Πούτιν: Η CIA παρακολουθούσε στενά την Ουκρανία το 2014


Πούτιν: Η CIA παρακολουθούσε στενά την Ουκρανία το 2014Πούτιν: Η CIA παρακολουθούσε στενά την Ουκρανία το 2014
ΠΗΓΗ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η CIA παρακολουθεί στενά την Ουκρανία το 2014.
Ο Αμερικανός Κεντρικός Οργανισμός Πληροφοριών (CIA) παρακολούθησε στενά την Ουκρανία το 2014, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στον αμερικανικό σκηνοθέτη Oliver Stone.
Η CIA παρακολουθούσε πολύ στενά την Ουκρανία  Μετά από τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι έπρεπε να αναβάλει την υπογραφή της συμφωνίας οικονομικής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ακούσαμε γιατί  οι μαζικές διαμαρτυρίες άρχισαν αμέσως “, δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του για την σειρά ντοκιμαντέρ του Showtime, το τρίτο μέρος του οποίου προβλήθηκε αργά την Τετάρτη.

“Σίγουρα, ο Γιανουκόβιτς δεν είχε διατάξει να χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον των διαδηλωτών [Μαϊντάν] Για το λόγο αυτό, οι δυτικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μου ζήτησαν να ασκήσω επιρροή σε αυτόν για να τον εμποδίσω να δώσει τέτοιες εντολές. Σας ζητάμε να αποτρέψετε τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων από τον Γιανουκόβιτς, με τη σειρά του υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες ώστε η αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις πλατείες και τα διοικητικά κτήρια “, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε στον Stone ότι είχε συμφωνήσει με την ευρωστία της δυτικής πρότασης.

“Και όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν είχε χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις, αλλά είπε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με άλλο τρόπο, επειδή δεν είχε την καρδιά να υπογράψει οποιαδήποτε εντολή να χρησιμοποιήσει όπλα [εναντίον διαδηλωτών]. Θα μπορούσαν να υπάρχουν σκοπευτές [πίσω από τις δολοφονίες κατά τη διάρκεια των ταραχών], που θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν … Μόνο οι άνθρωποι, που ενδιαφέρονται για την κλιμάκωση της κατάστασης, δεν έχω πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ονόματα [τέτοιων ανθρώπων], αλλά η καθαρή λογική μας δίνει έναν υπαινιγμό , Πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Το 2013-2014, η πλατεία Maidan του Κιέβου έγινε μάρτυρας φιλοευρωπαϊκών διαμαρτυριών που προκάλεσαν τότε η άρνηση του Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ. Τον Φεβρουάριο του 2014, η κυβέρνηση ανατράπηκε, ενώ βίαιες συγκρούσεις με αξιωματούχους επιβολής του νόμου κόστισαν τη ζωή περίπου 100 αμάχων. Οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας κατηγορούν τον Γιανουκόβιτς για τους θανάτους.

Ο Πούτιν απέρριψε τη δυτική ερμηνεία των γεγονότων του 2014 στην Ουκρανία.
“Όταν ο Γιανουκόβιτς έφυγε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας για εγχώρια πολιτικά γεγονότα, ένοπλοι άνθρωποι κατέλαβαν την κατοικία του προέδρου, αν ο Λευκός Οίκος είχε καταληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δε θα ονομαζόταν πραξικόπημα; Νομίζετε ότι ήρθαν εκεί για να σκουπίσουν το πάτωμα; ” Είπε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι τα γεγονότα πρέπει να θεωρηθούν ως πραξικόπημα, καθώς υπήρξε μια απόπειρα δολοφονίας στον εισαγγελέα της Ουκρανίας και ένας από τους φρουρούς του ήταν τραυματισμένος.

“Φυσικά, όλα θα μπορούσαν να στρεβλωθούν χρησιμοποιώντας ένα δικαίωμα μονοπωλίου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ξεγελάσουν εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά νομίζω ότι αυτό που συνέβη είναι σαφές σε έναν αντικειμενικό παρατηρητή … έγινε ένα πραξικόπημα», δήλωσε ο Πούτιν

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Γιανούκοβιτς προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας, αλλά η απειλή της δολοφονίας του ήταν πολύ υψηλή την εποχή εκείνη.

“Μια μέρα μετά, κατάφερε με την υποστήριξή μας να μετακομίσει στην Κριμαία, η οποία ήταν μέρος της Ουκρανίας εκείνη την εποχή. Ήταν εκεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ελπίζοντας ότι υπήρχε η πιθανότητα οι άνθρωποι που υπέγραψαν τη συμφωνία Η επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2014  θα προσπαθούσε να διευθετήσει τη σύγκρουση με πολιτισμένο, δημοκρατικό και νόμιμο τρόπο, αλλά δεν συνέβη και έγινε σαφές ότι αν πέσει στα χέρια τους, θα τον σκότωναν “, τόνισε ο Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόβαλαν τη δημόσια δυσαρέσκεια τους στο Ουκρανικό ζήτημα το 2014, αντί να ξεκαθαρίσουν τι συνέβαινε στην πραγματικότητα.

“Αμέσως μετά την απόκτηση της “ανεξαρτησίας” λόγω πραξικοπήματος, άρχισαν περισσότερες άγριες ιδιωτικοποιήσεις και λεηλασίες ιδιοκτησίας, κρατική ιδιοκτησία, μείωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, ανεξάρτητα από την περιστρεφόμενη πόρτα της κυβέρνησης, τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή ενός απλού πολίτη. Τυραννία,τρελή διαφθορά,  εξαθλίωση”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν παρατήρησε ότι “οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε οποιαδήποτε μορφή θα τους απαλλάξει από την ταπεινωτική θέση στην οποία βρίσκονταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα”. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι “αυτή ήταν η κινητήρια δύναμη για όλα τα γεγονότα”.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Μόσχα αντέδρασε σε αυτό και πρόσφερε “να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας σε τριμερή μορφή”. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ρωσίας «αρνήθηκαν σκληρά» την πρόταση λέγοντας ότι «δεν είναι η δουλειά σου», εξήγησε ο Πούτιν. Η τετραμερής σειρά ντοκιμαντέρ του Stone, που ονομάζεται “The Putin Interviews”, γυρίστηκε από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2017. Η σειρά αναμεταδίδεται από την Showtime στις 12-15 Ιουνίου.