ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!


ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!
ΠΗΓΗ

Του Joseph Antizog (Μετάφραση, Επιμέλεια, Σχολιασμός)
H συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά στην Ισραηλινή ιστοσελίδα Yedioth Ahronoth http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4602136,00.html, Κατόπιν μεταφράσθηκε στην αγγλική γλώσσα στην Ρωσική ιστοσελίδα Fort Russ http://fortruss.blogspot.gr/2014/12/in-front-of-cameras-israeli-golani.html και από εκεί στα Ελληνικά.

Αυτό ήταν το πιο απροσδόκητο μέρος για να ακούσει κανείς έναν Ισραηλινό στρατιώτη να μιλά Εβραϊκά. Πώς κατέληξε ένας Ισραηλινός μαχητής της Golani να μάχεται με ένα Ουκρανικό τάγμα ενάντια στη Ρωσία; Ο Grisha Faidorov σπούδασε σε θρησκευτικό λύκειο στο Migdal Haemek του Ισραήλ, Έγινε punk στην πλατεία Dizengoff και κατετάγη σε μια μονάδα της οποίας τα μέλη είναι ακραίοι εθνικιστές.

Από τον Edward Doks, Κίεβο, 14/12/12

Μιλάει άπταιστα Εβραϊκά και χρησιμοποιεί φρασεολογία του IDF (Ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ), ενθυμούμενος τις μέρες που υπηρέτησε στη ταξιαρχία πεζικού Golani. Είναι λίγο εκπληκτικό, ακόμη και παράξενο, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο ευχάριστος άνθρωπος μπροστά μας υπηρετεί σε μία από τις μονάδες πρώτης γραμμής του Ουκρανικού στρατού στο μέτωπο με την Ρωσία. Και πέρα από αυτό σε ένα τάγμα που πολλά μέλη του είναι απροκάλυπτα εξτρεμιστές εθνικιστές. Ακούστε τον Grisha Faidorov να μιλά για τις μάχες του στη Golani, ακόμη και για τους αγώνες του ενάντια στον Πούτιν.

Τι κάνει ένας Ισραηλινός Εβραίος σε ένα τέτοιο μέρος; Η ζωή του Grisha Faidorov (33 ετών) περιέχει αρκετά σκαμπανεβάσματα τα οποία εύκολα θα γέμιζαν ένα παχύ βιβλίο. Ένας άνθρωπος χαμένος, αφημένος χωρίς ρίζες, βρήκε το σπίτι του στο πιο αναπάντεχο μέρος που υπάρχει. “Οι περισσότεροι νεοναζί δεν έχουν πρόβλημα μαζί μας”, λέει ο Grisha, προσπαθώντας να εξηγήσει την αντίφαση, “Έχουν πρόβλημα με οποιονδήποτε είναι ενάντια στην Ουκρανία”. “Γνώρισα πριν από λίγο καιρό ένα άτομο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αληθινός ναζί, και μου είπε ότι “μπορεί κάποτε να ήμασταν εχθροί, αλλά όλα αυτά είναι στο παρελθόν. Πρέπει να χτίσουμε στο παρόν. Σήμερα είμαστε αδέρφια στα όπλα.”»

Ο Grisha μετακόμισε από το Ισραήλ στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία στην ηλικία των 9 και η ζωή του ακολούθησε ένα πολύ ασυνήθιστο μονοπάτι: Έζησε στη Haifa και μετά στο Malchia Kibbutz στον βορρά, από εκεί στο Kiryat Shmona και μετά τον θάνατο της μητέρας του αποφοίτησε από το θρησκευτικό λύκειο στο Migdal Haemek. Κατατάχθηκε στον IDF με ενθουσιασμό και υπηρέτησε στην ταξιαρχία Golani. Μετά την απόλυση του έζησε λίγο καιρό ως punk στη πλατεία Dizengoff στο Tel Aviv, και έβγαζε τα προς το ζην κάνοντας σε διάφορες δουλειές: ψαράς, καταρριχητής, ντελιβεράς και μάγειρας. Εν τω μεταξύ κατόρθωσε να αποκτήσει έναν γιο με τον οποίο δεν έχει καμία επαφή.

