Όταν ο πρώην Δικτάτορας της Ουγκάντα πετούσε έξω από την χώρα τους Σιωνιστές!


Όταν ο πρώην Δικτάτορας της Ουγκάντα πετούσε έξω από την χώρα τους Σιωνιστές!

ΠΗΓΗ

Όταν ο πρώην Δικτάτορας της Ουγκάντα πετούσε έξω από την χώρα τους Σιωνιστές!Ο Idi Amin Dada ήταν από το 1971 ως το 1979 δικτάτορας της Uganda.

Στις 25 Ιανουαρίου 1971 και ενώ ο Ομπότε έλειπε σε ταξίδι, εκδηλώνεται πραξικόπημα με κύριο υποκινητή τον Ιντί Αμίν ο οποίος κατηγορεί τον Ομπότε για ανεπαρκή κοινωνική πολιτική και τον καθιστά υπεύθυνο για τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. Η είδηση του πραξικοπήματος γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Ουγκάντα.

Το 1972 παρόλο που οι σχέσεις με το Ισραήλ που είχε προηγουμένως προμηθεύσει την Ουγκάντα ​​με όπλα ήταν σχετικά καλες, ο Idi Amin, το 1972, εξοργίστηκε για την άρνηση του Ισραήλ να προμηθεύσει την Ουγκάντα ​​με τζετ για τον πόλεμο με τη γειτονική Τανζανία, απέκλεισε ισραηλινούς στρατιωτικούς συμβούλους και γύρισε στη Λιβύη και τη Σοβιετική Ένωση για υποστήριξη. Ο Αμιν έγινε ένας ξεκάθαρος πολέμιος του Ισραήλ.

Επιτέθηκε σε Ισραηλινούς και Βρετανούς, μέχρι τότε στενούς συμμάχους του.

Για να μπορέσει να εξασφαλίσει κάποια συμμαχία στράφηκε στον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δέχθηκε να τον βοηθήσει. Η σύναψη σχέσεων με τη Λιβύη έδωσε το έναυσμα για τον διωγμό από την Ουγκάντα των 500 Ισραηλινών και πενήντα χιλιάδων Ασιατών με βρετανικά διαβατήρια και διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ το 1972.

Στο ντοκιμαντέρ Idi Amin Dada: μια αυτοπροσωπογραφία του, συζήτούσε τα σχέδιά του για πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας αλεξιπτωτιστές, βομβιστές και μοίρες αυτοκτονίας . Ο Αμιν δήλωσε αργότερα ότι ο Χίτλερ “είχε δίκιο να κάψει έξι εκατομμύρια Εβραίους”.

Τον Ιούνιο του 1976, ο Amin υποδέχτηκε 7 αεροπειρατές του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της πτήσης Air France με προορισμό το Τελ Αβίβ μαζί με τους ομοίρους τους στη χώρας του.

Οι Σιωνιστές έδρασαν άμεσα με μια στρατιωτική επιδρομή της 4ης Ιουλίου, στην οποία οι Ισραηλινοί κομάντος προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο, σκότωσαν τους αεροπειρατές, έσπασαν τα στρατεύματα του Αμίν, κατέστρεψαν οκτώ αεροσκάφη της Ουγκάντα ​​MIG και διασώθηκαν 102 ομήροι.

Η επιδρομή διήρκεσε 90 λεπτά και υπήρξε μόνο ένα ατύχημα μεταξύ των στρατιωτών: ο Yonatan Netanyahu, αδελφός του μελλοντικού ισραηλινού πρωθυπουργού.
Τελικά ανατράπηκε το 1979 και αναγκάστηκε να εξοριστεί.