Αμετανόητος Μπουτάρης: Πήγε στους Ροκφέλερ, αλλά όχι στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων


Αμετανόητος Μπουτάρης: Πήγε στους Ροκφέλερ, αλλά όχι στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των ΠοντίωνΑμετανόητος Μπουτάρης: Πήγε στους Ροκφέλερ, αλλά όχι στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων

Ματθαιόπουλος ΑρτέμηςΕλληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη

Ως είθισται, κάθε δημοτική αρχή τοποθετείται για όλα τρέχοντα θέματα -πέραν των συνεδριάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο- μέσω ενημερωτικών δελτίων, τα οποία και αποστέλλει σε όλους τους συμβούλους. Συγκεντρώνοντας μερικά εξ αυτών και εξετάζοντας τη θεματολογία που πραγματεύονται εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής της πόλης, αλλά και τις παραλείψεις που τη βαραίνουν.

Ο Μπουτάρης, εν τω προκειμένω, αποτελεί την κλασική περίπτωση δημάρχου που περισσότερο ασχολείται με θέματα που θα τον προβάλλουν ως προσωπικότητα παρά με αυτά που αφορούν την πόλη και τους δημότες που τον στήριξαν με τη ψήφο τους. Τα ταξίδια στο εξωτερικό για την υποτιθέμενη ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πόλης του εμπορίου, του τουρισμού, της ανάπτυξης, των επενδυτικών ευκαιριών και άλλων τινών θα είχαν αποτέλεσμα και αξία εάν πράγματι η Θεσσαλονίκη σήμερα ήταν μια πόλη του εμπορίου, του τουρισμού και της ανάπτυξης. Αντ’ αυτού η εικόνα που παρουσιάζει σε όλους τους τομείς είναι αυτή της γενικότερης ύφεσης με ελάχιστες, φωτεινές εξαιρέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στις πρωτοβουλίες του Μπουτάρη. Ως εκ τούτου τα διαφημισμένα ταξίδια του στο εξωτερικό έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την επιστροφή του με άδειες βαλίτσες και φουσκωμένους λογαριασμούς που θα πληρώσουν από το υστέρημα τους οι δημότες.

Το τελευταίο του ταξίδι, όμως, ήταν διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα και με ξεχωριστή, συμβολική σημασία. Γνωστός για την υποτακτικότητα του στον διεθνή σιωνισμό ο Μπουτάρης επισκέφτηκε το Ίδρυμα Ροκφέλλερ (;) με σκοπό, όπως αναφέρει το συνοδευτικό ενημερωτικό δελτίο την «Γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ανάπτυξης των πόλεων και των τεχνολογικών εξελίξεων και τη διερεύνηση νέων προσεγγίσεων και ιδεών για την αντιμετώπιση των σοβαρών αστικών προκλήσεων του 21ου αιώνα». Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να ελέγξει την παράταξη του, να επιβάλει το σεβασμό στους συμβούλους του και να κερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη των δημοτών, που θυμάται κάθε 5 χρόνια για να ζητήσει τη ψήφο τους, δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις σοβαρές αστικές προκλήσεις του 21ου αιώνα με την επίσκεψη του σε ένα ίδρυμα, που από την ονομασία του μόνο ευαγές δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Προφανώς οι σύγχρονες προκλήσεις της ιστορίας με την επιθετική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας να βρίσκεται σε συνεχή έξαρση δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των «προκλήσεων του 21ου αιώνα» κι ως εκ τούτου η παρουσία του πρώτου δημότη της πόλης στις επετειακές εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν περιττή.

Ένας και μόνο τρόπος υπάρχει για να δούμε το δήμαρχο παρόντα σε εκδηλώσεις εθνικού περιεχομένου. Όταν αυτές οργανωθούν υπό την αιγίδα ιδρυμάτων και φορέων εβραϊκών συμφερόντων, όπως το προαναφερθέν. Άραγε, θα έχει τότε την τόλμη ο Μπουτάρης να λάμψει δια της απουσίας του;