ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ!


ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ!ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ!
ΠΗΓΗ
ο Ραββίνος – Asher Joseph Cherkassky μαζί με τον ηγέτη του «Δεξιού Τομέα» – Dmitriy Yarosh. Στην μπλούζα του γράφει «Жидобандеровец», που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «Ιουδαιομπαντεριστές».
του Vladislav Davidzon

H συνάντησή μου με τον Borislav Bereza του Δεξιού Τομέα, νεοεκλεγέντα βουλευτή του Ουκρανικού κοινοβουλίου, της Verkhovna Rada, έλαβε χώρα ένα ηλιόλουστο πρωινό της Κυριακής. Συναντηθήκαμε σε ένα τραπέζι με την εκπληκτική θέα του Δνείπερου ποταμού στον τριώροφο χώρο εστίασης του Sky Mall στο Κίεβο. Παρά τα προγνωστικά της Ρωσικής τηλεόρασης, το ακροδεξιό και “υπερεθνικιστικό” κόμμα το οποίο θεωρείται ευρέως ως εμβληματικό στην επανάληψη του “Ουκρανικού Φασισμού” απέτυχε να συγκεντρώσει το κατώφλι του 5% που απαιτούνταν για την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.

Μόνο δύο υποψήφιοί του εξελέγησαν από το κόμμα για να το εκπροσωπήσουν σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, ο αρχηγός του Κόμματος Dmitry Yarosh και ο εκπρόσωπος του κόμματος Bereza, ο οποίος έκανε μια ξέφρενη εκλογική εκστρατεία η οποία εστίασε στην διαμάχη για το θέμα των παράνομων νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και των καζίνο. Το γεγονός ότι ο Bereza είναι ειλικρινής και τακτικά “εκκλησιαζόμενος” στην συναγωγή Εβραίος, συχνά καταδεικνύεται από αυτούς οι οποίοι θεωρούν αβάσιμη την εξίσωση του Δεξιού Τομέα με τον νεοφασισμό.

Ήρθαμε σε επαφή μέσω ενός κοινού μας φίλου, τον οποίο και οι δύο σεβόμαστε πάρα πολύ, έναν ορθόδοξο Εβραίο παραγωγό ταινιών από το Κίεβο. Ο Bereza είναι πολύ ψηλός και γεροδεμένος. Έχει φαρδείς ώμους και την περπατησιά του πυγμάχου με αραιωμένα μαλλιά και διαπεραστικά γκρι μάτια. Φοράει διαμαντάκι στο αριστερό αυτί και μπλε αθλητικό τζάκετ πάνω από μπλε πουά μπλουζάκι με το έμβλημα των Ουκρανών καρφιτσωμένο στο πέτο. Πολυλογάς και ευθύς, μιλάει με μια συνεχή ροή κοφτών και δηλωτικών προτάσεων, μη αφήνοντας συχνά τον συνομιλητή του να ολοκληρώσει την φράση του πριν εκτοξεύσει μια απάντηση χωρίς να πάρει ανάσα. Την μέρα πριν συναντηθούμε είχε δηλώσει σε μια Ουκρανική εφημερίδα ότι: “Ο Putin καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η σύγχρονη Ρωσία θα μπορούσε πολύ εύκολα να ακολουθήσει τα βήματα της ΕΣΣΔ και να καταρρεύσει ολοκληρωτικά”.

Χωρίς διπλωματικότητα και άμεσος, ο Bereza, που μου μίλησε στα Ρώσικα, έγινε ένας από τους πιο αξιαγάπητους πολιτικούς που έχω συναντήσει, ένα μείγμα από κολλητό για ποτά, από Ισραηλινό παραστρατιωτικό και από επιθετικό Εβραίο παρτιζάνο που τον υποδυόταν ο Liev Schreiber στην ταινία Defiance. Τον συνεχάρη με ένα “Mazel tov” (Σ.τ.Μ: στα Ελληνικά σημαίνει “Καλή Τύχη”) για την εκλογή του ως βουλευτή και μου απάντησε με ένα “Barush Hashem” (Σ.τ.Μ: στα Ελληνικά σημαίνει “Eυχαριστώ τον Θεό” και δηλώνει την απόλυτη πίστη στον Ιουδαϊσμό).

– Είσαι Εβραίος.
– Ναι, είμαι Εβραίος.