«Η ζωή μου είναι πολύ ποικίλη», λέει γελώντας. Ο Tom Holiganov, ένας από τους φίλους του, που ζει στο Ισραήλ, κρατάει επαφή με τον Grisha: «Ήταν πάντοτε ενάντια στο σύστημα και βοηθούσε τους αδύναμους», εξηγεί. «Μιλάμε για έναν καλό άνθρωπο που βρέθηκε σε μια περίπλοκη κατάσταση στη ζωή του και έζησε στον δρόμο αφότου έχασε τη μητέρα του σε νεαρή ηλικία.»ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!

Κάποια στιγμή ο Grisha αποφάσισε να φύγει από το Ισραήλ. Πέταξε στη Ρωσία, και ταξίδεψε με οτοστόπ στην Ευρώπη, φθάνοντας στην Ουκρανία πριν ένα χρόνο, ακριβώς στην ώρα για τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης και στον εμφύλιο πόλεμο. «Ένας φίλος μου ήταν νοσοκόμος στη Maidan στο Κίεβο, όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, μου είπε ότι γίνεται χαμός και συμβαίνουν τρομερά πράγματα, και μου ζήτησε να πάω να βοηθήσω. Είπα στον εαυτό μου “Πάμε” και πήγα.»

Αρκετά γρήγορα ο Grisha βρέθηκε τοποθετημένος στο τάγμα Aidar. Είναι μια μονάδα που υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για εσωτερικές υποθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα τα μέλη της κατηγορούνται από τους Ρώσους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εγκλήματα πολέμου ενάντια στον πληθυσμό που στηρίζει τη ρωσική πλευρά. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ο Grisha γεννήθηκε στη Ρωσία και δεν είχε καμία σχέση με την ανατολική Ουκρανία μέχρι και πριν από τρεις μήνες. Ο Grisha μιλάει άπταιστα Εβραϊκά αλλά δεν έχει καλή γνώση της Ουκρανικής και επικοινωνεί με τα μέλη της μονάδας του στα Ρωσικά.

Πώς σε κατέταξαν στη μονάδα; Είσαι Ισραηλινός, δεν έχεις Ουκρανική υπηκοότητα και, τέλος πάντων, γεννήθηκες στη Ρωσία.
Φίλοι, διασυνδέσεις. Αν στα άλλα τάγματα που ανήκουν στην αστυνομία κάνουν έναν έλεγχο, το Aidar είναι η μόνη μονάδα που τέτοιοι έλεγχοι δεν υπάρχουν. Το Aidar είναι παρόμοιο με την Golani (ΣτΜ: λέει ο Grisha προκαλώντας έκπληξη), κυρίως στο ότι είμαστε οι πρώτοι που θα σταλούν για να καλύψουν οποιοδήποτε κενό. Όταν οι άλλες μονάδες τα παρατάνε, εμείς ερχόμαστε και κατακτούμε. Οι άνθρωποι εδώ θέλουν να μοιάσουν σε πολλά στον IDF.

Είναι λίγο τρελό. Κάποιοι από τους ανθρώπους σας λατρεύουν έναν Ουκρανό ηγέτη που καλούσε σε δολοφονία των Εβραίων και οι άνθρωποί του το έκαναν με τόσον ενθουσιασμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εγώ, όμως, μπορώ να σου αναφέρω διαφορετικά γεγονότα. Μας αποκαλούν ναζί, αλλά αυτοί οι ναζί βλέπουν τον IDF σαν ένα θαύμα, σαν ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί εναντίον σας που αφορούν εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν θα πω ότι είμαστε τόσο kosher. Έτσι είναι σε ένα πόλεμο· συμβαίνουν διάφορα. Πήραμε το καλό μας όνομα αφότου αιχμαλωτίσαμε 12 Ρώσους Κοζάκους στο Novoaidar. Λένε για το τάγμα μας πολλές ανοησίες, αλλά έχουμε αναδειχθεί ως μονάδα ειδικού σκοπού που πάντα στέλνεται στο μέτωπο.

