Εμπλέκει το Ισραήλ στη δολοφονία του Κασόγκι ο Σνόουντεν


Εμπλέκει το Ισραήλ στη δολοφονία του Κασόγκι ο ΣνόουντενΕμπλέκει το Ισραήλ στη δολοφονία του Κασόγκι ο Σνόουντεν
ΠΗΓΗ

Σνόουντεν όμως κατηγορεί και το Ισραήλ για εμπλοκή στη δολοφονία Κασόγκι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group Technologies πούλησε ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του Κασόγκι.

«Το συγκεκριμένο εργαλείο δεν χρησιμοποιείται μόνοι για καταδίωξη εγκληματιών ή αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για να σώζει ζωές, αλλά και για το κέρδος σε βαθμό που άρχισε να κοστίζει ζωές», είπε.

Η NSO Group Technologies διαψεύδει πάντως τις αναφορές Σνόυντεν, τονίζοντας πως τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται μόνο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι επιτίθεται επιλεκτικά στις ισραηλινές εταιρίες, χωρίς στοιχεία.

Μετά από πολλές ημέρες άρνησης η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και προχώρησε σε 18 συλλήψεις εμπλεκομένων στην υπόθεση. Ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας παραδέχτηκε πως ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένος. Το Ριάντ πάντως αποσείει κάθε ευθύνη από τη βασιλική οικογένεια.

Η Τουρκία που διεξάγει ξεχωριστή έρευνα υποστηρίζει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από ομάδα κρούσης που εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ο Σνόουντεν που έχει υποκλέψει απόρρητες πληροφορίες και κατηγορείται από τους Αμερικανούς για κατασκοπία. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στη Ρωσία όπου έχει λάβει άσυλο μέχρι το 2020.