Οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι προετοιμάζονται να στραγγαλίσουν την Αργεντινή


Οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι προετοιμάζονται να στραγγαλίσουν την ΑργεντινήΟι παγκόσμιοι τοκογλύφοι προετοιμάζονται να στραγγαλίσουν την Αργεντινή
ΠΗΓΗ

Η Ρωσία και η Αργεντινή μπορεί να βρίσκονται στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων

Βαλεντίν Κατασόνοφ

Η Αργεντινή είναι ένα βασικό παράδειγμα για το τι μπορούν να κάνουν οι δανειστές σε μια χώρα αν η χώρα πέσει στα δίχτυα τους. Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στις αρχές του 20ου αιώνα η Αργεντινή ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Peron (1946-1955). Εκείνη την εποχή, η χώρα υποβλήθηκε σε μια σκληρή οικονομική μεταρρύθμιση προς όφελος των εργαζομένων, η οποία περιόρισε τις ορέξεις των τοπικών και ξένων κεφαλαίων. Στο τέλος, ο Peron ανατράπηκε από τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από αυτό, στην χώρα επιβλήθηκε στρατιωτική δικτατορία. Μεταξύ 1975 και 1990 η οικονομία της Αργεντινής περιέπεσε στην λεγόμενη μεγάλη κατάθλιψη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η εσωτερική πολιτική κατάσταση φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί, και η απελευθέρωση της οικονομικής πολιτικής του κράτους έχει αρχίσει. Οι μεταρρυθμίσεις διεξήχθησαν με την ενεργό συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Domingo Cavallo και της συμβουλευτικής βοήθειας του ΔΝΤ. Άνοιξαν οι πόρτες για ξένα (κυρίως αμερικανικά) κεφάλαια, οι αγορές απελευθερώθηκαν πλήρως, όλοι οι φραγμοί στις εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων αφαιρέθηκαν και το καθεστώς διαχείρισης του νομίσματος καθορίστηκε (αυστηρή εισαγωγή του εθνικού νομίσματος στο δολάριο ΗΠΑ) .

Την τελευταία δεκαετία του εικοστού αιώνα ονομαζόταν η εποχή του «οικονομικού θαύματος» στην Αργεντινή. Και η χώρα δεν παρατήρησε πως βρέθηκε σε μια ποντικοπαγίδα, που γλίστρησε από τους τοκογλύφους του κόσμου.

Το 2001, για τους Αργεντίνους και πολλούς ξένους παρατηρητές, αναφέρθηκε ότι το κράτος είχε δηλώσει μια τεχνική αθέτηση των υποχρεώσεων που ανέρχονταν σε περίπου $80.000.000.000. Usd από $132.000.000.000 του δημόσιου χρέους. (η αθέτηση δεν ίσχυε για το ΔΝΤ, την παγκόσμια τράπεζα, τη Διααμερικάνικη τράπεζα ανάπτυξης και τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια).

Η χώρα εισήλθε σε μια εποχή οικονομικής και χρηματοοικονομικής αναταραχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η πτήση του Peso ξεκίνησε, η προηγούμενη ισοτιμία μεταξύ του Peso και του δολαρίου εξαλείφθηκε, οι τράπεζες άρχισαν να φέρουν τεράστιες απώλειες (οι οφειλέτες τους κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους σε δολάρια με πέσος αλλά στην παλαιά συναλλαγματική ισοτιμία), η ανεργία έφθασε σε κρίσιμο σημείο του 22-24%. Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, το ποσοστό του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή αυξήθηκε από 28,9% το 2000 σε 35,4% το 2001 και κορυφώθηκε σε 2002 (54,3%).

Η κρίση οδήγησε σε ταραχές και πογκρομς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική αθέτηση έλαβε χώρα μόνο αφού το ΔΝΤ, παρά τα επίμονα αιτήματα της κυβέρνησης, αρνήθηκε την οικονομική ενίσχυση στην Αργεντινή. Η αθέτηση και η κρίση της Αργεντινής ήταν πολύ συμφέρουσες από ξένους (κυρίως Αμερικανούς) κερδοσκόπους, που αγόραζαν φτηνά περιουσιακά στοιχεία και εκμεταλλευμένοι την απότομη υποτίμηση των πέσος. Η Αργεντινή μετά βίας ξέφυγε από μια άλλη χρεοκοπία το 2002.

