Τι δεν μας λένε για τον πόλεμο των ΗΠΑ στη Σομαλία


Τι δεν μας λένε για τον πόλεμο των ΗΠΑ στη ΣομαλίαΤι δεν μας λένε για τον πόλεμο των ΗΠΑ στη Σομαλία
ΠΗΓΗ
Την Κυριακή, ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Σομαλία εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας al-Shabaab που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το Reuters.

Οι Η.Π.Α. εδώ και αρκετό καιρό έχουν καταπνίξει τη Σομαλία, μια πολιτική που ο Barack Obama κλιμάκωσε αρχικά.
Ωστόσο, ακόμη και το Reuters αναγνώρισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση al-Shabaab έχει απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα της Σομαλίας του Μογκαντίσου και έχει χάσει τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων και πόλεων της χώρας.

Η Σομαλία ήταν μια από τις επτά χώρες που ο στρατηγός Γουέσλε Κλάρκ τεσσάρων αστέρων είχε εντοπίσει πριν από χρόνια ως στόχο της αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η Σομαλία είναι τόσο σημαντική που η Σαουδική Αραβία πρόσφερε 50 εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνησή της για να διαλύσει τους δεσμούς με το Ιράν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Σομαλία είναι τώρα μια από τις χώρες που βοηθούν τη Σαουδική Αραβία στην εισβολή της στην Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα στον αραβικό κόσμο.

Τούτου λεχθέντος, η Σομαλία φέρεται ως σημείο διέλευσης σε μια υποτιθέμενη οδική διαδρομή από το Ιράν προς την Υεμένη, η οποία προμηθεύει την ισραηλινή αντιπολίτευση με όπλα για την καταπολέμηση των δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα που έχει υποστεί διάτρηση με τον πόλεμο. Εάν η ισραηλινός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. δεν επιτύχει να συντρίψει την αντίσταση της Υεμένης και εάν μια κυβέρνηση εγκαθίσταται στην Υεμένη που ευθυγραμμίζεται με την Τεχεράνη, οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν σιγά σιγά να αρχίσουν να χάνουν στρατηγική ναυτική θέση και επιρροή σε αυτή τη ζωτική περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η εγγύτητα της Σομαλίας προς την Υεμένη σημαίνει ότι το έθνος της Βόρειας Αφρικής είναι μία από τις στρατηγικές θαλάσσιες περιοχές στις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χάσουν.

Η Σομαλία επίσης αναφέρεται σε σημαντικά ανεπτυγμένα αποθέματα πετρελαίου, καθώς και περίπου το 25% των παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων ουρανίου.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Σομαλίας, ο οποίος επιλέχθηκε σε εκλογές που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ και την Ε.Π., υποστηρίζει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, παρόλο που ο λαός του, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαγορεύεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο Truthout, η Σομαλία είναι μία από τις πολλές αφρικανικές τοποθεσίες στις οποίες ο στρατός των Η.Π.Α. ισχυρίστηκε:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΗΠΑ Αφρικής επιβλέπει μια τεράστια ποικιλία« φυλακών »- κατηγοριοποιούνται στο Πεντάγωνο – λένε ότι« αποτελούνται από δύο εμπρός θέσεις εργασίας [συμπεριλαμβανομένης της μίας επίσημης βάσης στο Τζιμπουτί], 13 συνεταιριστικές θέσεις ασφάλειας και 31 θέσεις έκτακτης ανάγκης ». Το 2015 απαριθμούσε τριάντα έξι φυλάκια «διάσπαρτα σε 24 αφρικανικές χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν τοποθεσίες χαμηλού προφίλ – από την Κένυα έως το Νότιο Σουδάν σε ένα σκιερό αεροδρόμιο της Λιβύης – που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως σε δημοσιευμένες αναφορές. Σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της AFRICOM, ο αριθμός αυτών των ιστότοπων έχει αυξηθεί σε 46, συμπεριλαμβανομένων των «15 διαρκών θέσεων».

Το πρόβλημα με την περιοχή αυτή, από τη σκοπιά της αμερικανικής κατηγορίας, είναι ο βασικός αγώνας εξουσίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η Κίνα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην Αφρική και έχει επίσης επισημάνει την πρόθεσή της να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στις στρατηγικές περιοχές της Αφρικής. Με τη σειρά τους, οι Η.Π.Α. πρέπει να ισχυριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της κινεζικής παρουσίας στην Αφρική. Η Κίνα έχει επενδύσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική μέχρι σήμερα, και η Σομαλία θεωρεί την Κίνα ως «ζωτικό σύμμαχο».

Σε ένα άλλο παράδειγμα, η Κίνα χρησιμοποιεί ήδη μεγάλες επενδύσεις για να αποσπάσει τις ΗΠΑ από το Πακιστάν, μια πρώην αμερικανική πελατεία. Ενώ υπάρχουν πολλά να γίνουν οι προθέσεις της Κίνας και οι ενέργειές της, υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά σε ότι σήμερα, η Κίνα επιλέγει εναλλακτικούς τρόπους για να επεκτείνει την επιρροή της – σε αντίθεση με το αμείλικτο βομβαρδισμό των κρατών σε υποταγή.

Σε ορισμένες χώρες, η Κίνα μπορεί να είναι μια ανάσα καθαρού αέρα σε σύγκριση με τον αμερικανικό αντίστοιχο.