Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε το Trump μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ


Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε το Trump μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΙερουσαλήμΟ Νετανιάχου ευχαρίστησε το Trump μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ
ΠΗΓΗ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και την μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Nikki Haley, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο δεν αναγνωρίζει την αλλαγή στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ζητεί την κατάργηση της απόφασης.

“Σας ευχαριστώ, Nikki Haley.” Στο Χανούκα, μιλήσατε σαν ένας πραγματικός Maccabee , ανάψατε το κερί της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι. “κερδίσατε πολλούς, η αλήθεια κέρδισε το ψέμα. Σας ευχαριστώ Πρόεδρε Trump.» δήλωσε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Maccabaee –είναι αρχικά το ψευδώνυμο του Ιούδα Maccabee της δυναστείας Hasmonean, που οδήγησε την εξέγερση ενάντια στο ζυγό των Συριο Ελλήνων κατά την διάρκεια του 166-160. Π.Χ. Αργότερα δόθηκε το ψευδώνυμο και στους υπόλοιπους γιους του Ματθαίου , έναν Εβρέο ιερέα από τη φυλή του Joariv, και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλους τους υπερασπιστές και τους εξομολόγους της πίστης κατά τη διάρκεια της δίωξης του Αντίοχου του Επιφανή.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέστειλαν την έγκριση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο δεν αναγνωρίζει την αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και προτρέπει την Ουάσιγκτον να ακυρώσει αυτή τήν λύση.
Το έγγραφο έλαβε 14 ψήφους υπέρ. Οι ΗΠΑ ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εκμεταλλεύτηκαν το δικαίωμα αρνησικυρίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και υπέγραψε έγγραφο σχετικά με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ σε αυτή την πόλη. Η απόφαση του αμερικανικού ηγέτη δέχθηκε θετικά στο Ισραήλ και προκάλεσε μια αρνητική αντίδραση εκ μέρους πολλών κρατών του κόσμου, πρώτα απ ‘όλα, των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Παλαιστίνης.