Ανίερη συμμαχία Ισραήλ με τους τζιχαντιστές με στόχο τον περιορισμό του Ιράν


Ανίερη συμμαχία Ισραήλ με τους τζιχαντιστές με στόχο τον περιορισμό του ΙράνΑνίερη συμμαχία Ισραήλ με τους τζιχαντιστές με στόχο τον περιορισμό του Ιράν
Γ. Λιναρδής
Από τότε που ξεκίνησε ο συμμοριτοπόλεμος στην Συρία και στο Ιράκ έχουμε υποστηρίξει σε αναρτήσεις μας στην ιστοσελίδα (αλλά και στην εφημερίδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ) πολλάκις την άποψη ότι μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους και του Ισραήλ υπάρχουν κοινά σημεία περιφερειακής στρατηγικής. Ο δηλωμένος στόχος των τζιχαντιστών και η επιδίωξη τους ήταν η διάλυση των συνόρων που έχουν θεσπιστεί στην Μέση Ανατολή το 1916 με την συμφωνία Sykes-Picot, έτσι ώστε να επανασχεδιαζόταν το σύνολο της Αραβικής Χερσονήσου. Η φιλοδοξία αυτή είναι σαφώς αποτυπωμένη στην σημαία του Χαλιφάτου, αλλά και εμφανής σε όλες τις έως τώρα δηλώσεις των ηγετών του.

Το στρατηγικό επεκτατικό σχέδιο του Ισραήλ συνίσταται στον κατακερματισμό των αραβικών κρατών και στην δημιουργία του «μεγάλου Ισραήλ», το οποίο θα επεκτείνεται από την κοιλάδα του Νείλου έως τον Ευφράτη, δημιουργώντας εντολοδόχα κρατίδια στις περιοχές του Λιβάνου, της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ. Το σχέδιο αυτό αναφέρεται στην βιβλιογραφία ως Yinon Plan και προβλέπει επανακαθορισμό του γεωπολιτικού περιβάλλοντος δια μέσου διάσπασης των αραβικών κρατών σε μικρότερα, ούτως ώστε το Ισραήλ να απολαμβάνει άνευ αντιπάλου τον ηγεμονικό του ρόλο στην περιοχή.

Το Ισραήλ γνώριζε από την αρχή του συμμοριτοπολέμου ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι μισθοφόροι της Δύσης, ελέγχονται καθ’ ολοκληρία από δυτικές κυβερνήσεις και το σιωνιστικό παρακράτος της Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου δεν αποτελούν κίνδυνο για τα συμφέροντα του. Το Ισραήλ υποστήριξε και υποστηρίζει τους τζιχαντιστές επειδή ανήκουν στο μουσουλμανικό δόγμα των σουνιτών-βαχαμπιστών. Οι σουνίτες-βαχαμπιστές δεν ενδιαφέρονται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τον ιουδαϊκό ζυγό όπως άλλες μουσουλμανικές οργανώσεις. Οι βαχαμπιστές μεταξύ όλων των μουσουλμανικών αιρέσεων είναι η πλέον φιλική θρησκευτική ομάδα προς το Ισραήλ. Εξ άλλου αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές καθ’ όλη την περίοδο του συμμοριτοπόλεμου στην Μέση Ανατολή ουδέποτε επιτέθηκαν στο Ισραήλ, αν και είχαν αυτή την δυνατότητα. Ο μεγαλύτερος εχθρός των βαχαμπιστών είναι οι σιίτες και όχι οι ιουδαίοι.

Όλα τα ανωτέρω έρχεται να επιβεβαιώσει μια πρόσφατη μελέτη του ισραηλινού κυβερνητικού think tank ITIC (Intelligence and Terrorism Information Center). Αυτό το Κέντρο Πληροφόρησης για την Τρομοκρατία χρηματοδοτείται από το ισραηλινό κράτος, έχει γραφείο στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και χρησιμεύει ως ανεπίσημη φωνή και ακουστικό της Μοσάντ, ενώ το προσωπικό αυτού του think tank είναι πρώην μέλη στρατιωτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη του ITIC οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι ένας από τους ολίγους εναπομείναντες τρόπους για να αντιμετωπισθεί η ιρανική σφαίρα επιρροής και οι περιφερειακοί στόχοι της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή- Αραβική Χερσόνησο.