Ποια ήταν τα κίνητρά σου για να συμμετέχεις στη Maidan;
Στην Ουκρανία συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος ζωής μου ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν οι άνθρωποι εδώ· αποζητούν την ελευθερία. Μπορείς να το πεις αναρχία, μπορείς να το πεις ακόμη και δημοκρατία. Προσωπικά, τα κίνητρα μου είναι η δικαιοσύνη και η μάχη ενάντια σε κάθε κακό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός φασίστα και ενός εθνικιστή που υπερασπίζεται το έθνος του. Τέλος πάντων, εγώ είμαι ένας αναρχικός, ένας αντιφασίστας. Μιλάω Ρωσικά και όχι Ουκρανικά, και όλοι ξέρουν ότι είμαι από το Ισραήλ και το πρόσωπο μου το αποκαλύπτει και οι άνθρωποι το δέχονται.

Αρχικά, η μονάδα του Grisha δημιουργήθηκε ως μονάδα πολιτικής προστασίας. Στη δήλωση αποστολής του τάγματος έγραφε: «Για να προστατεύει φορτηγά, για φύλαξη σημείων ελέγχου, και κάθε είδους ανοησίες», λέει ο Ισραηλινο-ουκρανός. «Αλλά πάντα στέλνουν το Aidar μπροστά, και το Aidar προελαύνει. Για αυτόν τον λόγο οι Τσετσένοι δεν παίρνουν αιχμαλώτους, αλλά μας σκοτώνουν αμέσως. Η μονάδα μας κατέστρεψε τη Ρωσική μονάδα καταδρομών. Ναι, υφιστάμεθα απώλειες σχεδόν καθημερινά, αλλά προελαύνουμε. Όταν βλέπω κατοίκους να κλαίνε μπροστά μου στα σημεία ελέγχου και να μου λένε “Μη μας αφήνετε”, κάτι μου κάνει αυτό.»

Τι μπορείς να πεις για τον πόλεμο;
Ότι οι Ρώσοι κάνουν φοβερά πράγματα που δεν μπορούμε καν να περιγράψουμε ή να πούμε: ληστείες, βιασμούς, φόνους. Μπροστά στα μάτια μου στο μέτωπο άκουσα μια νεαρή γυναίκα να λέει πως έδειραν τον πατέρα της και προσπάθησαν να βιάσουν τη μητέρα της. Στο τέλος οι Τσετσένοι αποφάσισαν πως αυτή η κοπέλα θα τους εξυπηρετούσε. Ό,τι λένε τα ρωσικά ΜΜΕ είναι για το νηπιαγωγείο. Για παράδειγμα, ρίχνουν όλμους σε αμάχους και κατηγορούν τον Ουκρανικό στρατό. Είδα πράγματα που δε πίστευα ότι θα δω.

Ο Grisha λέει ότι δεν είναι ο μόνος Εβραίος στο τάγμα και ότι μαζί του υπηρετούν ακόμη και μουσουλμάνοι στρατιώτες. «Κανένας δεν απελαύνει κανέναν ούτε απαγορεύεται καμία γλώσσα· είμαστε όλοι αδέρφια στα όπλα.»

Ως τώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει πραγματική λύση. Μπορείτε να νικήσετε τον Ρωσικό στρατό;
Φυσικά και μπορούμε! Δεν νίκησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενάντια στους στρατούς των Αραβικών κρατών; Νίκησαν. Ο Ιούδας ο Μακαβαίος δεν επαναστάτησε και πήρε τη νίκη ενάντια σε μια αυτοκρατορία; Τα κατάφερε. Είμαστε σαν τον Bar Kochva, είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε ενάντια σε μια αυτοκρατορία για λίγα χρόνια μέχρι να νικήσουμε. Αυτό είναι το πνεύμα όλων μας.

