Smiley face

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type


Smiley face

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κλείνει το Soros University – Διαδηλώσεις από τα εναπομείναντα κομμούνια!


Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κλείνει το Soros University - Διαδηλώσεις από τα εναπομείναντα κομμούνια!Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κλείνει το Soros University – Διαδηλώσεις από τα εναπομείναντα κομμούνια!
ΠΗΓΗ
Μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η πρόθεση της εθνικής κυβέρνησης της χώρας, να σφραγίσει το «Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» (CEU), το οποίο ίδρυσε και χρηματοδοτεί ο διεθνής αρχιτοκογλύφος Σόρος, για να εκπαιδεύσει τους νέους Ούγγρους στην υποταγή στα κελεύσματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Μάλιστα, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, υποστήριξε πως το CEU παραβιάζει τους κανονισμούς για την απονομή διπλωμάτων και γι’ αυτό πρέπει να κλείσει.

Έτσι, τα λιγοστά κομμούνια που έχουν απομείνει στη χώρα, καθώς και οι υπάλληλοι του Σόρος (οι καθηγητές του Σορο-πανεπιστημίου) βγήκαν στους δρόμους με σημαίες της… Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο αποτελεί μία επίθεση κατά της… ελευθερίας στην εκπαίδευση – έτσι το λένε τώρα;

Οι κάτοικοι της Ουγγαρίας αυτές τις μέρες θα λάβουν ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο «Σταματήστε τις Βρυξέλλες», – που επισήμως στάλθηκε σε όλα τα νοικοκυριά. «Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να αποφασίσουν με την πολιτική της ΕΕ, η οποία, κατά τη γνώμη της, απειλεί την ανεξαρτησία της χώρας», – είπε το «πολωνικό ραδιόφωνο» [1].

Smiley face

Smiley face

Smiley face

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο της εκστρατείας « της Λαϊκής διαβούλευσης – 2017». Το ερωτηματολόγιο περιέχει έξι ερωτήσεις σχετικά με τη μετανάστευση και την οικονομική πολιτική των Βρυξελλών- ειδικότερα, την ποσόστωση της ΕΕ για την τοποθέτηση των προσφύγων στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της φορολογίας και το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η έναρξη της καμπάνιας συνέπεσε με τις διαδηλώσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή στη Βουδαπέστη. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Ουγγρικής πρωτεύουσας για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Πανεπιστημίου , που ανήκει στο George Soros Foundation. Το σχολείο μπορεί να κλείσει, εάν το κοινοβούλιο υιοθετήσει τις νέες τροποποιήσεις του νόμου για την παιδεία.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κλείνει το Soros University - Διαδηλώσεις από τα εναπομείναντα κομμούνια!2© REUTERS/ Bernadett Szabo
Διαμαρτυρίες για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Πανεπιστημίου , που ανήκει στο George Soros Foundation, Βουδαπέστη. Μάρτιος του 2017

Οι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ.
«Το πολωνικό ραδιόφωνο» υπενθυμίζει ότι παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στην Ουγγαρία το 2015 – τότε οι αρχές ενδιαφέρονταν για τη γνώμη των πολιτών για την ανάπτυξη της μετανάστευσης και του κινδύνου της τρομοκρατίας. Είχε συνδεθεί με το σχέδιο της κατανομής των 120 χιλιάδων προσφύγων της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διαχείριση του ΟΗΕ επέκρινε την έρευνα , προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της ξενοφοβίας στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2016 πέρασε ένα εθνικό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία. Κατά τη διάρκεια αυτού του δημοψηφίσματος οι πολίτες της κλήθηκαν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στην ερώτηση για το αν είναι έτοιμοι να επιτρέψουν στην ΕΕ να αποφασίσει σχετικά με την μετεγκατάσταση των αλλοδαπών στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση της Εθνικής Συνέλευσης (Κοινοβούλιο). Το δημοψήφισμα απέτυχε [2] – στην εκλογικά κέντρα αντιπροσώπευσαν το Ναι το 50% του συνόλου των ψηφοφόρων. Την ίδια στιγμή το 40% των ψηφοφόρων άνω των 98% είπε «όχι». Το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν το χαρακτήρισε «εξαιρετικό» και είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και «να μην επιβάλουν τη θέλησή τους για την Ουγγαρία.»

© RIA Novosti. Αλεξέι Vitvitsky
Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με το θέμα των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες. Οκτώβριος 2016

