαιχνιδιού η δράση λαμβάνει κυρίως χώρα το 2019 στη Συρία, αν και έχουν αλλάξει το όνομα της χώρας και έχουν προσθέσει στοιχεία από άλλες χώρες της περιοχής που έχουν φέρει στο χείλος της καταστροφής οι δυτικοί «απελευθερωτές», για προφανείς λόγους.

Η χώρα τελεί υπό βάναυση Ρωσική κατοχή, με βασανιστήρια, βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και χρήση χημικών όπλων. Στη περιοχή δρα επίσης μία οργάνωση εμπνευσμένη από την Αλ Κάιντα και την ISIS. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αφαιρεθεί ολοκληρωτικά από το σενάριο για να τονιστεί το πόσο αυθαίρετα βρίσκονται οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη χώρα. Οι «καλοί» της υπόθεσης είναι οι αγνοί επαναστάτες που αποτελούν ένα μίγμα μεταξύ FSA, «white helmets» και Κουρδικών πολιτοφυλακών. Φυσικά δεν λείπουν οι δυτικές ειδικές δυνάμεις, που ήρθαν να τσακίσουν τους αριθμητικά υπέρτερους Ρώσους Spetsnaz (εδώ γελάμε).

Call of Duty – Modern Warfare…

Το νεο πρόσωπο του βρετανικού πατριωτισμού και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πάραυτα το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει τη δράση των Βρετανικών SAS στη πρωτεύουσα της πατρίδας τους. Εκεί ο πρωταγωνιστής, ο οποίος φυσικά είναι νέγρος με πολλές μάλιστα διακρίσεις, ακολουθεί μία ομάδα επίδοξων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα. Οι τρομοκράτες τελικά καταφέρνουν να πυροδοτήσουν εκρηκτικά και να ανοίξουν πυρ εναντίων των πολιτών. Αφού οι SAS τους έχουν εξουδετερώσει όλους, ο πρωταγωνιστής ξεκινάει να παραπονιέται για τους κανόνες εμπλοκής και να ζητάει πιο άμεση δράση ενάντια στους τρομοκράτες σε ένα κρεσέντο πατριωτισμού.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πλειοψηφία των μελών των SAS, των US Navy SEALS κτλ είναι λευκοί ετεροφυλόφιλοι άντρες. Προφανώς και το μήνυμα είναι ότι ένας αλλόφυλος μπορεί να ενσωματωθεί, να αποκτήσει αίσθηση πατριωτισμού που θα ζήλευαν πολλοί εθνικιστές, και να αποτελέσει μέρος της πρώτης γραμμή άμυνας ενάντια στη τρομοκρατία. Η πλοκή αμέσως μεταφέρεται στη Συρία όπου η αρχηγός των επαναστατών δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν βλέπει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ των Ρώσων και της Αλ Κάιντα-ISIS. Αμέσως μετά οι πράκτορες της CIA συμφωνούν να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατών, να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του Ρώσου διοικητή και να εντοπίσουν κάποια χημικά όπλα που έχουν κλαπεί από μία Ρωσική βάση κάπου στην Αμπχαζία.

Ένα άλλο επίπεδο λαμβάνει χώρα στο λεγόμενο «highway of death», όπου οι Ρώσοι υποτίθενται ότι βομβάρδισαν στρατιωτικές μονάδες που υποχωρούσαν μαζί με αρκετό άμαχο πληθυσμό. Φυσικά το εν λόγω περιστατικό είναι βασισμένο σε ένα πραγματικό που συνέβη στον πρώτο πόλεμο του κόλπου, μόνο που οι θύτες ήταν οι Αμερικάνοι και τα θύματα Ιρακινοί. Εκεί ο βομβαρδισμός είχε γίνει κατόπιν εκεχειρίας και έμεινε επίσης γνωστό ως «highway of death».

Οι σεναριογράφοι εδώ δεν μπήκαν καν στον κόπο να αλλάξουν το όνομα. Τελικά τα χημικά όπλα είχαν κλαπεί από τον αδερφό της αρχηγού των επαναστατών, ο οποίος έχει πάρει το μέρος της Αλ Κάιντα-ISIS, για αυτό φταίνε οι Ρώσοι φυσικά που του πήραν την παιδική του ηλικία. Τελικά τα πυροδοτεί κατά τη διάρκεια μίας εμπλοκής με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν τόσο οι Ρώσοι όσο και η τρομοκράτες.

