Η “Ιδιωτική” Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της


Η "Ιδιωτική" Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της3Η “Ιδιωτική” Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της

Ελπίζω πλέον όλοι να γνωρίζουν ότι τα χαρτονομίσματα που χρησιμοποιούμε ΔΕΝ είναι κρατικά έγγραφα όπως είναι οι πινακίδες αυτοκινήτων που φέρουν τη σφραγίδα της «Ελληνικής Δημοκρατίας» .Τα χαρτονομίσματα είναι ιδιωτικά έγγραφα , για τα οποία η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τα αναγνωρίζει ως κατάλληλα για την πληρωμή φόρων. Δεν μπορείς να πληρώσεις φόρους με μήλα, ούτε με πολύτιμες πέτρες. Μπορείς όμως να πληρώσεις φόρους με τραπεζογραμμάτια που εκδίδουν ιδιωτικές τράπεζες … αλλά όχι το κράτος. Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι ούτε κρατική, ούτε Ελληνική ως προς τη μετοχική της σύνθεση.

Η "Ιδιωτική" Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της5Έτσι απαγορεύεται αυστηρά στα κράτη να τυπώνουν το νόμισμά τους …ως προύπόθεση να πάρουν δανεικά από τους γνωστές οικογένειες τοκογλύφων (Rothschild και συνεργάτες/συγγενείς αυτών) .
Επιτρέπεται ,περιέργως» στα κράτη να εκδίδουν μεταλλικά νομίσματα τα οποία βέβαια υποχρεούνται να «κόβουν» στα νομισματοκοπεία των τοκογλύφων με τις χρεώσεις που αυτοί μας επιβάλλουν.

Σε αντίθεση με τα χαρτάκια μηδαμινού κόστους… που εκδίδουν οι ιδιωτικές Κεντρικές Τράπεζες και που μπορούν να έχουν αξία και 500 ευρώ (170.000 δραχμές) … τα μεταλλικά νομίσματα … χρεώνονται από την ΤτΕ στο Ελληνικό κράτος με κόστος υψηλότερο από την αξία που αναγράφουν….κι έτσι οι τοκογλύφοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παράγουν μεταλλικά νομίσματα για λογαριασμό του κράτους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μεταλλικά νομίσματα δραχμών ανέγραφαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κάτι που δεν αναγράφηκε ποτέ στα χαρτονομίσματα που ήταν ιδιοκτησίας της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ Τράπεζας της «Ελλάδας».

Η "Ιδιωτική" Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της2Και για να καταλάβετε με αριθμούς πόσο μας κοστίζει η υποδούλωση στους αιμοβόρους τοκογλύφους … ετοιμάζονται να κατασκευάσουν νομίσματα ευρώ για το Ελληνικό Κράτος τα οποία θα αγοραστούν από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οποία …. ενώ θα έχουν ονομαστική αξία 5.820.000 ευρώ …η Τράπεζα της Ελλάδας …θα μας τα χρεώσει …7.141.563 ευρώ!
Δηλαδή το Ελληνικό Κράτος …θα αγοράσει λεφτά … ακριβότερα από την ονομαστική τους αξία!

Δεν ξέρουμε πόσο είναι το κόστος κατασκευής των μεταλλικών νομισμάτων …αλλά η Τράπεζα της Ελλάδας θα βγάλει ένα καλό μεροκάματο εκατομμυρίων το οποίο θα καταλήξει στις τσέπες των ξένων μετόχων της.
Αυτός που «κόβει» το χρήμα είναι αυτός που κυβερνά πραγματικά κι όχι οι τενεκέδες της Βουλής.