– Άρα, είσαι Εβραίος πιστός. Έχω ακούσει ότι πηγαίνεις σε συναγωγή, καθώς επίσης ότι θεωρείς σθεναρά τον εαυτό σου μέλος του εβραϊκού λαού.
– Ασφαλώς. Δεν είμαι Ορθόδοξος Εβραίος. Δεν φοράω κοτσίδες ή κιπά δημοσίως, αλλά προσπαθώ να πηγαίνω στη συναγωγή όσο συχνότερα μπορώ. Μελετώ την Τορά, κι αυτό είναι απολύτως ένα αρμονικά ολοκληρωμένο κομμάτι της ζωής μου. Πηγαίνω κάθε χρόνο στο Ισραήλ από το 1993, κι έχω ζήσει εκεί.

– Είσαι, όμως, και μέλος του Δεξιού Τομέα;
– Είμαι Εβραίος, καθώς επίσης και Κοέν (Σ.τ.Μ: Ο “Κοέν” είναι μια βαθμίδα των Ιουδαίων ιερέων με καθορισμένα καθήκοντα). Δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ αυτό. Ο Δεξιός Τομέας αποτελείται από άτομα διαφόρων εθνικοτήτων κι όχι μόνο Ουκρανούς κι Εβραίους, αλλά επίσης και Πολωνούς, Λευκορώσους, Γεωργιανούς, Τσετσένους· έχουμε αντιπροσώπους από κάθε -Σοβιετική- εθνικότητα. Το ζήτημα δεν είναι η εθνικότητα· αλλά είναι το εξής: “Είσαι Ουκρανός; Υποστηρίζεις την Ουκρανία; Είσαι Ουκρανός πατριώτης;” Σε αυτή την περίπτωση, είσαι αδερφός μου. Αν είσαι εχθρός της Ουκρανίας, οποιαδήποτε κι αν είναι η εθνικότητά σου, εσύ κι εγώ δεν έχουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε.

– Ο λόγος που εγείρονται τέτοια ερωτήματα είναι ότι, καθώς γνωρίζεις, αυτή η χώρα έχει ιστορικά βιώσει πολλά προβλήματα μεταξύ των εθνικοτήτων που την αποτελούν. Πάντα υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των Πολωνών και των Ουκρανών, των Ουκρανών και των Ρώσων και, ναι, των Ουκρανών και των Εβραίων.

– Ναι, ισχύει αυτό. Δεν το αρνούμαι. Έχω βιώσει κι εγώ τον καθημερινό αντισημιτισμό. Το βίωνα συνεχώς από όταν ζούσα στη Σοβιετική Ένωση, όταν ο πατέρας μου δεν μπορούσε να πάει στο πανεπιστήμιο που ήθελε να παρακολουθήσει επειδή ήταν Εβραίος. Υπήρχε ανώτατο όριο για τους Εβραίους, του είχαν πει. Ναι, ασφαλώς κι έχεις δίκιο. Γνωρίζω ότι ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να εκδηλώνεται σε καθημερινό επίπεδο στην Ουκρανία, τον έχω βιώσει ο ίδιος. Όμως, είναι μηδαμινό πρόβλημα. Υπάρχει, επίσης, Ρωσοφοβία και Ουκρανοφοβία σε συγκεκριμένες περιοχές· ασφαλώς και υπάρχει. Αλλά το ζήτημα του αντισημιτισμού δεν είναι σοβαρό ιδεολογικό πρόβλημα ή ζήτημα σε αυτή την κοινωνία.

– Καλώς, κατανοώ και σέβομαι τη θέση σου, παρότι αυτή η απάντηση δεν είναι απολύτως ικανοποιητική. Πολλά από τα εμβλήματα και τα σύμβολα του κινήματός σας φαίνονται προβληματικά σε πολύ κόσμο. Είναι τα σύμβολα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που…

– Ποια σύμβολα;

– Ας αρχίσουμε με την κοκκινόμαυρη σημαία του UPA (Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού), υπό την οποία βαδίζετε, υπό την οποία αγωνίζεστε.

– Τέλεια! Θαυμάσια! Πρέπει να καταλάβεις το εξής: δεν ήταν μόνο οι αντιπρόσωποι του Κόκκινου Στρατού αυτοί οι οποίοι σφαγιάστηκαν υπό την προστασία της κοκκινόμαυρης σημαίας, αλλά επίσης και οι φασίστες, καθώς επίσης και όλοι όσοι εισέβαλαν σε Ουκρανικά εδάφη. Η κοκκινό-μαυρη σημαία του UPA συμβόλισε τον αγώνα για μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Γνωρίζεις τις τρεις κλασικές αρχές που απαίτησε ο Stephan Bandera σε σχέση με όλες τις εθνικές μειονότητες που ζουν στην Ουκρανια;

– Όχι, δεν τις γνωρίζω.

