Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά των ιδρυμάτων του Τ.Σόρος


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά των ιδρυμάτων του Τ.ΣόροςΟ Ούγγρος πρωθυπουργός κατά των ιδρυμάτων του Τ.Σόρος
ΠΗΓΗ
Θέτει σε εκλογικό συναγερμό τη χώρα.

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018 θα καθορίσουν αν η κυβέρνηση που μάχεται για τα εθνικά συμφέρονται θα παραμείνει στην εξουσία ή αν θα αναλάβουν τον έλεγχο οι δυνάμεις που υπηρετούν ξένα συμφέροντα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η δεξιά κυβέρνηση του Ορμπάν, η οποία είναι στην εξουσία από το 2010, είναι αντιμέτωπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες με μια σειρά διαδηλώσεων, μετά την υιοθέτηση ενός νόμου που στρέφεται κατά της λειτουργίας του Central European University της Βουδαπέστης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επικρίνει εδώ και καιρό τους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος, που έχει καταγωγή από την Ουγγαρία, κατηγορώντας τους ότι είναι αντίθετοι στην σκληρή του αντιμεταναστευτική πολιτική. Κατηγορεί μάλιστα το CEU ότι παραβιάζει τους ουγγρικούς νόμους, μια κατηγορία που απορρίπτει το πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση επίσης επιθυμεί να σκληρύνει τη νομοθεσία που διέπει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη νέα νομοθεσία.

Ο Ορμπάν, μιλώντας για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Idok ότι το διακύβευμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι η εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Στην Ουγγαρία η εθνική κυβέρνηση είναι υπό συνεχή πίεση και επιθέσεις, οπότε αυτό που διακυβεύεται σε όλες τις εκλογές είναι αν θα έχουμε ένα κοινοβούλιο και μια κυβέρνηση που θα υπηρετούν τα συμφέρονται του ουγγρικού λαού ή τα ξένα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, αυτό που συμβαίνει στη χώρα του είναι μια πρόβα για την προεκλογική εκστρατεία του χρόνου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Fidesz να συγκεντρώνει περίπου το 30% της πρόθεσης ψήφου και να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Αν δεχόμασταν όσα ορίζουν οι Βρυξέλλες ή άλλα πολιτικά ή οικονομικά κέντρα (…), αυτό που θα γινόταν στη χώρα μας είναι ότι δεν θα υπήρχαν συγκρούσεις», επεσήμανε. «Όμως η ιστορία των Ούγγρων είναι μια ιστορία αγώνων για την ελευθερία», τόνισε.

Ο Ορμπάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, που διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις πολιτικές της για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες και να διατηρήσει τον χριστιανικό πολιτισμό. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, δεν βλέπω κανένα σημάδι υποχώρησης», υπογράμμισε.