Η Ουγγαρία -είναι ένας από τους πιο αδιάλλακτους αντιπάλους της μεταναστευτικής πολιτικής στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Μαζί με τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – την Τσεχική Δημοκρατία, την Σλοβακία και την Πολωνία – που ονομάστηκαν οι «Τέσσερις του Βίσεγκραντ», που αντιστέκονται στις ποσοστώσεις της μετανάστευσης. Αργότερα ενώθηκαν με τη Ρουμανία, καθώς και με την de-facto – Αυστρία. Αυτές οι χώρες έχουν μπλοκάρει τα εξωτερικά τους σύνορα από τις ροές των προσφύγων. Ειδικότερα, η Ουγγαρία συνέχισε να ενισχύει τα σύνορα της με τη Σερβία και την Κροατία.
Ο πρωθυπουργός Viktor Orban είναι γνωστός για τις επανειλημμένες οξείες κριτικές της πολιτικής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετανάστες -είναι ένας «εχθρικός στρατός» που απειλεί τη σταθερότητα της Ουγγρικής κοινωνίας στην οποία οι επιθέσεις δεν συμβαίνουν επειδή οι αρχές έχουν αυστηρή πολιτική για τη μετανάστευση, απελαύνοντας από τη χώρα το 99% των απρόσκλητων επισκεπτών.
Μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση Όρμπαν προσπάθησε να κάνει στο Σύνταγμα της χώρας μια σειρά από τροπολογίες που θα απαγόρευε στην πράξη τις ποσοστώσεις της μετανάστευσης για την κατανομή των μεταναστών στην Ουγγαρία, αλλά το νομοσχέδιο δεν πέρασε [3] από το Κοινοβούλιο. Στον συνασπισμό που κυβερνά έλειπαν δυο ψήφοι .

Οργανώνοντας μια εκστρατεία έρευνας των πολιτών, ο Βίκτορ Orban με επικεφαλής το συντηρητικό του κόμμα “Ουγγρική αστική ένωση” (FIDES) ελπίζει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης σε αντιπαράθεση τις μεταναστευτικές πρωτοβουλίες των δυτικοευρωπαϊκών γειτόνων του.

© RIA Novosti. Σεργκέι Guneev
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν

Κλείστε την «Ανοιχτή Κοινωνία»

Το ερωτηματολόγιο «Σταματήστε τις Βρυξέλλες» είναι το ερώτημα του κατά πόσον οι Ούγγροι εγκρίνουν τις δραστηριότητες των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), να παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική της Ουγγαρίας. Λίγοι αμφιβάλλουν ότι είναι πρώτα και κύρια ζήτημα των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την «Ανοιχτή Κοινωνία» του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, που είναι Ουγγρικής καταγωγής.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το Fides ήταν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έλαβε την υποστήριξη του Ιδρύματος Σόρος, και ο Viktor Orban – είχε πάρει υποτροφία της “ Ανοικτής κοινωνίας”. Ωστόσο, τα τελευταία επτά χρόνια παραμονής στην εξουσία ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει ριζικά αλλάξει τη στάση του απέναντι στις δραστηριότητες του δισεκατομμυριούχου – σήμερα τον αποκαλεί μια από τα απειλές για την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, μαζί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ουγγαρία, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 60 ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος. Τα όργανα επιβολής του νόμου της χώρας, τις κατηγορούν ότι οι περισσότερες από αυτές βοηθούν τους παράνομους μετανάστες να εισέρχονται στην Ουγγαρία και να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Τον Ιανουάριο, οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εκδιώξει από τη χώρα όλες τις ΜΚΟ, που υποστηρίζονται από τον George Σόρος.
Στην ετήσια ομιλία του στις 10η Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός Orban δήλωσε ότι ο Σόρος και η ΕΕ κάνουν «επίθεση» στην Ουγγαρία, και σκοπεύει να σαρώσει τους μετανάστες. Επιπλέον, οι δομές που λαμβάνουν χρήματα από το ταμείο «Ανοιχτή Κοινωνία», είπε, προσπαθούν να επηρεάσουν κρυφά την πολιτική της χώρας. Στην ίδια ομιλία ο Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να αναλάβει τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών Δύσης, που προσπαθούν να ξεφύγουν την «επίθεση των μεταναστών.»

Υπό την απειλή του κλεισίματος υπήρξε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU) της Βουδαπέστης. Ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος πριν από 26 χρόνια και τώρα μπορεί να πέσει θύμα της αντιπαράθεσης του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας με του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

© REUTERS / Μπερναντέτ Szabo
Διαμαρτυρίες στους δρόμους της Βουδαπέστης για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κεντρικού Πανεπιστημίου, που ανήκει στο George Soros Foundation, Βουδαπέστη. Μάρτιος του 2017

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «για λόγους εθνικής ασφάλειας» προτείνει ορισμένες τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την εκπαίδευση: μιλάμε για τη σκλήρυνση των απαιτήσεων σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαπιστευμένα εκτός της ΕΕ. Ειδικότερα, αν περάσει το νομοσχέδιο, για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Ουγγαρία το σχολείο με την διπλή πιστοποίηση θα χρειαστεί διεθνή συμφωνία σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Αυτό το πλήρες μέτρο σχετίζεται με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι εγκεκριμένο όχι μόνο από την Ουγγαρία, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι απόφοιτοι του λαμβάνουν δύο πτυχία – το Αμερικάνικο και το Ουγγρικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.800 φοιτητές από 117 χώρες. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών αυτών.

Η εξέταση του νομοσχεδίου που εισήγαγε ο Orban μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, η Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας σκοπεύει να ξεκινήσει τη Δευτέρα, 3 Απριλίου. Χθες, Κυριακή, στη Βουδαπέστη, υπήρξε μια διαδήλωση για την υπεράσπιση του Πανεπιστημίου. Η υποστήριξή του διοργανώθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών. Δεκαπέντε νομπελίστες και εκατοντάδες Αμερικανοί επιστήμονες στις επιστολές τους ζήτησαν από την Ουγγρική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.


Smiley face Smiley face Smiley face

Smiley face