Call of Duty – Modern Warfare…3

Strong independent woman of color…

Ομολογουμένως από άποψη gameplay το παιχνίδι είναι πολύ μπροστά, αφού δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να δει τον πόλεμο μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Κατόπιν το παιδί πρέπει να καταφέρει να διασωθεί από ερείπια με την βοήθεια των «white helmets»(πυροσβεστική του ISIS όπως έχει αποδειχθεί στη πραγματικότητα), να επιβιώσει από χημικά όπλα, και να κρυφτεί από έναν Ρώσο στρατιώτη που θέλει να το σκοτώσει.

Έπειτα οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να αποκαλύψουν το σχέδιο των τρομοκρατών για μια επίθεση στην Αγία Πετρούπολη και μεταβαίνουν εκεί για να τη σταματήσουν. Αυτά ενώ θα μπορούσαν απλά να ενημερώσουν τους Ρώσους, αλλά όπως είναι γνωστό οι Ρώσοι είναι γιωτάδες και θα τα έκαναν σαλάτα. Η αποστολή τελικά στέφεται με επιτυχία, οι επίθεση αποτρέπεται και λίγο αργότερα καθαρίζουν και τον Ρώσο διοικητή με τη βοήθεια του αδερφού της αρχηγού των επαναστατών, που τελικά έχει την Αλ Κάιντα-ISIS μόνο για φερετζέ. Στο τέλος οι νικητές αποφασίζουν να δημιουργήσουν την «task force 141» που έχει ως στόχο τον εθνικομπολσεβίκο Viktor Zakhaev, θέτοντας τις βάσεις για ένα sequel. Ο Zachaev αν και έχει πεθάνει σε προηγούμενο παιχνίδι, εδώ ζει και βασιλεύει, μιας και το παιχνίδι αποτελεί reboot της σειράς.

Call of Duty – Modern Warfare…7

Έτοιμοι να πεθάνουμε για το μεγάλο Ισραήλ!

Είναι απορίας άξιο πως οι μυστικές υπηρεσίες και το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, που προφανώς έχουν χρηματοδοτήσει το βιντεοπαιχνίδι, κατάφεραν ένα τέτοιο φιάσκο. Αν είναι τόσο «κακοί» οι Ρώσοι στη Συρία, γιατί πλέον οι Κούρδοι έχουν συμμαχήσει μαζί τους; Πραγματικά αν περιμένουν η προπαγάνδα αυτή να είναι αποτελεσματική στους millenials και στους zoomers, που είναι και το καταναλωτικό κοινό του «Call of Duty», τότε θα απογοητευτούν.

Πρόσφατα έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια από νεαρά μέλη της Alt-Right να ξεβρακώσουν τους φιλοσιωνιστές, νεοσυντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους ακροδεξιούς του Turning Point USA με μία άρτια οργανωμένη εκστρατεία live τρολλαρίσματος στις συγκεντρώσεις τους, μέσω εισοδισμού. Σαν αποτέλεσμα είχε μέχρι και βετεράνοι να στείλουν οργισμένες επιστολές ενάντια στο Turning point. Έβαλαν λοιπόν τα γυαλιά στον σιωνιστικό μηχανισμό προπαγάνδας με ελάχιστα μέσα και αδιανόητη λογοκρισία. Αυτά για να δούμε σε τι κοινό απευθύνονται. Μπορεί να υπάρχουν αρκετά soyboys, cucks και sjw σήμερα, αλλά θα μας βρούνε απέναντι τους στο μέλλον, στο μέλλον που εξαιτίας τους φαίνεται σκοτεινό.

Call of Duty – Modern Warfare…77

Μην ακούτε τις κακές γλώσσες, όχι δεν είναι ISIS…

Υ.Γ. Σε ότι αφορά τα spoilers που προηγήθηκαν, αρνούμαι να ζητήσω συγνώμη από τους αναγνώστες που ίσως θίχτηκαν, μιας και καλό θα ήταν να βρουν ένα άλλο χόμπι και να μην ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια. Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν υποκατάστατο και εναλλακτικό τρόπο εκτόνωσης της αρσενικής συμπεριφοράς και μαζί με την πορνογραφία αποτελούν μάστιγα και ένα νόμιμο ναρκωτικό. Από τα βιντεοπαιχνίδια καλύτερες ασχολίες είναι να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο, να πάει γυμναστήριο ή να χαλβαδιάζει γκόμενες.