Είπε: “Αν με βοηθήσετε, αν απλώσετε το χέρι σας να με βοηθήσετε να δημιουργήσω μια ελεύθερη Ουκρανία, είστε αδέρφια μου.” Και πρόσθεσε: “Ωστόσο, αν δεν με βοηθήσετε, αν δεν απλώσετε το χέρι σας να με βοηθήσετε, αλλά αν δεν με εμποδίζετε κιόλας, τότε μπορείτε να ζήσετε εδώ. Υπάρχει αρκετός χώρος εδώ και μπορείτε να ζήσετε εδώ.” Αυτή ήταν η κλασική του φράση: “Υπάρχει αρκετός χώρος εδώ.” Αλλά, εν κατακλείδι: “Αν εμποδίσετε τη διαδικασία, αν βάλετε λοστούς στον τροχό, τότε είστε εχθροί μου και πρέπει να καταστραφείτε.” Άρα, είναι πάρα πολύ απλό.

Για τους ιδεολογικούς μου αδερφούς στο κίνημα είμαι πολύ περισσότερο Ουκρανός απ’όσο ένας Ουκρανός στην εθνικότητα όπως ο Petro Symonenko (ο ηγέτης του Ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος). Όταν μιλάμε για τον Bandera, για παράδειγμα, κάποτε ανήκα κι εγώ σε αυτούς οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν φασίστας, έχοντας εμποτιστεί με σοβιετική προπαγάνδα. Αλλά μπόρεσα να διαβάσω πολλά βιβλία και να σκεφτώ και να ανακαλύψω την αλήθεια: ότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος του πολέμου μέσα σε ένα γερμανικό στρατόπεδο φυλάκισης. Ότι είχε καταστραφεί από Σοβιετικούς, κι όχι από Ναζιστές, πράκτορες πληροφοριών.

– Ο Δεξιός Τομέας κατηγορείται συχνά ότι είναι αντιδραστικός στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ (λεσβιακά, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και τρανσεξουαλικά άτομα), των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Ποια είναι η σχέση σου σε προσωπικό και κομματικό επίπεδο προς τους ομοφυλόφιλους;

– Και πάλι η παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ είναι, ακριβώς όπως ο αντισημιτιτσμός, ένα υπαρκτό και ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζω ούτε μία χώρα όπου δεν υπάρχει η ομοφοβία. Δεν ξέρω ούτε μία χώρα όπου δεν υπάρχουν ομοφοβικοί και ξενοφοβικοί. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ΛΟΑΤ και πιστεύω πως αυτό πρέπει να είναι ζήτημα προσωπικής ελευθερίας.

Υποστηρίζω το σχόλια της Faina Ranevskaya, η οποία είχε πει κάποτε ότι θα συμβεί μια τραγωδία σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ασχοληθεί με το τι αποφασίζουν να κάνουν οι πολίτες της με τους κώλους τους. Ο οποίος είναι ασφαλώς πολύ ωμός τρόπος έκφρασης.

Επιπλέον, ακόμη περισσότερο από αυτό, προσωπικά θέλω να συμπληρώσω ότι λατρεύω το έργο του Freddie Mercury και μου αρέσει να φοράω ωραία ρούχα με την υπογραφή του Armani.

– Είναι γεγονός ότι είσαι πολύ καλοντυμένος.

– Ευχαριστώ. Συμφωνώ. Θέλω να πω ότι για εμένα το πρόβλημα της ομοφοβίας δεν υφίσταται. Θέλω να επαναλάβω ότι πιστεύω πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η προσωπική επιλογή θρησκείας και εθνικότητας (!) είναι όλα ζητήματα προσωπικής ελευθερίας και προσωπικής συνείδησης.

