Ισλαμικός ριζοσπαστισμός: Ένα προϊόν του δυτικού ιμπεριαλισμού


Ισλαμικός ριζοσπαστισμός: Ένα προϊόν του δυτικού ιμπεριαλισμούΙσλαμικός ριζοσπαστισμός: Ένα προϊόν του δυτικού ιμπεριαλισμού
ΠΗΓΗ
Ειρηνικό ή μη, το Ισλάμ είναι μόνο μια θρησκεία όπως ακριβώς και οποιαδήποτε άλλη κοσμοπολίτικη θρησκεία, είτε είναι Χριστιανισμός, Βουδισμός ή Ινδουισμός. Αντί να υιοθετήσουμε μια ουσιώδη προσέγγιση, η οποία δίνει έμφαση στις ουσιώδεις ουσίες, πρέπει να εξετάσουμε την εξέλιξη των κοινωνικών φαινομένων στο σωστό ιστορικό της πλαίσιο.

Ομοίως, η έκφραση ότι το Ισλάμ είναι μια επαναστατική ή βίαιη θρησκεία είναι μια ουσιώδης προσέγγιση. Παραβλέπει τον τρόπο με τον οποίο το Ισλάμ και οι γραφές του ερμηνεύονται από τους οπαδούς του ανάλογα με το κοινωνικοπολιτιστικό πλαίσιο του ατόμου. Για παράδειγμα: οι Δυτικοί μουσουλμάνοι εκτοπισμένοι που ανατράφηκαν στη Δύση και οι οποίοι έχουν απορροφήσει τις δυτικές αξίες θα ερμήνευαν ένα Κορανικό στίχο με φιλελεύθερο τρόπο. Ένας αστικός μουσουλμάνος της μεσαίας τάξης των μουσουλμανικών χωρών με πλειοψηφία θα ερμήνευσε τον ίδιο στίχο μάλλον συντηρητικά. Και ένας αγροτικός-φυλετικός μουσουλμάνος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τους ριζοσπάστες κληρικούς, θα βρει εννοιολογικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να είναι ακραίες. Πρόκειται για τον πολιτισμό παρά για τη θρησκεία ή τις γραφές καθεαυτές.

Το Ισλάμ θεωρείται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία του 20ου και 21ου αιώνα. Υπάρχουν δύο παράγοντες που ευθύνονται για αυτά τα ατασθητικά φαινόμενα της ισλαμικής αναζωπύρωσης: πρώτον, αντίθετα από τον Χριστιανισμό που είναι περισσότερο ιδεαλιστικός, το Ισλάμ είναι μια πρακτική θρησκεία, δεν απαιτεί από τους οπαδούς του να εγκαταλείψουν τις κοσμικές απολαύσεις, αλλά μόνο επιμένει στη ρύθμιση τους. Και δεύτερον, το Ισλάμ ως θρησκεία και ιδεολογία έχει τους πλουσιότερους χρηματοδότες του κόσμου

Επιπλέον, αν και γενικά υποτίθεται ότι οι αραβικοί πρόεδροι της πλούσιας σε πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και των συντηρητικών εμιράτων των ΗΑΕ υποστηρίζουν τη σφαίρα του Ισλάμ Wahhabi-Salafi, αλλά η διαφορά μεταξύ των πολυάριθμων αιρέσεων του σουνιτικού Ισλάμ είναι πιο ονομαστική από ουσιαστικό. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι madrassahs που ανήκουν σε όλες τις σουνιτικές ονομασίες λαμβάνουν γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τα κράτη του Κόλπου καθώς και από τους ιδιωτικούς δωρητές με βάση τον Κόλπο.

Παρ ‘όλα αυτά, όλοι οι πρόσφατοι πόλεμοι και συγκρούσεις στην άκρη, η άσεμνη συμμαχία μεταξύ των Αμερικανών και της ουαχάμπιστών του Κόλπου είναι πολύ παλαιότερη. Οι Βρετανοί ανέτρεψαν την εξέγερση στην Αραβία, υποκινώντας τους Σαρύφους της Μέκκας να εξεγερθούν ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βρετανική αυτοκρατορία υποστήριξε τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ (Ιμπν-ε-Σαούντ) στον αγώνα του εναντίον των Sharifs της Μέκκας. Επειδή οι τελευταίοι απαιτούσαν υπερβολικό τίμημα για την πίστη τους: δηλαδή την ενοποίηση ολόκληρης της Αραβίας υπό την κυριαρχία τους.

Ο βασιλιάς Αμπντούλ Αζίζ νίκησε τους Σαρύφους και συνένωσε τις κυριαρχίες του στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το 1932 με την υποστήριξη των Βρετανών. Ωστόσο, μέχρι τότε η παλίρροια του βρετανικού ιμπεριαλισμού επιδοτούσε και οι Αμερικανοί κληρονόμησαν τις πρώην κατοχές και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 14 Φεβρουαρίου 1945, ο Πρόεδρος Franklin D. Roosevelt πραγματοποίησε ιστορική συνάντηση με τον βασιλιά Abdul Aziz στην Great Bitter Lake στο κανάλι του Suez επί του USS Quincy και έθεσε τα θεμέλια μιας διαρκούς Αμερικανικής Σαουδικής Αραβίας Συμμαχία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής συνάντησης της Μεγάλης Πικρής Λίμνης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η σύσταση της στρατιωτικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών (USMTM) στη Σαουδική Αραβία να «εκπαιδεύσουν, να συμβουλεύουν και να βοηθήσουν» τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας.

Εκτός από την USMTM, η αμερικανική εταιρεία Vinnell Corporation, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ και θυγατρική της Northrop Grumman, χρησιμοποίησε χιλιάδες βετεράνους πολέμου του Βιετνάμ για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τις εθνικές φρουρές της Σαουδικής Αραβίας (SANG) Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και η οποία διαδραματίζει το ρόλο των προτρεϊκών φρουρών του θ

Επιπλέον, η δύναμη προστασίας της υποδομής κρίσιμης σημασίας, της οποίας η δύναμη αριθμείται σε δεκάδες χιλιάδες, επίσης εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ για την προστασία της κρίσιμης πετρελαϊκής υποδομής της Σαουδικής Αραβίας κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Περσικού Κόλπου όπου βρίσκεται το 90% των αποθεμάτων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει πολλές αεροπορικές βάσεις και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που λειτουργούν σήμερα στα κράτη του Περσικού Κόλπου καθώς και μια ναυτική βάση στο Μπαχρέιν, όπου βασίζεται ο πέμπτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

 

 

Οι δυτικές δυνάμεις επιλέγουν να υποστηρίξουν τους ίδιους Αραβες αυτοκράτορες που καλλιέργησαν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία όταν ο φαινομενικός και διακηρυγμένος στόχος των πολιτικών της Δύσης είναι δήθεν να περιορίσουν τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό και τη μαχητικότητα!