Η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιήθηκε από τον νέο Πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ, έναν ιδεολογικό οπαδό του Χουάν Peron, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας το 2003-2007. Ο Νέστορ Κίρχνερ έθεσε το καθήκον της οικοδόμησης ενός κοινωνικού και ανεξάρτητου κράτους. Για να το πράξει αυτό, ενίσχυσε τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας, υποστήριξε σθεναρά τους εθνικούς παραγωγούς, ενθάρρυνε τις εξαγωγές, εξάλειψε το εμπόριο και την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων, κατόρθωσε να εξοφλήσει πολλά εξωτερικά χρέη, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ. Το 2007, η σύζυγός του, Κριστίνα Κίρχνερ, έγινε πρόεδρος της χώρας, η οποία συνέχισε την πορεία του συζύγου της (πέθανε το 2010), αλλά η πίεση των ΗΠΑ στην Αργεντινή αυξήθηκε. Η εύθραυστη γυναίκα δεν μπορούσε να αντισταθεί, η οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή άρχισε να επιδεινώνεται.

Τον Ιούλιο του 2014, η Αργεντινή βρισκόταν σε κατάσταση τεχνικής αθέτησης για δεύτερη φορά από τις αρχές του 21ο αιώνα. Ο λόγος ήταν η λήξη της ωριμότητας των 1.300.000.000 Usd χρεών στις 30 Ιουλίου, 2014 σε ορισμένους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του ΝML Capital Limited και της Aurelius Capital Management. Η υπηρεσία αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη διαβάθμιση κυριαρχίας της Αργεντινής σε «επιλεκτική αθέτηση».

Το 2015, ο επιχειρηματίας Μαουρίτσιο Macri, γνωστός για τους δεσμούς του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας. Κάτι που έκανε o Macri στην αρχή. Για παράδειγμα, η επιχείρηση ήταν να τοποθετήσει το Μπουένος Άιρες το 2017 στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά χρεόγραφα 100 ετών, αξίας 2.750.000.000 δολαρίων, το οποίο ήταν ηχηρό . Φαίνεται να είναι ένα σημάδι ότι η χώρα απολαμβάνει υψηλής εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και των πιστωτών. Ωστόσο, ο Macri έκανε το κύριο στοίχημα στο ΔΝΤ. Διαπραγματεύτηκε με το Ταμείο για ένα μεγάλο δάνειο που θα μπορούσε να κλείσει πολλές από τις τρύπες στην οικονομία της Αργεντινής.

Τέλος, τον Ιούνιο του 2018, το Ταμείο ενέκρινε την παροχή $57.000.000.000 στην Αργεντινή στο πλαίσιο της πιστωτικής διευκόλυνσης βάσει του μηχανισμού stand-by. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το δάνειο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΔΝΤ. Ωστόσο, κατά τον χρόνο της απόφασης για την έκδοση του δανείου, η χώρα έπρεπε να προβεί σε διάφορες πληρωμές έως το τέλος της 2019 αξίας τουλάχιστον 80.000.000.000. Usd. Οι δόσεις πίστωσης του Ταμείου αμέσως μεταφέρονται στους λογαριασμούς ξένων επενδυτών και πιστωτών, χωρίς να επιφέρει απτή ανακούφιση στην εθνική οικονομία. Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ μετέφερε 44.100.000.000 δολάρια στην Αργεντινή. Ακόμα και αν το ΔΝΤ μεταφέρει τα υπόλοιπα του δανείου, το «αποτέλεσμα των παυσίπονων» θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες. Το επόμενο έτος, 2020, θεωρείται ζοφερό για τον λαό της Αργεντινής.

Τρεις δεκαετίες «συνεργασίας» μεταξύ Αργεντινής και ΔΝΤ δείχνουν την καταστροφική φύση αυτής της οργάνωσης, η οποία επηρεάζεται έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ταμείο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στο πνεύμα της συναίνεσης της Ουάσιγκτον (πλήρης ελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνικής σφαίρας).