Η "Ιδιωτική" Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά τηςΤις εξουσίες της Τράπεζας της Ελλάδας … δεν τόλμησε να αμφισβητήσει …ούτε η Χούντα φυσικά. Αυτό για όσους νομίζουν ότι στην Ελλάδα μπορεί να βρεθεί κάποιος στην εξουσία χωρίς να πάρει το χρίσμα των ξένων τοκογλύφων. Οι ίδιοι που ανέβασαν και κράτησαν στην εξουσία όσο τους βόλευε τη Χούντα … είναι ακριβώς οι ίδιοι που ανέβασαν στην εξουσία το «τεράστιο» κι «επαναστατικό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούσε να πουλήσει ούτε 1.000 φύλλα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».Η "Ιδιωτική" Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της4

Η “Ιδιωτική” Τράπεζα της Ελλάδας και τα παράδοξά της

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) είναι ιδιωτική και μάλιστα το κράτος κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό των μετοχών της. Πρόκειται για μία Ανώνυμη Εταιρία, η οποία βρίσκεται έξω από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία αν σκεφτεί κανείς τη λειτουργία και την αποστολή που εκπληρώνει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΤτΕ:

i) χαράσσει και ασκεί νομισματική και πιστωτική πολιτική,

ii) κατέχει και διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού,

iii) ασκεί έλεγχο στις τράπεζες,

iv) έχει το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων,

v) ενεργεί ως Ταμίας και Εντολοδόχος του ελληνικού δημοσίου.

Αν σκεφτεί λοιπόν κανείς τη δημόσια αποστολή με την οποία είναι επιφορτισμένη, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί το καθεστώς λειτουργίας της προκαλεί ανασφάλεια. Πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι ο Διοικητής της ΤτΕ και οι υποδιοικητές της διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας.

Το κράτος κατέχει ένα ποσοστό μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδας της τάξης του 6%. Σύμφωνα με το καταστατικό της μάλιστα το ποσοστό του κράτους δεν μπορεί να υπερβεί το 35% του συνόλου των μετοχών της. Το μετοχολόγιο της ΤτΕ είναι άγνωστο και δεν δημοσιοποιείται. Επομένως οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι μέτοχοί της. Χωρίς κανείς να μπει σε θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί ωστόσο εύκολα να υποθέσει ότι οι μέτοχοί της μπορεί να προωθούν και να εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα με αυτά της Ελλάδας, ή μπορεί να έχουν κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελλάδας.

Η ΤτΕ υποχρεούται να δημοσιοποιεί τους μετόχους της που κατέχουν ποσοστό άνω του 5%. Σε αυτό το σημείο βέβαια μπορεί κάποιος να διατυπώσει το εξής επιχείρημα: θα μπορούσαν περισσότερες εταιρίες του ίδιου επενδυτή να κατέχουν μικρότερο του 5% ποσοστό της Τράπεζας, ώστε να μη δημοσιοποιούνται, αλλά αθροιστικά ο ίδιος επενδυτής να κατέχει πολύ υψηλό ποσοστό μετοχών της και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της. Ο επενδυτής αυτός θα μπορούσε να είναι κάποιος που αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ή κάποιος που κερδοσκοπεί εναντίον της χώρας εκμεταλλευόμενος τη γενικότερη οικονομική κρίση και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ή κάποιος ο οποίος έχει τοποθετήσει το επενδυτικό του ενδιαφέρον σε μια άλλη τράπεζα και προωθεί τα δικά της συμφέροντα.

Ένα ακόμη παράδοξο είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τη μια μεριά δηλαδή ασκεί νομισματική πολιτική και ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και από την άλλη έχει εμπορική λειτουργία και επιδιώκει το κέρδος. Επιπλέον λόγω του αδιαφανούς καθεστώτος της, δεν μπορεί να ελεγχθεί όπως ελέγχονται οι εμπορικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται περί ιδιαιτερότητας σε διεθνές επίπεδο.

Όσο επικρατεί αυτό το καθεστώς αδιαφάνειας στην Τράπεζα της Ελλάδας και όσο οι μέτοχοί της είναι άγνωστοι στους Έλληνες πολίτες, πολλές υποθέσεις και φόβοι μπορούν να διατυπώνονται. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι κάποια από αυτές τις θεωρίες ισχύει στην πράξη, αλλά κανείς δεν μπορεί και να το αποκλείσει. Γεγονός πάντως αποτελεί ότι η ΤτΕ είναι ένας θεσμός που ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας και το τραπεζικό της σύστημα, ο οποίος δεν λογοδοτεί πουθενά ούτε καν για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών του.

Δείτε την εκπομπή «Τράπεζα της Ελλάδας: Η σιωπή είναι χρυσός»