Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Ιταλία – Ο θάνατος της Δημοκρατίας

Ιταλία – Ο θάνατος της ΔημοκρατίαςΙταλία – Ο θάνατος της Δημοκρατίας
ΠΗΓΗ

Eliseo Betrolazi
Στη χώρα έγινε  ένα πραξικόπημα χωρίς αιματοχυσία.
27 Μαΐου, 2018 θα γραφτεί στην ιστορία της Ιταλίας ως η  ημέρα που η Δημοκρατία και η Εθνική κυριαρχία πέθαναν  στη χώρα. Τώρα, ακόμη και για όσους δεν το έχουν κατανοήσει ήδη, είναι σαφές ότι στην Ιταλία η ψηφοφορία στις εκλογές δεν έχουν  καμιά  σημασία. Είναι επίσης σαφές ότι στην Ιταλία η λαϊκή  Βούληση  μπορεί να χειραγωγηθεί , μπορεί να αγνοηθεί, ακόμη και να ακυρωθεί.

Στις 27 Μαΐου, ο καθηγητής Giuseppe Conte, ο Πρωθυπουργός που διορίστηκε από την εκλογική Συμμαχία (δύο δυνάμεις που κέρδισαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 4 Μαρτίου, το κίνημα των  5- αστέρων και η Liga), πήγε στον Πρόεδρο Sergio Mattarella να παρουσιάσει μια λίστα με Υπουργούς  της Νέας κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Matarella  δεν έδωσε  τη συγκατάθεσή του στον  νέο Πρωθυπουργό.
Οι μήνες της διαπραγμάτευσης που εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι η χώρα αποκτά κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιθυμίες των ψηφοφόρων  έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια.

Το εμπόδιο ήταν η υποψηφιότητα του Ευρωσκεπτικιστή  Υπουργού οικονομίας Paolo Savona , ο οποίος επιδεικνύει αρνητική στάση έναντι του Ευρώ. Ο Matarella εξήγησε την απόφασή του για πολιτικούς λόγους: δυσπιστία των αγορών (Ευρωπαϊκή Ένωση) και πιθανή ζημία στους επενδυτές.

Η χώρα για άλλη μια φορά πείστηκε ότι  η Ιταλία  κυβερνάται από τα  μεγάλα οικονομικά συμφέροντα . Είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στο λαό μέσω ενός «λευκού πραξικοπήματος» – πραξικοπήματος χωρίς αιματοχυσία, όταν δεν υπάρχει ανάγκη να κατεβούν  τα τανκς στους δρόμους. Τα μέσα ενημέρωσης, που αποφάσισαν να γλυκάνουν το χάπι που κατάπιε ο  Ιταλικός λαός, άρχισαν να γράφουν ότι ο Πρόεδρος ενήργησε “εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του”. Στην πραγματικότητα, το Ιταλικό Σύνταγμα δεν αναφέρει  ότι ο Πρόεδρος κάνει μια πολιτική αξιολόγηση της κυβέρνησης ενώπιον του, που  πρέπει να εγκρίνει τους υποψηφίους που  του έχουν  προτείνει.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, με το κοινοβουλευτικό πολιτικό της σύστημα, ποτέ δεν είχε μια τέτοια διάσταση απόψεων. Με την άρνησή του να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση ο Matarella  ανοιχτά αγνόησε τη βούληση του λαού-του φορέα  της κυριαρχίας.  Στις 4 Μαρτίου 2018, Ο Λαός  επέλεξε τις Ευρωσκεπτικιστικές  πολιτικές δυνάμεις, αλλά ο  Matarella  αποφάσισε ότι ο διορισμός του Πάολο Savona ήταν μια «πρόκληση για την Ευρώπη». Την ίδια στιγμή, κατέστησε σαφές ότι είχε πιεστεί. Οι δηλώσεις που ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι το επιβεβαιώνουν αυτό. Η μελλοντική κυβέρνηση, η οποία επρόκειτο να σχηματιστεί από το συνασπισμό  του κινήματος των πέντε αστέρων  και από το κόμμα της Liga, ρητά συνταγογραφείται τι πρέπει να σκέφτονται και να κάνουν. Οι επιθέσεις κατά των Ιταλών προέρχονταν από διαφορετικές οπτικές γωνίες – από τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ήταν θέμα άμεσης προσβολής. Έτσι, το Γερμανική «Spiegel» κάλεσε τους Ιταλούς «επιθετικά παράσιτα».