– Ναι, αλλά μπορείς να αποδείξεις ότι ενστερνίζονται όλοι στον Δεξιό Τομέα την ίδια άποψη;

– Δεν έχουμε ολοκληρωτικό δόγμα. Όχι, στο κόμμα μας έχουνε ανθρώπους οι οποίοι είναι ομοφοβικοί. Αλλά δεν μπορώ να τους διατάξω να πάψουν να είναι ομοφοβικοί. Μπορώ να το επιχειρηματολογήσω μαζί τους, να προσπαθήσω να το κουβεντιάσω και να δοκιμάσω να τους αλλάξω γνώμη. Αλλά δεν μπορώ να τους εξαναγκάσω να αλλάξουν γνώμη. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δηλώσω την άποψή μου δημοσίως.

– Όπως θα γνωρίζεις πολύ καλά, στις 31 Οκτωβρίου συνέβη μια επίθεση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Molodist, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια του τμήματος των ΛΟΑΤ στο φεστιβάλ.

– Ναι, έχω καταδικάσει κατηγορηματικά την εν λόγω επίθεση. Επίσης, έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ασύνετη πράξη, ειδικά σε μια χώρα με προβλήματα διαφθοράς, ολιγαρχίας, πολέμου, οικονομίας. Η ενασχόληση με αυτό το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ασύνετη.

– Ναι, αλλά, όπως πιθανόν να γνωρίζεις, ο εκπρόσωπος τύπου σας, ο Artem Skoropadsky, επιβεβαίωσε δημοσίως ότι οι οργανωτές της επίθεσης ήταν ακτιβιστές του Δεξιού Τομέα.

– Αυτή ήταν δική του προσωπική φράση, η οποία δεν είχε λάβει επίσημη έγκριση από το κόμμα.

– Επομένως, οι νεαροί που το έκαναν, αυτοί οι ηλίθιοι, οι εγκληματίες, οι βάρβαροι οι οποίοι το έκαναν δεν ήταν μέλη του Δεξιού Τομέα;

– Κοίτα. Ναι, είχαν εμπλακεί και κάποια μέλη του Δεξιού Τομέα. Θέλω να επαναλάβω ότι ο Δεξιός Τομέας είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της Oυκρανικής κοινωνίας. Υπάρχουν όλων των ειδών άνθρωποι σε αυτόν από κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Έχουμε όλων των ειδών ανθρώπους στον Δεξιό Τομέα. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Αντικατοπτρίζουμε την κοινωνία. Μην μας ειδωλοποιείτε, δεν είμαστε ιππότες με λαμπερή πανοπλία. Είμαστε ό,τι είμαστε. Πράγματι, έχουμε προβληματικά στοιχεία και συνεχώς καθαριζόμαστε και απαλλασσόμαστε από αυτά. Έχουμε εσωτερικά καθαριστικά και απαλλασσόμαστε από τα προβλήματά εκ των έσω. Αν δεν μπορούμε να απαλλαχτούμε από αυτά τα προβλήματα εσωτερικά, τα διώχνουμε από το κόμμα δημοσίως.

– Στο ίδιο θέμα. Μπορεί να γνωρίζεις έναν άλλο κύριο στο κοινοβούλιο ονόματι Andriy Biletsky, διοικητή του “Τάγματος Azov”, μια ανταγωνιστική ακροδεξιά ομάδα. Ποια η άποψή σου για εκείνον και τον φίλο του, τον φιλορώσο αρχηγό της Αστυνομίας, Vadim Troyan;

– Ο κύριος Biletsky ανήκει σε άλλη ιδεολογική πτέρυγα, με την οποία δεν εμπλεκόμαστε επ’ουδενί.

(Σ.τ.Μ: ο “Azov” αποτελεί ένα ένοπλο τμήμα μισθοφόρων που προέρχεται από μια πρώην συνιστώσα του Δεξιού Τομέα, την ““SNA – Patriot of Ukraine” του Biletsky και χρηματοδοτείται επίσης ανεπίσημα από τον Εβραίο μεγιστάνα Igor Kolomoysky αν και ο Δεξιός Τομέας φυσικά επισήμως το αρνείται.)

– Μα, αυτοί οι άνθρωποι είναι αντισημίτες.

– Το ξέρω αυτό, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαστε σε ένα κόμμα μαζί τους και που δεν εμπλεκόμαστε με αυτούς τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της Euromaidan όλα τα διάφορα κόμματα ενώθηκαν γύρω από το ιδανικό του να σώσουμε την Ουκρανική κυβέρνηση, κόβοντας τον Yanukovich. Έπειτα ακολούθησαν όλων των ειδών τα σχίσματα με βάση τα ιδεολογικά ζητήματα.