Στη συνέχεια παρέχει δάνεια, αλλά συνήθως όχι ολόκληρο το ποσό, αλλά σε δόσεις (για να κρατήσει τη χώρα σε κοντό λουρί). Μετά περιμένει την επιδείνωση της κατάστασης και αρνείται κατηγορηματικά να παράσχει τις επόμενες δόσεις σε μια οξεία στιγμή. Ξεκινά μια φάση της λεηλασίας, όταν οι κερδοσκόποι αγοράζουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικονομίας της Αργεντινής για το τίποτα, και οι «οικονομικοί γύπες» αγοράζουν τους αποσβεσθέντες χρεωστικούς τίτλους (έτσι ώστε μετά από τα δικαστήρια να επιτύχουν την εξόφληση όλων των υποχρεώσεων από το κράτος στο 100% της αξίας των τίτλων).

Ακόμη και στην πιο σοβαρή αθέτηση, η αποδέκτρια χώρα των δανείων του ΔΝΤ υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε αυτήν, διαφορετικά το Ταμείο θα οργανώσει έναν πραγματικό αποκλεισμό κατά της χώρας. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας για όλες τις χώρες, και η Αργεντινή δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπλέον, το ΔΝΤ είναι ένα εργαλείο για την Ουάσιγκτον να επηρεάσει την πολιτική πορεία των χωρών μελών του οργανισμού και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης των τριών Μεγάλων (Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch).

Οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι για ένα τέτοιο γεγονός στην Αργεντινή, καθώς έγιναν τα προκριματικά στις 11 Αυγούστου τις παραμονές των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου 2019. Αυτά τα προκριματικά ήταν ένα είδος σφυγμομέτρησης της γνώμης, αποκαλύπτοντας τη διάθεση των ψηφοφόρων τις παραμονές των προεδρικών εκλογών. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος εκπροσωπεί το Frente de Todos (γενικό μέτωπο), κέρδισε τα προκριματικά με 47,65% των ψήφων. Έχει ορίσει την υποψηφιότητά του σε συνεργασία με την πρώην Πρόεδρο Κριστίνα Κιρχνερ, η οποία θα γίνει Αντιπρόεδρος της Αργεντινής αν νικήσει ο Φερνάντες. Ο νυν Πρόεδρος Μαουρίτσιο Macri έλαβε το 32,08% των ψήφων.

Οι χρηματοδότες του κόσμου στοιχηματίζουν στον Μακρί, και το ζεύγος Φερνάντες-Κίρxνερ ειλικρινά φοβάται. Και μια αντίδραση στα αποτελέσματα των προκριματικών ακολούθησε μερικές ώρες αργότερα. Στη δημοπρασία στις 12 Αυγούστου σε 30 λεπτά, το peso της Αργεντινής κατέρρευσε κατά 30%. Το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης υποχρέωσης της Αργεντινής (swap πιστωτικού κινδύνου – CDS, swap πιστωτικής default) αυξήθηκε σχεδόν διπλασιάστηκε – από 1040 σε 1917 μονάδες βάσης. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε 12% στον δείκτη MERVAL, έχοντας βιώσει τη χειρότερη αποτυχία μιας ημέρας από το 2008.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πανικός, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το βασικό επιτόκιο σε 74% ετησίως. Τέτοιοι βασικοί συντελεστές δεν είναι καν στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν βρίσκεται σε πόλεμο με την κεντρική τράπεζά του, απαιτώντας να μειωθεί ο άνευ προηγουμένου υψηλός βασικός ρυθμός (εκεί ήταν στο 24% και μόνο τον Ιούλιο κατόρθωσε να μειώσει ελαφρώς το 19,75%).