Οι εικόνες στο προφίλ του Grisha στο Facebook είναι πολυάριθμες, αρκετές ώστε να γεμίσουν τα ημερολόγια αρκετών ισραηλινών στρατιωτών, και θα συνεχίσει να πολεμάει ως το τέλος αν είναι στο χέρι του. Ο φόβος μοιάζει σαν να μην υπάρχει σαν έννοια στον κόσμο του. «Νίκη ή θάνατος» είναι γραμμένο σε ένα από τα διακριτικά της στολής του. «Υπήρξε μια φορά που μας ζητήθηκε να βγάλουμε αυτά τα διακριτικά», ομολογεί.

Στον IDF όλα δουλεύουν με πολύ οργανωμένο τρόπο. Υπάρχει κάποιος που περιποιείται τους τραυματίες και αναφέρει τους νεκρούς. Υπάρχει κάποιος να σε περιθάλψει αν συμβεί κάτι; Ποιος θα ειδοποιήσει την οικογένεια σου;
Εδώ όλα είναι χάος. Συνήθως φίλοι από τη μονάδα βοηθούν με τη διαδικασία, αλλά υπάρχουν προβλήματα με την ταυτοποίηση. Δίπλα στο Starovlask, υπάρχει ένας μαζικός τάφος 27 μαχητών του τάγματος που σκοτώθηκαν και δεν ταυτοποιήθηκαν. Υπάρχουν και πολλοί μαχητές που σκοτώθηκαν χωρίς να έχουμε ιδέα πού. Οι οικογένειες των νεκρών υποτίθεται πως πρέπει να πάρουν οικονομική βοήθεια, αλλά αυτό δεν έχει οργανωθεί ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενδιέφερε καθόλου το θέμα. Δεν κατατάχθηκα για τα χρήματα και μέχρι τώρα δεν έχω πάρει ούτε δολάριο για την συμμετοχή στις μάχες. Ακόμη και η στολή μου είναι από εθελοντές που μας τη δώρισαν. Είμαι εδώ για να πολεμήσω το κακό.

Πού βλέπεις το μέλλον σου;
Θα συνεχίσω εδώ. Εδώ ανήκω, αυτό το μέρος με δέχθηκε, και το πνεύμα μου ταιριάζει σε αυτό το μέρος. Θα μπορούσα να είχα επιστρέψει στην Ισπανία, αλλά νοιώθω ότι κάνω κάτι με αντίκτυπο εδώ. Η μητέρα μου πέθανε έτσι και αλλιώς, και η μικρή αδερφή μου από την μεριά του πατριού μου ζει στον Καναδά και σχεδόν δεν μου μιλάει, και η γιαγιά μου πέθανε επίσης. Είμαι τελείως μόνος.

Έχεις και έναν γιο.
Ναι, είναι 7 χρονών σήμερα. Όταν άφησα την μητέρα του ήταν 2 ετών. Σήμερα είναι παντρεμένη και δεν ξέρει ότι είμαι ο πατέρας του, αλλά δεν τον ξέχασα. Έχω μία έκπληξη για αυτόν: οικονομίες που θα λάβει όταν γίνει 16 ετών. Εν τω μεταξύ θα είμαι εδώ, και αν τελειώσει ο πόλεμος θα συνεχίσω στον ουκρανικό στρατό.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!3Μετά τη δημοσίευση των άρθρων στη Yedioth Ahronoth, ο Grisha συνάντησε έναν άλλον υπερορθόδοξο Εβραίο μαχητή, τον Asher Cherkasky και οι δύο γιόρτασαν το Sabbath μαζί. Kosher φαγητό έφτασε στο τάγμα Dniper, όπου υπηρετεί ο Cherkasky, σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Dnipropetrosk, και μέλος του κοινοβουλίου, Boris Filtov, δημοσίευσε τις φωτογραφίες του Asher και του Grisha στη σελίδα του στο Facebook και ζήτησε kosher φαγητό να σταλεί και στο Aidar όπου υπηρετεί ο Faidorov.