Οι συντάκτες της μελέτης των 37 σελίδων (δηλαδή η Μοσάντ) διατείνονται ότι το Ιράν έχει επιδείξει στρατηγικές δεξιότητες, εκμεταλλευόμενο κάθε ευκαιρία τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει την περιφερειακή του εξουσία. Μετά την ήττα των τζιχαντιστών στην Συρία και στο Ιράκ θα χρησιμοποιήσει το κενό που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τις φιλοδοξίες του στην περιοχή και να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής. (Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη ανάρτηση μας στην ιστοσελίδα με τον τίτλο «Η ρωσο-ιρανική εποχή αντικαθιστά την σιωνιστική «αραβική άνοιξη» στην Μέση Ανατολή). Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση Άσαντ και την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, γεγονός που θα βοηθήσει το Ιράν να αυξήσει την απειλή του έναντι του Ισραήλ και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια κατάσταση αποτροπής. Συγκεκριμένα το Ιράν, σύμφωνα πάντα με το think tank της Μοσάντ, θα χρησιμοποιήσει τον χερσαίο διάδρομο από το έδαφος του έως τον Λίβανο (μέσω Ιράκ-Συρίας) για να επεκτείνει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ και να δημιουργήσει στρατιωτικά δίκτυα στα υψώματα του Γκολάν (τα οποία ως γνωστόν παρανόμως κατέχει το Ισραήλ), με στόχο την δημιουργία ενός νέου μετώπου εναντίον του Ισραήλ.

Η μελέτη του ITIC καταλήγει  στο συμπέρασμα ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να έχει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες μετά την κατάρρευση του στην Συρία και στο Ιράκ και πιθανώς θα αλλάξει τα μαχητικά του πρότυπα και θα επιστρέψει στην τακτική του ανταρτοπόλεμου και στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ειδικά εναντίον ιρανικών στόχων, κάτι που θα έχει συνέπειες στην εσωτερική ασφάλεια του Ιράν.

Είναι απολύτως σαφές ότι το ιουδαϊκό κράτος εναποθέτει τις ελπίδες του για περιορισμό των περιφερειακών στόχων του Ιράν στους τζιχαντιστές του ISIS και ελπίζει ότι η συμμαχία των σουνιτικών πληθυσμών, των βαχαμπιστών τρομοκρατών και ορισμένων δυτικών δυνάμεων θα επιφέρει χαοτικές καταστάσεις στο Ιράν, έτσι ώστε να περιοριστεί η ενίσχυση του στην Μέση Ανατολή-Αραβική Χερσόνησο. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια του συμμοριτοπολέμου στην Συρία η ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρενέβη πολλές φορές βομβαρδίζοντας στόχους των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ, για να σώσει από την εξόντωση στρατιωτικές μονάδες του ISIS. Επίσης είναι γνωστό ότι ισραηλινά νοσοκομεία στην διάρκεια του συμμοριτοπόλεμου έχουν περιθάλψει τραυματίες τζιχαντιστές, κάτι που έχει παραδεχθεί επισήμως το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Προφανώς οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν, να εξοπλίσουν και να προσφέρουν «know-how» στους εναπομείναντες τζιχαντιστές στην περιοχή με σκοπό ένα νέο γύρο τρομοκρατικών ενεργειών, αυτή την φορά εναντίον του Ιράν. Ισραήλ και Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο θηριωδιών, μόνο που αυτή την φορά θα πάρουν το έπαθλο που τους αξίζει, τουτέστιν την τελική εξάλειψη τους από το γεωπολιτικό σκηνικό.