– Καλώς. Φαίνεσαι ειλικρινής τύπος και σε πιστεύω. Πιστεύω ότι λες ότι δεν έχετε σχέσεις με αντισημιτικές ομάδες στην εθνικιστική δεξιά.

– Ευχαριστώ.

– Πες μου, λοιπόν, τι θα έλεγες σε εκείνους τους Ρώσους, τους Αμερικανούς, τους Γάλλους…
– Τους Ισραηλινούς.

– Ναι, ακόμη και στους Ισραηλινούς, καθώς επίσης και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οπουδήποτε οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Δεξιός Τομέας είναι ένα καρκίνωμα, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εθνικιστές. Ότι δεν είστε κακό κίνημα.

– Μπορώ να επαναλαμβάνω συνεχώς ότι δεν είμαστε ξενοφοβικοί, αντισημίτες, φασίστες, αλλά για τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό την επήρεια της ρωσικής προπαγάνδας δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω μέχρι οι ίδιοι να επιλέξουν να το ψάξουν μόνοι τους. Πριν από μερικά χρόνια, κάποιος γνωστός μου ήρθε εδώ από τη Ρωσία και με ρώτησε εκ των προτέρων αν δεν συλλαμβάνονταν Ρώσοι στους δρόμους, εάν δεν σε σκότωναν οι συμμορίτες αν μιλούσες Ρωσικά στο Κίεβο.

– Ναι, πράγματι, ο κόσμος το πιστεύει αυτό.

– Του είπα να μην το πιστεύει αυτό και να αντισταθεί στην προπαγάνδα όταν θα επέστρεφε! Αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείς στην προπαγάνδα. Αν σου λένε καθημερινά ότι η κόρη σου είναι πόρνη, στο τέλος θα το πιστέψεις ακόμη κι αν έχεις μόνο έναν γιο. Εδώ έχουμε την ίδια κατάσταση. Οι Ρώσοι νικούν στον πόλεμο της πληροφορίας. Είμαστε δυνατοί με έργα και πράξεις. Είμαστε δυνατοί στο πνεύμα! Δεν ξεχνάμε ότι η Ουκρανία έχει βγάλει αμέτρητους tzadiks.

(Σ.τ.Μ: “tzadik” στην Εβραϊκή παράδοση σημαίνει ο “δίκαιος” και ο χαρακτηρισμός αυτός, αποδίδεται σε Βιβλικές μορφές και σε πνευματικούς ηγέτες του Εβραϊσμού.)

Ο αρχιραββίνος του Ουμάν (Rabbi Nachman of Uman), ο Breslov Rebbe. Η Ουκρανία έχει δώσει στον κόσμο το δώρο των πολλών tzadiks! Και κάθε χρόνο έχουμε μάζες θρησκευτικών προσκυνητών χωρίς κανένα συμβάν. Αν υπήρχαν επεισόδια, θα ταξίδευαν τόσοι πολλοί προσκυνητές στο Ουμάν;

– Έχουν υπάρξει επεισόδια.

– Παντού υπάρχουν επεισόδια! Πέρυσι συνέλαβαν μια συμμορία νέο-Ναζιστών στο Ισραήλ. Κοίτα αυτή τη χώρα, όπου ο κυβερνήτης του Dnipropitrovsk (ο Kolomoysky) είναι Εβραίος, όπου αμέτρητοι προϊστάμενοι Διοίκησης είναι Εβραίοι, όπου ο ομιλητής του Δεξιού Τομέα είναι Εβραίος! Πώς μπορεί κανείς να κάνει λόγο για αντισημιτισμό; Πώς μπορεί κανείς να κάνει λόγο για φασισμό;

Το να είσαι Εβραίος σημαίνει να λαχταράς την ελευθερία· γι’αυτό φύγαμε από την Αίγυπτο. Το να είσαι Εβραίος σημαίνει να απορρίπτεις τη σκλαβιά. Αυτή είναι η ουσία του Ιουδαϊσμού. Γι’αυτό τασσόμαστε σθεναρά ενάντια στον ρωσικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος είναι μια μορφή υποδούλωσης. Με κάποιες εξαιρέσεις, όπως ο Boris Nemtsov ή η Valeriya Novodvorskaya, η απουσία της οποίας είναι αισθητή, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την προπαγάνδα, οι Ρώσοι είναι επί του παρόντος σκλάβοι.