Παρά τα 200 Ισραηλινά πυρηνικά, οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν την Ισραηλινή άμυνα με 700 εκατομμύρια δολάρια


Παρά τα 200 Ισραηλινά πυρηνικά, οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν την Ισραηλινή άμυνα με 700 εκατομμύρια δολάριαΠαρά τα 200 Ισραηλινά πυρηνικά, οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν την Ισραηλινή άμυνα με 700 εκατομμύρια δολάρια

 

Σε ό, τι μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένα άλλο τεράστιο δώρο στρατιωτικής βοήθειας, το τελευταίο νομοσχέδιο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας για την Εθνική Αμυντική Εξουσιοδότηση (NDAA) του 2018 θα δώσει 705 εκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα Ισραηλινής πυραυλικής άμυνας. Το σημαντικό ποσό είναι μια αξιοσημείωτη αύξηση 588 εκατομμυρίων δολαρίων από το αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και μια αύξηση 105 εκατομμυρίων δολαρίων από την περσινή NDAA.

Το σχέδιο NDAA της επιτροπής, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το Πεντάγωνο κατά το επόμενο οικονομικό έτος, θα χορηγήσει 268,5 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμή και αξιολόγηση των “συστημάτων πολυεπίπεδης πυραυλικής άμυνας” μαζί με άλλα 290 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αμερικανο-Ισραηλινών Υποθέσεων (AIPAC), τα συστήματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση περιλαμβάνουν τα Iron Dome, David’s Sling, Arrow-2 και Arrow-3. Ενώ τα περισσότερα αναπτύσσονται από την Ισραηλινή κατασκευαστική εταιρεία όπλων Rafael Advanced Defense Systems, κάποια – συγκεκριμένα το David’s Sling – κατασκευάζονται σε συνεργασία με τον Αμερικανικό γίγαντα όπλων Rayteon. Και οι δύο εταιρείες είναι σίγουρο ότι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη του NDAA εάν το νομοσχέδιο περάσει στην τρέχουσα μορφή του.

Σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, η AIPAC δήλωσε ότι τα πρόσθετα κονδύλια «θα βοηθήσουν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τις απειλές ρουκετών και πυραύλων και να συμβάλει στα Αμερικανικά προγράμματα αντιπυραυλικής άμυνας», υπονοώντας τον ρόλο της Raytheon στην ανάπτυξή τους.

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι το τεράστιο σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ είναι υπερβολικό, δεδομένου του τύπου των ρουκετών που στόχευσαν το Ισραήλ στο παρελθόν. Για παράδειγμα, οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς – οι οποίες είναι κυρίως σπιτικές και σε καμία περίπτωση στρατιωτικές – προκάλεσαν ελάχιστα θύματα σε σύγκριση με τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς της Γάζας που διεξήγαγαν οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με την πάροδο των χρόνων.

Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ δεν είναι κάτι νέο. Το 2016, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 487,5 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα, το οποίο αυξήθηκε σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Τα εκατομμύρια δολάρια που διαθέτει το σχέδιο NDAA στην Ισραηλινή πυραυλική άμυνα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα της στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει το Ισραήλ ετησίως από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ. Το ποσό της βοήθειας είναι τόσο μεγάλο που σημερινά στοιχεία τοποθετούν την ποσότητα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που δόθηκε στο Ισραήλ σε καθημερινή βάση στα 9,8 εκατομμύρια δολάρια. Έχει γίνει ο μεγαλύτερος αποδέκτης της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ από το 1976.

Αυτό το τεράστιο ποσό στρατιωτικής βοήθειας έλαβε μια τεράστια ώθηση το 2016, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύτηκε 38 δισεκατομμύρια δολάρια στον Ισραηλινό στρατό κατά τα επόμενα δέκα χρόνια. Ήταν – και εξακολουθεί να είναι – η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια που έχουν κάνει ποτέ οι Η.Π.Α. με άλλο έθνος. Το Ισραήλ φέρεται ότι συμφώνησε να μην ζητήσει από το Κογκρέσο πρόσθετα κεφάλαια εκτός της συμφωνίας. Ωστόσο, το τελευταίο προσχέδιο του NMAA του 2018 δείχνει ότι αυτή η προφανής παραχώρηση για το Ισραήλ δεν είχε σκοπό να διαρκέσει, πιθανόν λόγω τωνστενών δεσμών της διοίκησης του Τραμπ με το Ισραήλ.

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει από καιρό υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη υπερσύγχρονων πυραυλικών συστημάτων είναι απαραίτητη για την υπεράσπισή του εναντίον του Ιράν, αναφέροντας ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι το Ιράν αποκτά πυρηνικό όπλο παρά την πυρηνική συμφωνία του 2015 στο Ιράν. Ωστόσο, οι Αμερικανικές και Ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Ιράν δεν είχε ποτέ πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και ότι όλη η πυρηνική δραστηριότητα του έθνους χρησιμοποιήθηκε για πολίτες.

Το Ισραήλ, αντιθέτως, είναι ευρέως γνωστό ότι έχει αρκετές εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό του, πολλές από τις οποίες θεωρείται ότι είναι υπερβολικά ισχυρές και διαθέτουν εξελιγμένες δυνατότητες παράδοσης. Σύμφωνα με διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, το Ισραήλ έχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα που στοχεύουν το Ιράν. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη περί μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ: