Τι σημαίνει η αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον;


Τι σημαίνει η αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον;Τι σημαίνει η αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον;
ΠΗΓΗ

Η εκλογή του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016 έθεσε την προσδοκία ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας θα αλλάξουν αναφορικά με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή. Η ατζέντα του Τραμπ σαφέστατα και δημιούργησε την βάση συνεργασίας με την Ρωσία στο θέμα καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους και επίσης φάνηκε ότι ο Τραμπ ουδόλως ενδιαφερόταν για την τύχη της Ουκρανίας και των πραξικοπηματιών του Κιέβου, ενώ εμφανιζόταν πρόθυμος να άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας που είχαν επιβληθεί σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η κατάσταση ως σήμερα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, παρά την αρχική ευφορία που είχε διαμορφωθεί αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ, ήταν στάσιμη. Διάφορες αιτίες ήταν υπεύθυνες για αυτό, αιτίες που κυρίως έχουν σχέση με την ασταθή, αλλοπρόσαλλη και αντιφατική εξωτερική πολιτική του Τραμπ, η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι δέχεται υποχθόνιες, υποβολιμαίες επιρροές από το βαθύ σιωνιστικό κράτος της Ουάσιγκτον. Το γεωπολιτικό εκκρεμές αιωρείτο μέχρι της χθεσινής αποπομπής του Ρεξ Τίλερσον από τον θώκο του υπουργού Εξωτερικών, μεταξύ σύγκρουσης και συνεργασίας. Ας αναλύσουμε όμως την σημασία αυτής της απομάκρυνσης καθώς και τι πρέπει να αναμένουμε από τον νέο υπουργό Μάικ Πομπέο, τον έως πρόσφατα διοικητή της CIA.

Η απόλυση του Τίλερσον και ο διορισμός του Πομπέο, καθώς και η προώθηση της Τζίνα Χάσπελ στην θέση διοικητού της CIA, που παρεμπιπτόντως ήταν επικεφαλής των μυστικών φυλακών βασανιστηρίων της CIA στην Ταϋλάνδη,  δείχνουν ότι το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ άρχισε να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ.

Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις με την Ρωσία δεν τείνουν προς ομαλοποίηση αλλά μάλλον προς σύγκρουση, υπενθυμίζουμε ότι ο Ρεξ Τίλερσον ήταν θιασώτης της συνεργασίας με την Μόσχα και προσωπικά με τον Πούτιν. Γίνεται σαφές ότι ο συνδυασμός του εβραϊκού λόμπι και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος είναι πολύ ισχυρός και προφανώς θα θέσει σε δοκιμασία ή και θα αντιστρέψει την διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ρωσία.

Η ατζέντα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα από τον νέο υπουργό Εξωτερικών μπορεί να είναι λίαν επικίνδυνη, δεδομένης και της στρατιωτικής-τεχνολογικής υπεροχής της Ρωσίας που γίνεται ευρέως αντιληπτή  το τελευταίο διάστημα. Δεδομένου ότι η Κίνα και το Ιράν ταυτίζονται με την πολιτική της Ρωσίας και βλέπουν την γεωπολιτική κατάσταση παρόμοια, το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονες πιέσεις στις ΗΠΑ.

Ωστόσο αντί η Ουάσιγκτον να αμβλύνει την επιθετική της δραστηριότητα εναντίον των ρωσικών συμφερόντων στην γεωπολιτική σκακιέρα, θέλει να επιμένει στις απειλές εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας. Οι τρεις αυτές χώρες γνωρίζουν ότι η αλλαγή πολιτικής που θα ξεδιπλωθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα οδηγήσει σε μια ατέρμονα αλυσίδα συγκρούσεων και πιθανότατα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, καθώς τα νέα υπερσύγχρονα όπλα της Ρωσίας, που προς το παρόν δεν είναι αντιμετωπίσιμα από την στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ, ρίχνουν βαριά την σκιά τους στην γεωπολιτική σκηνή.

Ο κόσμος οδηγείται με ευθύνη του σιωνιστικού λόμπι και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ουάσιγκτον, τουτέστιν από μια μικρή μειοψηφία, σε συγκρουσιακές και ίσως πολεμικές διεργασίες οι οποίες ωφελούν μόνο τον διεθνή Σιωνισμό και την ηγεμονία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.