Το Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης του ψυχολογικού πολέμου-Μέρος ‘Δ


Το Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης του ψυχολογικού πολέμου-Μέρος ‘Δ

Το Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης του ψυχολογικού πολέμου-Μέρος ‘ΔΤο Ίδρυμα Rockefeller ο κύριος χρηματοδότης του ψυχολογικού πολέμου-Μέρος ‘Δ
Μέρος Ι
Μέρος ΙΙ
Μέρος ΙΙΙ

Στο τέταρτο μέρος της έρευνας που σας παρουσιάζουμε στο pentapostagma.gr θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την παγκόσμια επιρροή του Ιδρύματος Rockefeller και των πραγματοποιούμενων από αυτό ψυχολογικών «επιχειρήσεων» και διεθνών «παρεμβάσεων»

Κύρια μέριμνα του Rockefeller ήταν η χειραγώγηση της κοινής γνώμης στην Λατινική Αμερική με σκοπό την εξυπηρέτηση των τραπεζικών και πετρελαϊκών συμφερόντων των Rockefellers στην περιοχή. Η πεποίθηση του Rockefeller ήταν ότι πλέον η ισχύς δεν καθορίζεται από τον στρατιωτικό έλεγχο των αποικιών, αλλά δια μέσου της επιβολής της «μαλακής ισχύος». Στην επιβολή της μαλακής ισχύος η κατανόηση και η πρόβλεψη των αντιδράσεων της κοινής γνώμης αποτελούν κεντρικότατα σημεία. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, στις αρχές της δεκαετίας του 1940 ο Rockefeller βοήθησε τον Cantril καθώς και την ηγετική φιγούρα των ερευνών κοινής γνώμης George Gallup να ιδρύσουν την εταιρία American Social Surveys (Αμερικανικές Κοινωνικές Έρευνες), μία ουσιαστικά μη-κερδοσκοπική οντότητα η οποία αξιολογούσε με προσεκτικά και εξαιρετικά μεθοδευμένα «εργαλεία» την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Το 1942 ο Cantril ξεκίνησε επίσης την εταιρεία Research Council, Inc. (Ερευνητικό Συμβούλιο) μέσω της αρχικής χρηματοδότησης από τον κροίσο της διαφήμισης Gerard Lambert. Με έδρα του το Πανεπιστήμιο Princeton, το Ερευνητικό Συμβούλιο – Research Council ξεκίνησε την πραγματοποίηση ενός πανεθνικού μηχανισμού ερευνών ώστε να ελέγξει τις τάσεις της κοινής γνώμης στις Η.Π.Α κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Πολέμου, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την μεταπολεμική περίοδο και το μεταπολεμικό περιβάλλον. Με τον Nelson Rockefeller να δρά ως ενδιάμεσος φορέας, ο Πρόεδρος Roosevelt συμβουλεύτηκε επισταμένα τα ευρήματα του Cantril για τον σχεδιασμό των ομιλιών του κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Το ερευνητικό Συμβούλιο του Cantril προχώρησε επίσης στην πραγματοποίηση προγραμμάτων για το Τμήμα Ψυχολογικού Πολέμου των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών στη Βόρεια Αφρική, για το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α σε σχέση με τις στάσεις αναφορικά με τα ζητήματα διεθνών υποθέσεων, καθώς και για το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών για την κοινή γνώμη στη Γερμανία.

Το Ερευνητικό Συμβούλιο του Cantril συνέχισε τις δραστηριότητες εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων κατά την μεταπολεμική περίοδο, πραγματοποιώντας μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία ώστε να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν δημοφιλή πολιτικά και κοινωνική κινήματα. Αρκετά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η ίδια η «ύπαρξη» του Research Council στηριζόταν στηχρηματοδότηση της C.I.A (Central Intelligence Agency) διαμέσου του Ιδρύματος Rockefeller: μία τεχνική που χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τον Rockefeller ώστε να υποστηρίζει και να χρηματοδοτεί πολλά μυστικά προγράμματα.

Ο Nelson Rockefeller ήταν τόσο «ενθουσιασμένος» με τις συνεχιζόμενες και επιτυχημένες αναλύσεις της τάσης της κοινής γνώμης στις Ευρωπαϊκές χώρες από τον Cantril’s ώστε καθώς εργαζόταν ως σύμβουλος ψυχολογικού πολέμου του Προέδρου Eisenhower το 1955, πρόσφερε στον ερευνητή και στον συνεργάτη του Lloyd Free την ισόβια «χορηγία» ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων ώστε να συνεχίσει να παρέχει σχετικές πληροφορίες και να πραγματοποιεί αντίστοιχες αναλύσεις. “Ο Nelson πίστευε πάντα στην χρησιμοποίηση ψυχολογικών εννοιών και εργαλείων για την κατανόηση των ανθρώπων”, ανακαλεί στη μνήμη του ο Cantril. Με το τεράστιο αυτό χρηματικό ποσό, το οποίο αποκαλύφθηκε δύο δεκαετίες αργότερα στους New York Times και το οποίο προήλθε από την CIA μέσω του Ιδρύματος Rockefeller, οι ερευνητές ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική οντότητα, το Ινστιτούτο Διεθνών Κοινωνικών Ερευνών (Institute for International Social Research), με τον Rockefeller να θεωρείται, βεβαίως, ως ένας «αξιότιμος χορηγός και υποστηρικτής».