Σχολιασμός

Α. Καμία έκπληξη δεn πρέπει να προξενεί to ότι ισραηλινοί, και μάλιστα Σιωνιστές, βρίσκονται ανάμεσα στα τιμωρητικά τάγματα του συνονθυλεύματος συμμοριτών που αποκαλούνται «Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις». Τα εγγόνια του δηλωμένου αντιφασίστα Στεπάν Μπαντέρα, έχουν παράδοση στη συνεργασία με τις Σιωνιστικές δυνάμεις. Ήδη από την εποχή της Δυτικής Ουκρανικής λαϊκής δημοκρατίας (1918-19) πολυάριθμοι Εβραίοι βρέθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών, τότε ενάντια στους Πολωνούς κατοίκους του Λβίβ. Ακόμη, στο Ουκρανικό σύνταγμα του 18ου αιώνα επικαλείται η Χαζάρικη καταγωγή των Ουκρανών.

UPAΠριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο UPA χρησιμοποιήθηκε από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Έδρασε και εναντίον του Γερμανικού στρατού, εκτός από τον Πολωνικό, τον Ουγγρικό και τον Κόκκινο Στρατό. Αυτός ήταν λοιπόν ο λόγος που ο Αδόλφος Χίτλερ έστειλε τον Μπαντέρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης (όπου και πέθαναν τα αδέρφια του) και μάλιστα όχι σε καλές συνθήκες, αντίθετα με τον Χόρια Σίμα και τους Ρουμάνους Λεγεωνάριους του. Μεταπολεμικά, ο Μπαντέρα έζησε στη δημοκρατική Δυτική Γερμανία, χωρίς εννοείται να δικαστεί στη Νυρεμβέργη, όπως οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές, αλλά ούτε και από κανένα άλλο δικαστήριο, για την υποτιθέμενη δράση υπέρ του Άξονα ως τη στιγμή που δολοφονήθηκε από την KGB. Ο χαρακτηρισμός του Μπαντέρα και του UPA ως φασίστες αποτελεί καθαρά σοβιετική προπαγάνδα (στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ε.Α.Μ., όλες οι υπόλοιπες αντιστασιακές οργανώσεις ήταν φασιστικές και δοσίλογες). Ακόμη και σήμερα η una-unso (η γνωστή συνιστώσα του Δεξιού Τομέα που συμμετείχε στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας ενάντια στη Ρωσία) διοργανώνει αντιφασιστικά συνέδρια.

Β. Το τάγμα Aidar, χρηματοδοτούμενο από τον Σιωνιστή ολιγάρχη Igor Kolomoisky, αποτελεί παλιό γνώριμο των Νεορώσων εθνικοσοσιαλιστών της Rusich. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, μια τεθωρακισμένη φάλαγγα του Aidar εξολοθρεύτηκε μέχρι και τον τελευταίο. Το γεγονός αυτό ήταν σημαντικό για τις δυνάμεις των Νεορώσων, που τότε βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, και χάρισε στη Rusich τον σεβασμό μεταξύ των αυτονομιστών, ξεκινώντας τον θρύλο. Την επόμενη φορά που θα συναντηθούν ευχόμαστε να τελειώσει η δουλειά.

Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τάγμα Aidar υπηρέτησε και η Vita Zaverucha. Γνωστή για την εκτόξευση ρουκετών με την επιγραφή «Θάνατος στους ορθοδόξους» προς κατοικημένο χωριό, την συμμετοχή της στη σφαγή στην Οδησσό και την πρόσφατη ληστεία σε βενζινάδικο με τον θάνατο 2 αστυνομικών, που οδήγησε την ίδια και τους συντρόφους της στην φυλακή. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να νομίζουμε ότι έδρασε με κανένα κίνητρο πέραν του κακώς νοούμενου εθνικισμού, λόγω του ότι η δράση της προφανώς δεν ανήκε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης, αλλά και λόγω του νεαρού της ηλικίας της. Σε κάθε περίπτωση το τάγμα Aidar, που τόσο αγάπησε και θυσίασε τα νιάτα της για αυτό, την έχει “αδειάσει” και μάλιστα προσφέρθηκε να συμμετέχει στις προσπάθειες για τη σύλληψη της.

Εκ της ΣΟ: Είναι τιμή και χαρά μας, να δημοσιεύουμε άρθρα νέων συναγωνιστών που δεν ακολουθούν, αλλά συνδιαμορφώνουν το ιστολόγιο με τις σκέψεις και τις απόψεις τους.