Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων: Η CIA εργάζεται για την ανατροπή του Ντουτέρτε


Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων: Η CIA εργάζεται για την ανατροπή του Ντουτέρτε3Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων: Η CIA εργάζεται για την ανατροπή του Ντουτέρτε
ΠΗΓΗ

Το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Φιλιππίνων ισχυρίστηκε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Rodrigo Duterte. Αν είναι αλήθεια, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να μπερδευτούν στις υποθέσεις της χώρας.
Λίγο καιρό μετά την ανάληψη του αξιώματος του Προέδρου του Ιουνίου 2016, πρότεινε στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στη χώρα και να φύγουν.
Τον Σεπτέμβριο, κάλεσε τον τερματισμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ και τον Οκτώβριο σηματοδότησε τη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η CIA έχει διατηρήσει μια ισχυρή παρουσία στις Φιλιππίνες σχεδόν όσο υπάρχουν – και οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις συνεχίζει το έργο της .

Επιπλέον, χρησίμευσε ως αποτελεσματικό εργαστήριο για τη δοκιμή τεχνικών πολέμου – στρατιωτικών, ψυχολογικών και άλλων .

Επιπλέον, αν και συχνά οργανόνονται από τις ΗΠΑ, οι συγκαλυμμένες ανατροπές των ξένων κυβερνήσεων ήταν ένα βασικό ψυχρό πόλεμο, που συνεχίζει να ασκείται από τη CIA, όπως βλέπουμε στις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά και στην Ουκρανία και αλλού δείχνουν ότι το πραξικόπημα παραμένει καίριας σημασίας στην πρακτική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Τον Αύγουστο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson προειδοποίησε για “αλλαγή καθεστώτος” στο Καράκας και τον Ιούλιο ο Διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να αφαιρέσουν την κυβέρνηση Maduro από την εξουσία.

Δεν είναι μόνο στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι αποσταθεροποιούν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε αντιδημοκρατικές αυτονομιστικές ομάδες από το 2006 έως το 2009, σε απάντηση στα προγράμματα αγροτικής μεταρρύθμισης και εθνικοποίησης του Μοράλες.