Στις 12 Αυγούστου, όλοι οι αναλυτές ανέφεραν ότι η Αργεντινή θα γίνει αθέτηση, ακολουθούμενη από αναδιάρθρωση χρέους. Άρχισαν να λένε ότι ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης, οι κάτοχοι των ομολόγων της Αργεντινής θα μπορούν να πάρουν κάτι παρα πάνω από 40 σεντς στο $1. Στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου, τα ομόλογα διαπραγματεύονται με 45 σεντς ανά δολάριο. Το Πέσο Αργεντινής, παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου , εξακολούθησε να πέφτει. Ο πανικός ξεκίνησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Αργεντινής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός αξιολόγησης της Fitch υποβάθμισε την κυριαρχία της Αργεντινής από «Β» σε «CCC». Και μια πραγματική αίσθηση ήταν η απόφαση του πρακτορείου αξιολόγησης της S & P: στις 30 Αυγούστου, μείωσε την βαθμολογία της Αργεντινής σε ξένα και εθνικά νομίσματα στο επίπεδο της «επιλεκτικής αθέτησης» (SD). Τα μέσα ενημέρωσης έφεραν τις ειδήσεις παρουσιάζοντας τη λύση S & P ως την τρίτη αδυναμία της Αργεντινής στον τρέχοντα αιώνα. Ο οργανισμός αξιολόγησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε μονομερώς την παράταση της διάρκειας των βραχυπρόθεσμων τίτλων σε pesos κατά περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια στις 28 Αυγούστου. «Με βάση τα κριτήριά μας, αυτό αποτελεί προεπιλογή», ο λόγος αυτής της απόφασης. – δηλώνει η S & P.

Από την άποψη των επαγγελματιών χρηματοδοτών , η προαναφερθείσα απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής θα πρέπει να χαρακτηριστεί μόνο ως μερική αθέτηση. Ο αριθμός τέτοιων μερικών αθετήσεων στην ιστορία της Αργεντινής δεν μπορεί να μετρηθεί. Εντούτοις, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τους δανειστές των χρημάτων παγκοσμίως παρουσίασαν την απόφαση της κυβέρνησης της 28ης Αυγούστου και την αξιολόγηση της S & P στις 30 Αυγούστου ως πλήρης αδυναμία πληρωμής. Η S & P προσέφερε καύσιμα στη φωτιά, προκαλώντας επιπλέον πανικό, και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε πλήρη αθέτηση. Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει απόφαση σχετικά με την αναβολή των πληρωμών σε χρεόγραφα ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Είναι πιθανό ότι η Αργεντινή δεν θα μπορέσει να επιστρέψει και να εξυπηρετήσει το χρέος της έναντι του ΔΝΤ, το οποίο υπερβαίνει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια και εάν συμβεί αυτό, τότε δεν θα είναι δυνατό να μιλήσουμε ούτε καν για μια προεπιλεγμένη πλήρους κλίμακας, αλλά μια τετραγωνισμένη default. Η μη εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ είναι το χειρότερο έγκλημα στον σύγχρονο οικονομικό κόσμο.

Οι χρηματοδότες του κόσμου έχουν επιδείξει τις απειλές τους στον λαό της Αργεντινής, προκειμένου να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές. Χρειάζονται μια νίκη για τον Mauricio Macri και την ήττα των αντιπάλων του. Ωστόσο, οι εκλογές παραμένουν σχεδόν δύο μήνες μακριά. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε προφήτες για να προβλέψουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί. Και οι λόγοι αυτής της επιδείνωσης είναι πιθανό να συνδέσουν τους ψηφοφόρους με τον νυν Πρόεδρο Mauricio Macri ψηφίζοντας εναντίον του.

Μπορεί να αναμένεται ότι σε περίπτωση νίκης ο Αλμπέρτο Φερνάντες και της Κριστίνα Κίρχνερ, το ΔΝΤ θα οργανώσει πλήρη παρεμπόδιση της Αργεντινής. Η χώρα θα είναι σε οικονομικό αποκλεισμό. Η Ρωσία σήμερα καλύπτεται επίσης από διάφορες οικονομικές κυρώσεις, που είναι για την ίδια, στην πραγματικότητα, αποκλεισμός. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι στην υφιστάμενη παγκόσμια τάξη η Ρωσία και η Αργεντινή θα είναι στην ίδια πλευρά των οχυρων.