Και όσο για τον Σέρτζιο Matarella , θα πρέπει να φέρει την πλήρη ηθική ευθύνη για την παραβίαση του συμφώνου εμπιστοσύνης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτών. Από τις 27 Μαΐου 2018, οι Ιταλοί καταλαβαίνουν ότι οι εκλογές στη χώρα τους είναι ένα σενάριο που  δεν έχει κανένα  νόημα. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των ψηφοφόρων θα γίνουν δεκτά μόνο εάν θα ανταποκριθούν στις επιθυμίες της Eυρωπαϊκής ελίτ. Αν είναι να διαφωνούν, αυτά τα αποτελέσματα θα ακυρωθούν. Ο Πρόεδρος Matarella  έδειξε ότι είναι ο εγγυητής των συμφερόντων των Βρυξελλών, όχι των πολιτών της Ιταλίας.

Έχοντας πει “όχι” στον καθηγητή Conte, ο Πρόεδρος Matarella  αμέσως συναντήθηκε με τον Carlo Kottarelli, ο οποίος ονομάζεται μεταφορικά  ο κ. Επανεξέταση των δαπανών ( αναθεώρηση του κόστους), η οποία θα πρέπει να “κατευνάσει” τις αγορές, με την εξουσία των Βρυξελλών, και την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ, και την  Golman Sachs, και την JPMorgan, οι οποίες έχουν μεταμορφώσει την Ιταλία σε ένα αποθεματικό των συμφερόντων τους. Ο  Kottarelli  έχει την  εντολή να σχηματίσει “τεχνική κυβέρνηση” ή “κυβέρνηση του Προέδρου”. Αυτός ο μεγάλος οικονομικός υπάλληλος, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση έλλειψης σταθερότητας στο Κοινοβούλιο αμέσως μετά το καλοκαίρι ή ακόμα και μετά την ψηφοφορία για τη ψήφιση του προϋπολογισμού θα διεξαχθούν  νέες Κοινοβουλευτικές εκλογές. και “καθησύχασε: “Η συμμετοχή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ είναι σημαντική”.

Η ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας Marin Le Pen και ο ηγέτης του Κόμματος ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Farage, είπαν ήδη: «Στην Ιταλία έγινε πραξικόπημα».

Η πρώτη αντίδραση του ηγέτη της Liga, του Ματέο Salvini, ήταν να πει, “αν νομίζουν ότι δεν με φοβούνται, κάνουν λάθος, είμαι τρομερά θυμωμένος.” Ο Luigi di Mayo (“από το  κίνημα  των 5 αστέρων”) κάλεσε τους υποστηρικτές του για ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Ρώμη στις 2 Ιουνίου. Η Γεωργία  Μελόνι, ηγέτης του συμβαλλόμενου μέρους «των αδελφών της Ιταλίας» (στον δεξιό Συνασπισμό), μίλησε για «την μομφή» στον Πρόεδρο Mattarella. O Βουλευτής  της  “Liga” Paolo Grimoldi πρότεινε να αφαιρέσει αμέσως από όλα τα μέρη του Κόμματος  την Φωτογραφία του Matarella, ο  οποίος “δεν είναι πλέον εγγυητής της πολιτικής αμεροληψίας.” Στη Λομβαρδία η πρόταση του  Grimoldυποστηρίχθηκε από τους δημάρχους των 160 πόλεων.

Σε ό, τι συνέβη στην Ιταλία στις 27 Μαΐου 2018, υπάρχει μόνο μία θετική πτυχή: οι μάσκες έπεσαν  και έγινε σαφές σε όλους ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με περιορισμένη εθνική κυριαρχία. Η επιλογή του Ιταλικού λαού καταπατήθηκε από  το πραξικόπημα του Προέδρου με την  υποκίνηση «αγορών».

Ποια θα είναι η συνέχεια αυτής της ιστορίας για την Ιταλία; Μετά από όλα, η συνέχεια είναι βέβαιο  ότι θα υπάρξει.